Top News
6534 prikaza

Mahniti terorist ubijen nedaleko od britanske premijerke

Teroristički napad u Londonu, 22. ožujka 2017.
1/7
Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
U masakru pred parlamentom u Londonu ubijeni su i policajac, te dvoje prolaznika

Jedan policajac izboden je nožem, najmanje 20 osoba je ranjeno, a napadač je ubijen oko 14.30 ispred britanskog parlamenta. Agencije navode da je jedan sat nakon napada jedna ozlijeđena žena preminula u bolnici, a potom još dvije osobe. Policija je izvijestila da je riječ o terorističkom napadu, javljaju AFP i Reuters. Reutersov fotograf koji se u trenutku napada nalazio ispred Westminsterske palače kazao je da je vidio najmanje 10 ranjenih ljudi. Agencije navode da je napadač prvo nasrnuo na policajca, te da su ga odmah potom policajci upucali.

Na mjestu događaja zatekao se i bivši poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. On je na Twitteru napisao da je istodobno jedan vozač automobilom na Westminsterskom mostu pogazio nekoliko ljudi. Agencije navode i to da su u zgradi britanskog parlamenta odjednom čuli pucnjavu, te da im je rečeno da iz sigurnosnih razloga ne napuštaju zgradu.

Nitko od napadača nije ušao u Westminstersku palaču, čiji je ulaze policija istog trenutka potpuno blokirala. Neslužbeno se doznaje da su dvije osobe odmah nakon napada uhićene ispred Westminstera zbog sumnje da su povezane s terorističkim napadom. Čini se da je riječ o dvoje koji su se nalazili u automobilu koji je gazio pješake.

BBC javlja da je u trenutku kad su se začuli pucnjevi britanska premijerka Theresa May upravo ušla u srebrni Jaguar, te da su se mogla čuti tri pucnja, nakon čega su se začuli krici. Jedan od svjedoka bio je i novinar Andrew Woodcock, koji je sve pratio s prozora svog ureda.

"Čuo sam pucnjeve i krike, pogledao što se vani događa i vidio grupu ljudi od možda 40 ili 50 kako bježi sa Bridge Street prema Parlamentskom trgu. Činilo se kao da bježe od nečega. Kad su stigli do Carriage Gates, gdje su stacionirani policajci kako bi osiguravali ulaz, jedan muškarac iznenada je izjurio iz gomile u dvorište. Činilo se kao da ima dugi kuhinjski nož. Čuo sam nešto poput pucnjeva, mislim da ih je bilo tri, i sljedeće čega se sjećam je da su dva muškarca ležala, dok su ostali oko njih užurbano nastojali pomoći im", ispričao je.

Prije točno godinu dana u terorističkom napadu u Bruxellesu trojica bombaša samoubojica, dvojica na aerodromu, jedan na stanici metroa Maalbeek, pobili su 32 osobe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.