Top News
4825 prikaza

Tko je Sergej Skripal: Otrovani Putinov neprijatelj broj 1

Privođenje Sergeia Skripala
1/8
Reuters/Pixsell
Bio je poznat i kao 'špijun s Louis Vuitton torbom', a on i njegova kći bore se za život u bolnici u engleskom Salisburyju

Ruski pukovnik koji je špijunirao za MI6 nalazi se u bolnici i u kritičnom je stanju, a vjerojatno je riječ o trovanju. 

Sergei Skripal (66), koji je nedavno rekao policiji da se boji za svoj život, odvezen je u bolnicu nakon što se u nedjelju srušio na klupi ispred shopping centra u Salisburyju.

Nađen je s 33-godišnjom ženom koja se također bori za život a njegova je, kažu izvori, kćer. Liječnici su rekli da je par bio izložen 'nepoznatoj supstanci'.

Istraga oko torvanja Sergeia Skripala | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
Dužnosnici su rekli da, ukoliko još netko, tko je taj dan bio u blizini, osjeća bilo kakve zdravstvene poteškoće, neka nazove 111, a stručnjaci intenzivno rade na identificiranju tajanstvene supstance.

Bill Browder, protjerani britanski investitor, ustvrdio je da je Putin morao znati za napad na Skripala. 

"Uvjeren sam da je on bio žrtva urote iz Kremlja. Znamo da je on bio neprijatelj Kremlja, neprijatelj Rusije, došao je u Ujedinjeno Kraljevstvo, bio je ovdje i ovdje je kolabirao", kazao je Browder. Sam Browder stao je na žulj ruskim vlastima kada je počeo upozoravati na tamošnju korupciju. Nakon što je protjeran, zastupao ga je Sergej Magnicki koji je zatvoren, mučen, na kraju i ubijen u ruskom zatvoru.

Sinoć je policija je zatvorila ogranak talijanskog restoranskog lanca Zizzi 'kao mjeru opreza' u vezi s incidentom, sugerirajući da su jedan od njih ili oboje možda u njemu večerali.

Također su zatvorili bolnički odjel u Salisbury Hospitalu kako bi zaštitili ostale pacijente i zatvorili dio centra grada.

Skripal, koji živi u kući od 350.000 funti u Salisburyju, već je imao dvije obiteljske tragedije - najprije mu je, prije pet godina, u prometnoj nesreći poginula supruga, koju su sahranili u Velikoj Britaniji, a isto se dogodilo i prošle godine njegovom sinu. 

Tajni agent Iskrena ispovijest Top News Udbaš otkriva: "Mi smo se držali zakona"

Sinoć je rečeno da Vladimir Putin nikada ne bi oprostio Skripalu izdaju. Ruski predsjednik jednom je rekao:

- Izdajice uvijek skončaju na loš način - obično zbog alkoholizma ili droge, i uvijek na ulici.

Vjeruje se da je gospodin Skripal, koji je otkrio imena desetaka ruskih agenata, mogao biti meta osvete ruskih agenata, jer je policija rekla da ovo ne može proglasiti terorističkim činom. 

Međutim, prijatelji Aleksandra Litvinenka, koji je otrovan u hotelu u Londonu 2006. s polonijem 210, izjavili su da ovaj napad ima 'rukopis Kremlja'. 

Sinoć je slučaj komentirala i Litvinenkova udovica Marina koja je Telegraphu izjavila: 

Ovo je rukopis Kremlja

- Izgleda slično onome što se dogodilo mojem mužu, ali treba prikupiti više informacija. Moramo znati je li riječ o radioaktivnoj tvari. 

Prije deset godina, gospodin Skripal optužen je za donošenje tajni službenicima preko lažnog kamena postavljenog u moskovskom parku. 

Ruske tajne službe tijekom 2006. otkrile su kamen pored kojeg su prolazili agenti prenoseći podatke skrivenim uređajem kojeg su imali na ruci. 

Skripal je osuđen na 13 godina najstrožeg zatvora u kolovozu 2006. a onda je razmijenjen sporazumom iz 2010. godine za 10 ruskih spavača koji su protjerani iz Sjedinjenih Država.

Među ruskim agentima deportiranim iz SAD-a kao dio najveće špijunske razmjene od hladnog rata bila je Anna Chapman. Kćer diplomata iz ugledne obitelji bila je udana za Britanca i živjela je u Londonu nekoliko godina.

