Top News
9762 prikaza

Tajni plan: Slobu su htjeli ubiti kod tunela blizu Ženeve

Slobodan Milošević
USAF
Postojalo je više planova da se devedesetih ubije Slobodana Miloševića, ali od svih se odustalo

Richard Tomlinson bivši je pripadnik britanske tajne službe MI6 i u više je navrata po sudovima iznosio tvrdnju da je MI6 imao plan za ubojstvo Slobodana Miloševića.

Njegov je odvjetnik prije desetak godina pripremio dosje, kojeg je predao sudu u Londonu, a koji je sadržavo čitav niz ilegalnih aktivnosti tajne službe, među kojima je bilo i Miloševićevo ubojstvo.

Slobodan Milošević Ukleta obitelj Life Mračna Slobina tajna: Nikada nije otišao na očev grob

Tomlinson tvrdi da je te informacije zapravo došao vrlo jednostavno, dok je radio kao prikriveni agent na teritoriju bivše Jugoslavije, u vrijeme rata. U razgovoru s jednim kolegom ovaj je iz ladice izvadio jednu fasciklu i rekao Tomlinsonu da pročita što se unutra nalazi.

"Na moje veliko iznenađenje, bio je to plan za ubojstvo Slobodana Miloševića. Dokument je imao dvije stranice teksta, a na njemu je bila naljepljen žuti karton, koji označava gotov dokument. Naslov dokumenta bio je "Predsjednik Slobodan Milošević mora biti ubijen", ispričao je Tomlinson za Telegraph.

U dokumentu su bile ponuđene tri opcije za njegovo ubojstvo.

Prva je bila da se organizira obuka za srpske paramilitarne organizacije, koje bi ga ubile u Srbiji. Drugi plan je bio da se u Srbiju infiltriraju pripadnici SAS-a, specijalne vojne jedinice, i Miloševića ubiju u bombaškom napadu ili snajperom. Treći plan je bio da ga se ubije u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći u Švicarskoj 1993. godine.

Predaja generala Čedomira Bulata u Glini VRO Oluja Top News Pad Krajine (2): "Ima da koljete, a ne da bježite!"

Kao mjesto prometne nesreće izabran je tunel blizu Ženeve, gdje je Milošević trebao sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji.

Nesreća se trebala izazvati u trenutku kada Miloševićeva limuzina ide preko planine i to tako da se prema vozilu pale duga svjetla ili laseri, koji su trebali zaslijepiti Miloševićevog vozača. Taj scenarij je bio ocijenjen kao najsigurniji, odnosno kao plan koji ima najveće šanse da završi sa Miloševićevom smrću.

Tomlinson nije otkrio zbog čega je MI6 odustao od plana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.