Top News
4842 prikaza

Taoci jedno drugom: Ili će se zajedno spasiti ili utopiti

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
Josip Regovic/PIXSELL
To je oblik talačke krize koji je uništio i Ivu Josipovića i Zorana Milanovića - isti scenarij čeka Plenkovića i Kolindu

Najprije je problem bila Kolinda Grabar Kitarović. Njezine izjave i diskutabilno, katkad i sramotno ponašanje, njezino društvo koje se protezalo skroz do radikala i ljudi s političkih i društvenih margina. Problem je bio njezin rejting koji je katkad znao potonuti ispod svake podnošljive granice.

Bio je problem u njezinim savjetnicima, u bivšem predsjedniku HDZ-a koji ju je doveo na vlast, u njezinim kritikama na račun aktualne Vlade, kao i u pričama da je ona spremna preuzeti pokroviteljstvo nad desnim krilom HDZ-a. Svega toga trebala se Kolinda riješiti kako bi dobila potporu HDZ-a u borbi za drugi mandat. Sada je, međutim, problem postao Andrej Plenković.

Thompson i Miroslav Škoro Kumovi Top News Slavuji desnice: Rat Škore i Thompsona zbog Kolinde

Problem su njegovi ministri koji upadaju u afere i ispadaju iz Vlade. Problem su koalicijski partneri koji ga ucjenjuju i pritišću da slijedi njihove želje. Problem je u Plenkovićevu HDZ-u kojemu pada rejting, koji opet prolazi kroz frakcijske bitke, a problem je i u samom premijeru čija popularnost se topi, vjerodostojnost slabi, a poslovična uzvišenost i nedodirljivost ispuhane su i probušene.

Plenković je pročitana knjiga. Kao što je Kolinda bila problem za Plenkovića u pripremama za predsjedničke izbore, jer premijer si nije mogao dozvoliti da podržava kandidata s kojim se ne slaže, koji odudara od njegove politike i općenito ruši šanse za reizbor, tako je Plenković danas postao problem Kolindi u odluci da se ponovno kandidira, i da traži podršku HDZ-a.

Predsjednica je učinila sve što je Plenković od nje tražio u pripremama za kandidaturu. Odrekla se ustaštva, savjetnika i kritika Vlade, spustila loptu i disciplinirala svoje nastupe. Uskladila je svoje disanje s HDZ-om. Da bi Plenkovićev HDZ sada počeo hiperventilirati. Ako je Kolinda bila uteg Plenkoviću, sada je Plenković postao uteg Kolindi.

Predsjednica i premijer postali su zatočenici na splavi, ovisni jedan o drugome, osuđeni jedno na drugo, vezani zajedničkom političkom sudbinom. Jedan drugome rade o glavi. I karijere im trenutno vise o koncu. Predsjednica države mora na nove izbore i na njima mora pobijediti, a to može učiniti samo uz pomoć HDZ-a, ali ne HDZ-a opterećenog aferama, ostavkama ministara i premijerom koji priprema treću rekonstrukciju Vlade.

Kolind Grabar Kitarović i Andrej Plenković | Author: Davor Javorović/ PIXSELL Davor Javorović/ PIXSELL
Premijer mora dobiti predsjedničke izbore, a Kolinda je trenutno jedini logični kandidat. Izborni poraz neće samo dokrajčiti Kolindine ambicije, nego i Plenkovićeve. Predsjednica bi mogla spasiti premijera, iako joj premijer trenutno otežava taj zadatak. Kolinda i Plenković u postojećoj raspodjeli karata ne mogu preživjeti jedan bez drugog, kao što se čini da ne mogu pobijediti jedan uz drugog.

To je oblik talačke krize koji je uništio i Ivu Josipovića i Zorana Milanovića. Predsjednik se žalio da je drugi mandat izgubio zbog povezanosti s problematičnim premijerom i izraubanom Vladom. Milanović se, pak, žalio da je Josipovićev poraz bio uvertira za njegov odlazak s vlasti godinu dana kasnije. Isti scenarij sada očekuje Kolindu Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića.

Prije godinu dana premijer je bio u poziciji pobjednika koji upravlja situacijom, postavlja uvjete i diktira igru. Sada je predsjednica preuzela inicijativu, svjesna da joj je ovakva Vlada preveliki uteg u borbi za drugi mandat.

Miroslav Škoro Pjevač, komičar Top News Škorino poslovno carstvo: Kako zarađuje milijune

Naročito u situaciji kad se na poprištu bitke za Pantovčak našlo već desetak snažnih, ambicioznih pa i uglednih imena. I to imena među kojima gotovo nitko, pa ni Zoran Milanović, nisu kandidati etabliranih, kompromitiranih i omraženih stranaka. Milanović je odbio SDP-ovu kandidaturu i izborio se tek za vanjsku podršku. A Kolinda oko vrata ima Plenkovićev HDZ.

Ima stranku Lovre Kuščevića, Gorana Marića, Gabrijele Žalac, Marka Pavića, Milana Kujundžića, Tomislava Tolušića i sve ministre i dužnosnike HDZ-a koji se nalaze na medijskoj vjetrometini s aferama i skandalima.

Kolinda bi najradije otkačila takav HDZ, ali bez njega, njegove organizacije i infrastrukture, pa i političkog brenda, ne može ni sanjati o nekom rezultatu na izborima. Lakše bi bilo otkačiti Plenkovića, ali to bi možda izazvalo prevelike turbulencije u stranci i državi. Kolinda je taman prihvatila sva pravila igre koja joj je nametnuo Plenković, pa bi novo uštimavanje s nekim novim premijerom ili čak šefom HDZ-a moglo biti pogubno.

Martin Selmayr i Andrej Plenković rukuju se iznad glave Jean-Claude Junckera Martin Selmayr Top News Insajderska priča kako je Plenkiju izmakla fotelja u EU

I tako, dvoje nekadašnjih kolega diplomata, zatim suparnika s dva politička brda, danas su osuđeni jedno na drugo bez prevelike nade u preživljavanje. Situacija se kreće iz loše u još gore, a domaća politička karijera, ona koja je trebala lansirati Kolindu i Plenkija u međunarodnu orbitu, pretvorila se u živo blato iz kojeg će se oboje vrlo teško izvući.

Plenković se iz Bruxellesa vratio deprimiran činjenicom da mu nisu dali nijednu europsku sinekuru, pa se sada mora baviti Vladom i Kolindom. dok predsjednica do zadnjeg časa važe bi li se možda mogla iskobeljati iz Plenkijeva i HDZ-ova zagrljaja i pobjeći od predsjedničkih izbora na bilo kakav posao u svijetu.

Jer, bolje nečastan uzmak, nego častan poraz. Kolinda i Plenković postali su taoci svojih političkih sudbina: zajedno se mogu spasiti, ali i zajedno utopiti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 08:19 21.Srpanj 2019.

    Na čijoj su strani čuvari revolucije ?