Gospodin Skripal i njegova još uvijek neidentificirana rođakinja pronađeni su u nedjelju jedva svjesni, u trgovačkom centru The Maltings, nešto nakon 16 sati.

Hitne službe u početku su bile uvjerene da je par možda uzeo fentanil, sintetički opioid koji je do 100 puta jači od heriona i koji vrlo često kod ovisnika uzrokuje smrt. 

Mala doza sintetičkog opioida, koja se može kupiti online na crnom tržištu, bila bi smrtonosna.

Freya Church, žena koja je vidjela par na klupi, rekla je da su "izgledali izvan sebe", dodavši da se mlađa žena naslanjala na čovjeka.

Svjedokinja Freya Church koja je prva vidjela Sergeia Skripala u komi | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Rekla je BBC-u: 

- Na klupi je bio par, stariji čovjek i mlađa djevojka. Bila je nagnuta prema njemu. Izgledalo je kao da je možda mrtva.

- On je pak činio neke čudne pokrete rukama, gledajući u nebo, rekla je.

- Osjećala sam nelagodu, nisam znala što učiniti. Da budem iskrena, izgledali su tako odsutno i čudno da sam mislila čak i ako im pristupim, ne bih znala kako da im pomognem. Zato sam ih ostavila na miru, ali izgledali su kao da su uzeli neku doista jaku drogu. 

Georgia Pridham, 25, također je vidjela kako se par srušio na klupu.

Crveni vrabac ŽENE NA ZADATKU Life Ruske špijunke usavršavale su se u 'školi za vrapčiće'

Rekla je The Telegraphu: 

- Bio je prilično lijepo odjeven. Imao je dlanove okrenute prema gore i kao da je slijegao ramenima i zurio u zgradu pred sobom. Na klupi pored njega sjedila je ženska osoba koja mu se naslonila na rame, ispričala je Pridham i nastavila:

- Ukočeno je gledao pred sebe, iako mi se čini da je bio svega svjestan. Kao da se zamrznuo i lagano se ljuljao naprijed-natrag.

Igor Sutyagin, koji je bio dio istog špijunskog kruga kao i Skripal, a sada je viši znanstveni suradnik u Royal United Services Institutu u Londonu, izjavio je da nije zabrinut zbog svoje sigurnosti.

- Osjećam se sigurno i nisam zabrinut, rekao je The Timesu.

- Mi u Rusiji kažemo da ako stalno razmišljaš o tome da će ti se jednog dana dogoditi nešto loše, onda će ti se to i dogoditi. 

Također je rekao da nema dovoljno dokaza da bi se sumnjalo u bilo koga.

- Postoji mnogo bivših časnika za sigurnost koji su preselili na Zapad, rekao je, pozivajući na racionalno izvještavanje dok se ne prikupi više podataka. . 

Predoziranje otrovom

No Keir Giles, direktor Conflict Studies Research Center u Cambridgeu, rekao je da bi ga jako 'iznenadilo kad ovaj slučaj ne bi bio izravno povezan s Rusijom". 

Rekao je da ne može isključiti predoziranje ili neku drugu vrstu slučajnog trovanja - ali bi bilo teško zamisliti takav scenarij 'koji bi doveo do potpune dekontaminacije ulice i bolnice.'

Giles je također podsjetio na niz sumnjivih ruskih špijunskih prebjega u Britaniji, nakon što je ubijen Litvinenko.

- To nije samo Litvinenko. Teško je ne vidjeti šablonu napada koji postaju sve češći.

Skripalovi susjedi, kažu da je policija stigla na njegov posjed vrijedan 350.000 funti oko pet popodne u nedjelju i tamo ostala sve do danas. 

Skripal je kupio posjed 2011. godine, godinu dana prije nego što mu je poginula supruga Liudmila.

Kuća u kojoj je živio Sergei Skripal | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
- On je tamo živio sa svojim sinom i unukom, rekao je Blake Stephens, 24-godišnji susjed.

- Nismo s njima mnogo kontaktirali, nisam siguran što je obitelj radila. Nekad je živio sa suprugom, ali nažalost ona je poginula u automobilskoj nesreći prije nekog vremena.

Mark Medhurst, 43, izjavio je da je bivši špijun vozio BMW a u kući su uvijek bila ugašena svjetla, dodajući: 

NASTAVAK NA IDUĆOJ STRANICI...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.