Top News
12251 prikaza

Tko je žena iz Afere Grinč: Majstor za bježanje i poraze

Margareta Mađerić
Goran Stanzl/PIXSELL
Margareta Mađerić preživjela je Tuđmana, Sanadera, Kosor, Karmarka, Plenkovića i nema pojma o EKV

Ona je prvostupnik marketinga i komunikacija, pa ipak, samo zbog običnog novinarskog pitanja, umjesto da na nj odgovori, ona je skupa s ministricom Nadom Murganić praktično pobjegla na stražnja vrata iz vrtića "Blažena Hozana". Bila je riječ o pitanju o tome donira li "poklonima za najpotrebitije" Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike djecu privatnog vrtića ili ne.

Nitko nije sprečavao HDZ-ovu tajnicu za mlade i obitelj Margaretu Mađerić da na to pitanje novinarima jasno odgovori, pa da niti ne dođe do "skandala-Grinč". Umjesto toga, ostavila je iza sebe još jednu spornu situaciju, u rangu nekih odranije zabilježenih. Mnogi će se na spomen njenog djela i pogled na njen lik prisjetiti njenog protivljenja prijedlogu tadašnjih vlasti Grada Zagreba da se po kultnom i legendarnom rock-glazbeniku Milanu Mladenoviću nazove jedna gradska ulica.

Nada Murganić Afera Grinč Top News Murganić i muljaža s darovima za siromašne

Bio je listopad 2012. i, što se nje tiče, frontmen i alfa i omega možda i najveće rock grupe s prostora bivše Jugoslavije, Ekatarine Velike, nije trebao dobiti tu ulicu. "Članovi EKV-a imaju ovisničku prošlost pa bismo generacijama koje dolaze poslali lošu poruku", kazala je tada. To je jako zabavilo sve one koji su primijetili da po toj logici jedva da bi ikoji umjetnik iz povijesti čovječanstva ikada bio počašćen bilo čime, pa i poneki briljantni znanstvenici, očevi nacija, vojskovođe...

Rekla je tada i to da se "HDZ protivi imenovanju jer grupa EKV nikada nije imala preveliku popularnost u Hrvatskoj niti značaj da bi dobila svoju ulicu u glavnom gradu". I opet ju je pretežni dio hrvatske javnosti pribio na stup srama, svakako svi oni koji su izrasli i odrasli na rock i new-wave sceni 80-ih i koji su znali da je prvi album uživo koji je EKV ikada snimio bio "19LIVE86", na koncertu u zagrebačkom "Kulušiću".

Kako mizernu popularnost je EKV imao u Zagrebu i Hrvatskoj uopće vidi se i po tome što su megahitovi te grupe megahitovi dandanas, pa čak i mnogima koji su rođeni nakon smrti Milana Mladenovića 1994. od raka. Ili po tome što je "Live" iz Kulušića snimljen na osnovu jednog od pet uzastopno sasvim rasprodanih koncerata EKV-a tog studenog 1986. A i inače nije baš primjereno pričati uokolo da EKV "nikada nije imao preveliku popularnost u Hrvatskoj".

Margareta Mađerić | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Još gore ono da "Mladenović ne udovoljava nijednom kriteriju za dobiti ulicu" u glavnom gradu Hrvatske. Jer, pored svega navedenoga, Milan Mladenović svoje najranije djetinjstvo proveo je u svom rodnom Zagrebu. Tek kad je imao šest godina, obitelj mu je odselila u Sarajevo.

Ima li Margareta Mađerić nešto osobno protiv rocka, postalo je sumnjivo kada je potkraj 2011. prozvala direktora Zagrebparkinga Roberta Mišetu da je, navodno, sredio povlaštenu parkirnu kartu frontmenu grupe "Hladno pivo" Mili Kekinu. Optužba joj se vratila kao bumerang jer je ubrzo na površinu isplivalo da ona sama posjeduje, mimo pravila i procedura, povlaštenu kartu. I to ne jednu nego čak četiri povlaštene karte. Inače je riječ o 40-godišnjoj političarki, koja je u HDZ ušla već 1992., sa samo 15 godina.

I već 2002., sa samo 25 godina, uspjela je ući u predsjedništvo stranke. Doduše, kao predsjednica Mladeži HDZ-a, što automatski znači i mjesto u predsjedništvu stranke. Na tom položaju ostala je sve do 2007. Već tada stjecao se dojam da se Margareta Mađerić tek zahuktava. Od 2005. stalno je bila vijećnica u Gradskoj skupštini Zagreba. Od 2010. bila je i predsjednica tamošnjeg kluba zastupnika HDZ-a. 2013. HDZ ju je kandidirao kao svoju kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba na lokalnim izborima...

