Top News
29866 prikaza

Tajni slovenski dokument: "Pobijte sve nekomuniste..."

Četnici, narednik Domobranstva NDH i Ustaške vojnice nazdravljaju oko 1942. (Lijevo, sa šubarom, Uroš Drenović)
Wikipedia
Ako se utvrdi da je pronađeni dokument autentičan, on će se savršeno uklopiti u ideološku matricu boljševičke revolucije

U Sloveniji je pronađen dokument komunističke tajne službe pri 'Oslobodilnoj fronti Slovenije' iz 1943, kojim se naređuje ubijanje svih nekomunista kao i njihovih obitelji, čak i onih koji "samo platonski podržavaju" taj pokret.

Povjesničar Srđan Cvetković kaže da je dokument pronašao jedan slovenski povjesničar, koji će uskoro objaviti rad o svom otkriću u nekom od znanstvenih časopisa, ali da je fotografije dokumenata već dao na uvid.

Goli otok Titov zatvor Top News Goli otok: Udba je od logora zarađivala milijune dolara

"Ova naredba, ako je dokument autentičan, slična je dostupnim dokumentima koje je pronašla Državna komisija Srbije, ali prednjači po brutalnosti i eksplicitnosti uputstava za likvidacije. Uklapa se u opću ideološku matricu boljševičke revolucije koja je bila uzor ovdašnjim komunistima gdje je sve dozvoljeno u cilju osvajanja vlasti i provođenja revolucionarnih planova", navodi Cvetković, koji je bio sekretar Državne komisije za pronalaženje grobnica žrtava koje su ubili komunisti, piše Blic.

SEDAM TOČAKA

U dokumentu se prvo daje opće uputstvo.

"Napad na stanove onih koji će biti likvidirani mora biti brz, odlučan i temeljit. Svako premišljanje i oklijevanje shvatit će se kao izdaja... Grupe koje su na spisku likvidiraju se u potpunosti, tj. svi do zadnjega. Grupa koja u svom sastavu ima makar samo jednog izrazitog antikomunistu se također likvidira. Bespogovorno se moraju likvidirati sljedeće skupine..." stoji zapisano u dokumentu.

Zatim se u sedam točaka navodi koga i kako sve treba likvidirati.

Pod jedan to su: 

“Poznate vođe antikomunisitičkog pokreta, vođe nacionalnih organizacija, Sokola, četnika, bivših orjunaša, članova streljačkih društava i slični. Za to su odabrani posebni timovi čiji je prvi zadatak uništiti te skupine....". 

Zatim je navedeno: 

"Svi svećenici, članovi raznih katoličkih redova, kao i njihovi najbliži suradnici. Ukoliko se iz taktičkih razloga neki svećenici ne likvidiraju, treba paziti da ih se stavi na mjesto koje im je primjereno."

Pod točkom tri se navodi: 

"Mora biti likvidirana sva inteligencija koja nije 100 posto vezana za KPS (Komunističku partiju Slovenije) i koja nije u nju učlanjena. Tu se ne smije tolerirati čak niti samo platonska simpatija za OF (Oslobodilački front). Toleriranje takvih neodlučnih elemenata značilo bi da će se u novoj sovjetskoj državi kod njih među prvima javiti nezadovoljstvo."

U točki četiri kratko je pobrojano: 

"Likvidirati sve pripadnike buržoazije, kao i trgovce, veće obrtnike, sitne poduzetnike." 

Zatim se navodi: "Podrazumijeva se da moraju biti likvidirani svi renterijeri, bogataši i industrijalci."

U točki šest naređuje se: "Konačno moraju biti likvidirani svi sitni predstavnici vladajuće klase, npr. oficiri, podoficiri, vojnici, policajaci, činovnici financija, itd. Izuzimaju se samo oni koji su pravi članovi KPS koji su u redovima vojske...

I u točki sedam eksplicitno se kaže: "Poubijati sve velike kmetove, trgovce, kulake i njihove obitelji."

Brutalna uputstva

Također postoji i uputstvo za bogate građane koji su podržali komuniste: 

"Što se tiče onih bogataša, trgovaca i industrijalaca koji su novčano podržavali OF, sve gore navedeno odnosi se i na njih. Oni su time htjeli samo spasiti svoju kožu.”

Cvetković kaže da represija prema ovim slojevima društva na sreću ipak nije provedena u takvom obimu, ali da ovaj dokument otkriva s koliko žara i preciznosti su se neke stvari radile.

"U jednom uputstvu tajne službe se čak kaže da je kvota od četiri posto likvidiranog stanovništva za Sloveniju još manja nego što je ubijeno ljudi u SSSR nakon revolucije, tj. pet posto", kaže Cvetković.

Popisivanje žrtava

Slovenska Komisija za zločine komunista pronašla je 581 masovnu grobnicu, sa oko 100.000 tijela žrtava, a u arhivima je pronađena samo 281 sudska presuda na smrt za period od 1945. do 1952. 

Naredbe o strijeljanju

Srđan Cvetković je podsjetio samo na neke naredbe Ozne o strijeljanjima, koje su pronađene u Fondu BIA i Vojnom arhivu.

"Jedan od najglavnijih zadataka uopće... je uništenje domaće reakcije - izdajnika - njihovo istrijebljenje iz samog korijena...”, piše u naredbama. 

U Sloveniji je pronađena i Kardeljeva naredba od 25. lipnja 1945: 

“Bit će proglašena amnestija. Znači, nemate nikakvog razloga biti spori u čišćenju kao što ste bili do sada."

(Blic)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • šolman 07:46 30.Kolovoz 2017.

    Nije Tuđman govorio nista slicno. Nevjerojatno kako niste u stanju vidjeti masovne zlocine kad su vam pred nosom.

  • nelson 19:48 29.Kolovoz 2017.

    ustaše i četnici saveznici vidi ih kako loču

  • Avatar Antun Sklepić
    marica 17:01 29.Kolovoz 2017.

    nešto slično je i tuđman gocorio za srbe pa nikom ništa još se ga i uzdiže u nebesa.