Top News
42285 prikaza

Tko je Krejčir - Čeh koji ubija Srbe kao muhe?

Radovan Krejčíř
Screenshot
Nastavlja se krvavi obračun srpskih krimosa i moćnog šefa kriminalne organizacije

U mjestu Bedfordview u Južnoafričkoj Republici prije nekoliko je dana ubijen srpski diler dijamantima, Đorđe Mihaljević čiji je Porsche izrešetan od strane dvojice motorista. 

Paul O'Sullivan je forenzički istražitelj koji je život posvetio istraživanju istočnoeuropske mafije koja hara provincijom Gauteng u Južnoafričkoj Republici. Toliki je trn u oku da je otmičar Owen Serero nedavno osuđen na 25 godina robije kada je "procurio" plan da se otme i ubije O'Sullivana. 

Iza Sererovog plana, ali i Mihaljevićeve smrti je isti čovjek - Čeh Radovan Krejčíř, nekada jedan od najbogatijih ljudi Češke, a danas robijaš Kgosi Mampuru zatvoru nakon što mu je 2016. dosuđena kazna od 35 godina radi dilanja droge i pokušaja ubojstva.

Darko Šarić UTOČIŠTE Top News Srpske krimose ubijaju na ulicama Johannesburga. Zašto?

Krejčíř, kažu južnoafrički mediji, nekoliko je puta bezuspješno pokušavao bježati iz zatvora, a ispostavilo se da su pokušaji spriječeni u zadnji čas - Krejčíř je već potplatio policajce i unajmio čarter. Iz tog istog zatvora on, navodno, i dalje vodi svoje podzemno carstvo. Iako to nikada nije dokazano povezuje ga se s barem 12 ubojstava u domovini i JAR-u, dok O'Sullivan tvrdi kako su Krejčíř i suradnici samo u JAR-u ubili 14-ero osoba.

O'Sullivan je uvjeren kako je Mihaljević već bio hodajući mrtvac i da je bilo samo pitanje vremena kada će nastradati. Mihaljević je pak bio 43-godišnji biznismen koji se uspio zamjeriti zloglasnom kriminalcu Krejčířu kada se počeo "gurati" na njegov teren.

Obojica su se, između ostalog, bavila i preprodajom dijamanata koje su nabavljali pljačkama, a ponekad i ubojstvima. Nakit bi "rastrančirali" te dragulje i zlato prodavali po višim cijenama.

Mihaljević je napravio kardinalnu pogrešku kada je, 2013. godine svjedočio protiv Krejčířa i objasnio kako ovaj pere novac. Sklonio je obitelj ali nije uspio spasiti sebe. Ubojstva u blizini Pretorije krenula su još 2009. godine, a nastradali su odvjetnici, dileri iz Europe i Afrike, te drugi šefovi. 

Tako je na listi završio i sam O'Sullivan.

"Bilo je više ubojstava u Johannesburgu proteklih mjeseci, kao i tri ubojstva u Beogradu, svi navodno povezani s dugotrajnim ratom u podzemlju. Šteta što je upravo JAR postao ratište za suprotstavljene organizacije da poravnaju račune", kaže Chad Thomas iz porezne, koji se bavio slučajem pranja novca.

Krejčíř je godinama punio novine, pa je 2013. objavljen članak naziva "Osveta Srba" kada je u njegovom biznisu postavljena bomba, a poginuli su njegovi najbliži suradnici Jan “Johnny” Charvat i Ronny Bvuma.

Mafija Smrt u noći Life Kako su ubijeni najveći mafijaši Balkana
 
Krejčíř se u domovini obogatio nakon revolucije, a onda je kada se krenulo s optužnicama 2005. emigrirao prvo na Sejšele, a onda 2007. u JAR došao kao "izbjeglica". U domovini je, iako nije bio prisutan, osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Neki su detektivi insinuirali da to uopće nije bio napad od strane srpskih rivala, nego da se Krejčíř išao riješiti suradnika koji "znaju previše".

S druge strane, dva tjedna prije bombe, Krejčíř je, navodno, ubio Srbina Veselina "Veska" Laganina s kojim je godinu dana ranije još okolo pljačkao. Riješio ga se jer je i on znao previše o Krejčířovim nekadašnjim poslovima.

U isto je vrijeme ubijen i libanonski diler Sam Issa, čovjek koji je, kako pišu mediji, surađivao "sa svim stranama pa je povoda i osumnjičenih za atentat s 15 metaka poduža lista".

Krejčíř je, kažu, čak i iz zatvora strah i trepet u regiji.

"On je prava stvar, hladnokrvan, a veze mu sežu u nebo. Zna svakoga koga treba znati, svi mu nešto duguju i ne libi se povući potez kad treba. Uvijek je pet koraka ispred svih", rekao je jedan njegov bivši suradnik.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:24 28.Rujan 2018.

    bagra