Top News
1259 prikaza

Kako je CIA pretvorila lutke za seks u tajne agente

Roboti za seks
Youtube
U ratu je sve dozvoljeno, a kad je u pitanju špijunaža i maskiranje, upotrebljavaju se sva raspoloživa sredstva

Walter McIntosh rukovodio je CIA-inim odjelom za prerušavanje od 1977. do 1979. godine tijekom čega je trebao osmisliti kako bi se američki špijuni u Moskvi mogli 'riješiti' svojih kolega iz KGB-a, prije sastanaka s tajnim agentima čiji identitet je morao ostati nepoznat.

Jedna od ključnih operacija u Moskvi bila je u opasnosti i trebalo je hitno osmisliti plan rada. Inače, u to vrijeme bi se obično zajedno vozila dva tajna agenta, te bi jedan od njih, obično u zavoju, otvorio vrata i iskočio iz auta. No oni koji bi ih slijedili brzo bi uvidjeli da na suvozačevom sjedalu nedostaje čovjek, te je postojala realna šansa da u roku par minuta uđu u trag onome tko je pobjegao i nađu i njega i osobu s kojom se sastao. Zato je trebalo osmisliti način kako bi taj drugi agent mogao pobjeći bez da bude otkriven.

O korištenju lutaka prvi su progovorili Robert Wallace, bivši direktor CIA-inog Odjela za tehničku podršku, i Keith Melton, CIA-in savjetnik, u knjizi 'Spycraft' iz 2008. godine, no tek je sad u potpunosti otkriveno podrijetlo ovog trika.

McIntosh je priznao da je 'Jacka' (lutku) stvorio nakon što je ideju dobio od dvojice specijaliziranih kostimografa, Les Smitha i Johna Chambersa. Njihova ideja da se lutke za seks koriste umjesto tajnih agenata bila je sjajna, no McIntosh je trebao osmisliti način na koji će lutke funkcionirati i u praksi, a ne tek teoriji.

Budući da je trebao lutku na napuhavanje, nije mogao tek tako poslati bilo koga da ode u šoping umjesto njega.

Sex shop | Author: Zeljko Mrsic (PIXSELL) Zeljko Mrsic (PIXSELL)

"Moja sekretarica u ono doba bila je jako draga, prava dama, a uz to i vjerski odgojena. Ona je bila jedna od onih ljudi koji uvijek volontiraju da će obaviti i dodatni posao, ali nisam mogao zamisliti da je pošaljem da kupuje lutke za seks. Tako da sam krenuo u obilazak sve dok nisam nabasao na znak 'Knjižnica za odrasle'. Naravno da su unutra imali i dio s lutkama za seks", prisjeća se McIntosh.

Ono što je bilo posebno neugodno, bili su opetovani dolasci. Naime, kako bi izgradili savršeni prototip, trebali su više lutaka, pa je McIntosh trebao otići u sex shop više puta. "Znao sad kupovati po četiri-pet lutaka odjednom tijekom nekoliko tjedana, pa sam siguran da sam u prodavaonici stekao određenu reputaciju".

Pretvorene u muškarce, 'spašavale' su operacije

Lutke su iz daljine mogle djelovati kao ljudi, pogotovo uz odgovarajuću periku (budući da su u to vrijeme agenti bili većinom muškarci). Najveći izazov bio je osmisliti način na koji su lutke trebale 'narasti' u trenu, i to uz samo jedan dodir. Nakon puno rada i iskušavanja, 'Jack' je napokon otišao na teren u Rusiju u prosincu 1982. godine. I funkcionirao je!

Odmah je poslan u 'prve redove', točnije u jednu od najznačajnijih hladnoratovskih špijunskih operacija. U njezinom centru nalazio se Adolf Tolkachev, poznatiji kao CKSPHERE. Od 1979. do 1985. godine, kad ga je izdao Aldrich Ames iz CIA-je, Tolkachev je ukrao tisuće tehničkih dokumenta koji su Pentagon spasili od milijarde dolara vrijednih istraživanja i razvoja.

Ali tijekom nekoliko mjeseci 1982. godine, CIA je izgubila kontakt sa svojim doušnikom. Nekoliko je sastanaka djelovalo preopasno, te su morali biti odgođeni, a američki agenti u Moskvi su se trebali hitno naći s njim kako bi se uvjerili da je u redu i da im preda mini film ukradenih dokumenata.

'Jack' je morao funkcionirati. I sva sreća da jest, jer se uspješna suradnja mogla bezbrižno nastaviti.

S današnjom tehnologijom, mnogi od nekadašnjih trikova, nažalost, više nisu mogući.

CIA se s vremenom riješila brojnih maski koje su koristili tijekom godina, a McIntosh, koji danas živi na Novom Zelandu gdje sa suprugom vodi 'B&B' i galeriju, ističe da ih je pokušavao nagovoriti da doniraju odjeću, ali da čelnici nisu htjeli ni pomisliti na tako što jer je njihovo odredište bila spalionica, piše Newsweek.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.