Top News
2010 prikaza

Tko je Miloš Vučević? Samo još jedan Vučićev parnjak

1/3
Milos Tesić/ATAImages/PIXSELL
Novi šef SNS-a i ministar obrane pripada tvrdoj struji, a blizak je s radikalnim krilom SPC-a

Novi predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, aktualni srbijanski ministar obrane kojega je vladar Srbije, Aleksandar Vučić, imenovao za svoga nasljednika na čelu stranke, ni po čemu nije osoba koja se ističe nekim kvalitetama da bude politički lider vladajuće stranke, osim ako je u pitanju odanost obitelji Vučić. Nedim Sejdinović, novinar tjednika Vreme, dobar je poznavatelj lika i djela Miloša Vučevića. U razgovoru za Express opisuje njegov politički uspon. “Miloša nisu upamtile ni kolege s Pravnog fakulteta jer se ni po čemu nije isticao. Ni tzv. gradska raja ga nešto nije poznavala, nije izlazio po poznatim klubovima ili nije bio zapažen. Navodno je otac Zoran bio zabrinut jer nije pokazivao dovoljno vještina da dobro obavlja obiteljski advokatski posao. Zato ga je ugurao u politiku.”

U Hrvatskoj je najpoznatiji po skandaloznoj izjavi prošle godine da nikad neće razumjeti Srbe koji su na odmoru u Istri, Dalmaciji i na otocima. “Što se tiče te izjave, treba reći da on po stavovima pripada tvrdoj radikalnoj nacionalističkoj struji u Srbiji, a blizak je i s najkonzervativnijim krilom Srpske pravoslavne crkve, predvođenim episkopom bačkim Irinejom. Kao i cijela njegova stranka, on će ipak lukrativnost staviti ispred nacionalizma, ali će s vremena na vrijeme ‘izbijati’ istupi koji će nas podsjetiti na to da naprednjaci potječu iz Šešeljeva šinjela. I nije to Vučevićeva jedina problematična izjava protiv Hrvatske i Hrvata. Ako političke okolnosti budu zahtijevale, on će u budućnosti vrlo lako zaoštravati nacionalističku retoriku, već prema potrebi i prema procjeni ‘odozgo’. A to će biti poznate mitomanske, autoviktimizirajuće fraze radikalskog tipa, koje izgledaju kao da ih neki algoritam proizvodi”, upozorava Nedim Sejdinović.

 | Author: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Miloš Vučević, nakon što je 2012. postao gradonačelnik Novoga Sada, na toj dužnosti ostao je i nakon lokalnih izbora 2016. i 2020., a potpredsjednik stranke postao je prije dvije godine.

Vučević je prije članstva u naprednjacima bio, očekivano, u radikalima, i to, kao što mnogi tvrde, čvrstih uvjerenja o projektu Virovitica - Karlovac - Karlobag.

“Pa, otprilike su postojale dvije verzije radikala, pojednostavljeno gledano”, objašnjava nam Nedim Sejdinović i nastavlja: “Oni koji su bili uvjereni, strasni i rasni nacionalisti i šovinisti, voljeli kame, zahrđale kašike i krv, kao i oni koji su bili isti takvi, samo što su skontali da je to dobar način da se zarade i pare, i koji su spremni da u tu svrhu retorički smanje razinu svog nacionalizma i šovinizma. Vučević pripada ovima drugima, ali nema nikakve sumnje da se nije odrekao ideja tipa Karlovac - Karlobag - Virovitica, kao ni njegov šef uostalom”.

 | Author: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Miloš Vučević nakon zadnjih parlamentarnih izbora bio je uvjeren kako ga čeka mjesto premijera. Ta funkcija ostala je Ani Brnabić, koja je, kao svi ostali, samo Vučićev statist iako je premijerska dužnost najvažnija i najmoćnija. No nije isključeno da jednog dana i to postane. “Nema nikakve sumnje da je bliskost s familijom Vučić, i to ne samo s Aleksandrom i bratom mu Andrejom, nego i s njihovim roditeljima, nešto što ga je preporučilo za visoku funkciju. Ta bliskost je obiteljska jer je i Milošev otac, nedavno preminuli Zoran, također bio visoki funkcioner Srpske radikalne stranke, jedno vrijeme i predsjednik novosadskog parlamenta. Pod bliskošću se podrazumijeva i nevjerojatna lojalnost, koju je Miloš Vučević posebno pokazao tijekom gradonačelnikovanja Novim Sadom, kad je Andreju Vučiću i njegovim poslovnim partnerima zapravo ustupio da vladaju glavnim gradom Vojvodine.”

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.