Margita Stefanović Magi Jugoslavenska grupa Kultura Ovisnost, HIV i rak: Sve smrti Ekatarine Velike

Na tom mjestu jedna politička karijera, koja je nekome ne baš najbolje upućenome mogla djelovati kao briljantna i u stalnom usponu po stepenicama jednog za drugim političkim uspjehom, pokazala se kao politički rad kao posljedica političkih nikakvih posebnih uspjeha ili čak i neuspjeha. U ovom slučaju bila je riječ o izbornom debaklu, jer Margareta Mađerić dobila je tada pet i pol posto glasova. Netko će primijetiti da je to bilo apsolutno za očekivati jer HDZ u Zagrebu nikada nije stajao dobro.

Netko drugi će primijetiti da je u tom slučaju mlada osoba bez ikakvih političkih posebnih uspjeha jako dobro prolazila u stranci još od 2002. kada je iz takvog anti-HDZ-ovskog Zagreba postala i predsjednica Mladeži i članica predsjedništva HDZ-a. Zapravo sve to jer je polazila i pozicije šefice područnih ogranaka HDZ-a Podsljeme i Donji grad... A barem HDZ zbilja pamti i kvartove po Hrvatskoj po kojima prolazi u najmanju ruku nego tamo.

U slučaju njenog prvog i jedinog izlaska na izbore za gradonačelništvo 2013., činjenica je bila da nitko iz HDZ-a tada nije niti u ludilu htio prihvatiti se kandidature. A bio ih je doista poveći broj koji su to odbili. Mađerić je poslije pričala da su odluku o njoj donijelo u stranci dva mjeseca prije kandidature, što su mediji tada rastrgali kao besmislicu, tvrdeći da su do posljednjeg trenutka u HDZ-u dvojili između nje i Andrije Mikulića. Da bi na kraju zaključili da za nju tada netko ipak i zna.

Margareta Mađerić | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL

Samo politički naivci tumačili su tada da je njena izborna katastrofa ujedno i njen politički debakl. Bio je to njen najbolji politički potez. U eri Tomislava Karamarka kao predsjednika stranke, ona je već na prvim sljedećim izborima za "žrtvu" unaprijed ucrtanog izbornog poraza na izborima u Zagrebu 2013., nagrađena mjestom koje je jamčilo da će postati zastupnicom u Saboru. I postala je. Kao što je njena sestra Ana Kosec postala glavna tajnica Tomislava Karamarka.

Kao što je krajem 2015. Mađerić u Saboru postala predsjednicom Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Kao što je njena sestra, kad je Karamarko postao prvi potpredsjednik vlade, postala glavna tajnica prvog potpredsjednika vlade. Sve zbog tog junačkog poraza za HDZ iz 2013. Politička "šteta" koju je tada pretrpjela značila je da je tada za nju po prvi put doznala šira hrvatska javnost, odnosno na nacionalnoj razini.

Pa i to da su mnogi primijetili da je ta političarka zapravo jedna od vrlo rijetkih koja je uspjela preživjeti sve procjene u političkom vodstvu HDZ-a, a bilo je tu doista krajnje brutalnih trenutaka; prvo Ivo Sanader, potom Jadranka Kosor, na kraju Tomislav Karamarko... Istina, bila bi grehota reći da je Margareta Mađerić svih ranijih godina služila za ukras.

Brkić i Plenković na sjednici Nacionalog vijeća HDZ-a obiteljski zakon Top News Bijesan Plenki ministrima: "Izazivate nemire u društvu"

U zagrebačkoj skupštini na glasu je još od 2012. kao jedna od najgovorljivijih, pa makar to bilo i katastrofalno argumentiranje o EKV-u, te jedna od najrevnijih za obećati u bilo kojem trenutku da će o nečemu "poslati upit šefu Holdinga". Od 2006. do 2011. godine bila je, usto, članica Nadzornog odbora Gradske plinare, za što je primala naknadu, a osnivačica je i tvrtke za niskogradnje A.G.M. Kosec, kojoj je u neko vrijeme išlo zbilja pristojno.

Margareta Mađerić uspjela je preživjeti čak i stranački "smak svijeta" uslijed povijesnog debakla Domoljubne koalicije i Tomislava Karamarka. Ona je danas državna tajnica u ministarstvu Nade Murganić, te su je obje hrvatski mediji ovjekovječili kako iz dječjeg vrtića bježi pred kamerama na stražnja vrata. Na koja je u političkoj karijeri u pravilu ulazila.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • maraika 13:27 10.Prosinac 2017.

    Sramota, ništa drugo, žalosna slika naših dana.

  • Avatar Mina Mala
    Normalan 19:40 09.Prosinac 2017.

    Tko je žena iz Afere Grinč: Majstor za bježanje i poraze. Ta žena je i dalje budućnost novije Hrvatske politike, izgubljena u prostoru i vremenu, ali ne i u licemjerstvu.

  • vjaceslav 13:52 09.Prosinac 2017.

    dati djeci poklone u vrijednosti od dvije tisuće kuna, nečuven je potez! sve je dodatno pogoršala činjenica da su "europske" darove dobila djeca u katoličkom vrtiću!! i to, molim vas, to zaista nije za vjerovati, na dan svetoga nikole!!! pa ... prikaži još! kuda ide ovaj svijet????