Top News
3405 prikaza

Tajni sukobi u Vatikanu: Papa se rješava nepodobnih

Papa Franjo
IPA/PIXSELL
Njemački kardinal Gerhard Muller otišao je u mirovinu nakon što je odbio prebačaj unutar crkvene hijerarhije

Papa Franjo čvrsto vlada rimokatoličkom crkvom otkako se razvio bijeli dim iznad Sistinske kapele 2013. godine. Pokazao je to i prije nekoliko dana kada je imenovao Luisa Francisca Ladaria Ferrera na čelnu poziciju Kongregacije za nauk vjere kako se sada zove nekadašnja zloglasna inkvizicija.

Riješio se tako potencijalnog nasljednika i iznimno konzervativnog njemačkog kardinala Gerharda Mullera, inače velikog pobornika pape Benedikta XVI. Prije nešto više od dvije godine Muller je uzburkao strasti kad je optužio brojne crkvene dužnosnike da ih je zaslijepilo sekularno društvo. Kritizirao je i promjene zakona o pobačaju po Južnoj Americi gdje ih je nazvao tek početkom trenda koji će dovesti do pobačaja kad god to netko želi.

Na čelnu poziciju nekadašnje inkvizicije imenovao ga je bivši papa i održavali su odlične odnose tijekom Mullerovog mandata na mjestu nadbiskupa Regensburga. Muller je bio jedan od najvećih protivnika pape Franje, a pogotovo kad je riječ o nekim liberalnijim pothvatima. Posebno je tu riječ o Amoris Laetitia, papinskoj poslanici kojom se dozvoljava dijeljenje svetih sakramenata razvedenim i ponovno oženjenim katolicima.

Među jezuitskim medijima šire se informacije da je nekoliko kardinala tražilo od pape Franje da ukloni Mullera s njegove pozicije zato što je već ranije jasno i glasno se suprotstavljao papi kad je riječ o određenim religijskim tezama. Određeni visoki dužnosnici smatraju da je nedopustivo da se šef najviše kongregacije javno suprotstavlja pa ni da javno ne podržava svog šefa. Isti mediji navode da je Mulleru bila ponuđena neka druga pozicija unutar rimokatoličke crkve, ali on je to odbio zato što mu je, navodno, bilo ispod časti raditi na nižoj poziciji nego do sad.

Papa je stvorio i povjerenstvo za istraživanje mogućnosti ženskog svećenstva, a na čelu je bio upravo Ladaria, da bi Muller bio među najžešćim kritičarima.

Mons. Ladaria Ferrer je, s obzirom na dob, vjerojatno prijelazno rješenje, uvjeren je Inoslav Bešker, dopisnik Jutarnjeg. Svojedobni profesor i vicerektor Gregoriane, dosad je bio tajnik Kongregacije za nauk vjere, a sada je preuzeo sva Müllerova zaduženja, dakle predsjedanje Papinskim povjerenstvom “Ecclesia Dei” (za povratak Lefebvreovih shizmatika, koja je od Levade u personalnoj uniji s doktrinarnim dikasterijem), pa Međunarodnim teološkim povjerenstvom (u kojemu je i prof. o. Željko Tanjić), te Papinskim biblijskim povjerenstvom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 14:19 03.Srpanj 2017.

    Vaša Visosti,pretresite i Kaptol i u tom polju ima kukolja.