Top News
16476 prikaza

Tajni ugovori: Evo koliko zarađuju od naše pretplate

Antun Vrdoljak
Davor Visnjic (PIXSELL)
Državna televizija dijelom se financira iz pretplata koje redovito svakog mjeseca dolaze u poštanske sandučiće diljem Hrvatske

Da se HRT prema proračunu često odnosi kao pijani bogataš postalo je jasno davnih dana. Sjetimo se samo optužbi za milijune izvučene iz HRT-a preko Core Medije Vladimira Šelebaja i Dijane Čuljak.

Pokažu li se točnim dokumenti koje je Jutarnji objavio u subotu, čak i ti milijuna mogli bi biti tek kap u moru rasipništva ravnatelja, počevši još od Mirka Galića pa do Siniše Kovačića.

Počnimo samo od činjenice da je Kovačić isplatio osamdesetak tisuća kuna Mislavu Stipiću zbog diskriminacije i to izvansudskom nagodbom. Sve to usprkos činjenici da je Stipić izgubio jednu presudu i uložio žalbu na tu presudu, što znači da je proces još bio u samom početku.

Miran Kurspahić Udar i na HRT 3 Kultura Pomor kulture na HRT-u, Kurspahić ogorčen: "Nećemo šaptom pasti"

Sličan scenarij odigrao se i s bivšom voditeljicom Hloverkom Novak Srzić kojoj je isplaćeno nešto više od 400.000 kuna. Naime, u ožujku 2015. godine je dobila otkaz pa je uzvratila tužbom. HRT joj je, čak i prije okončanja radnog spora isplatio novac što  je ona sa zadovoljstvom prihvatila i otišla u mirovinu. Istini za volju, ovog puta nije Kovačić odobrio isplatu već njegov nasljednik Blago Markota.

Nevjerojatan autorski ugovor, čije je postojanje promptno negirao, ima Antun Vrdoljak. Prema dokumentima Jutarnjeg, Vrdoljak dobiva 130.000 kuna godišnje, a  HRT se obvezao isplaćivati mu taj iznos sve do 2030. godine kada će Vrdoljak imati okruglih stotinu godina. Ugovor je potpisao tadašnji glavni ravnatelj Mirko Galić. "To je izmišljotina. Odmah ću tražiti od HRT-a takav ugovor. Za Boga miloga, pa tko to ne bi potpisao. Istina je da imam s HRT-om ugovore koji reguliraju isplatu tantijema za filmove i serije koje HRT reprizira budući da na njih polažem doživotna autorska prava", ispričao je Vrdoljak za 24sata.

Domagoj Novokmet Licemjerje Top News Novokmeta je zbog Uskoka odstrijelio HRT-ov agit-prop

Kviz Potjera troši možda i najviše novca na zvijezde, a sve temeljem unosnih ugovora. Voditelj Tarik Filipović zaradio je 2016. godine, samo od vođenja Potjere, 680.000 kuna. Lovac Dean Kotiga lani je zaradio 240.000 kuna, Krešimir Sučević 176.000 kuna, Šimunov Mladen 160.000 kuna, a Morana Zibar 80.000 kuna.

Slično je bilo i ranijih godina. Uzmimo samo za primjer objavljene informacije da je Miroslav Škoro naplaćivao 6.500 kuna bruto vođenje emisije "Pjevaj moju pjesmu". Voditelji glavnog  dnevnika zarađivali su po 16.000 kuna, ali bilo je to negdje  2014. godine. Tri tisuće kuna manju plaću imala je Danijela Trbović s tada daleko popularnijeg zabavnog programa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Gubec Okuje
    Gubec 18:12 09.Srpanj 2017.

    Hrt praonica i kraonica novca ?

  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 06:49 09.Srpanj 2017.

    Tko se buni,nije rodoljub.Gdje su ona zlatna vremena,MRAKA SOCIJALIZMA???Milicije.