Top News
13132 prikaza

Tko su HDZ-ovci koji su si podijelili milijune?

Slavko Prišćan, Đuro Bukvić, Nenad Horvatić
PIXSELL
Stotine tisuća kuna podijeljene su nominalno neznačajnim ljudima u samom vrhu Hrvatskog nogometnog saveza

Povijesni uspjeh Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji napunio je kasu HNS-a. Zaslužene bonuse dobili su za srebrnu medalju naši nogometaši, ali pozamašne novčane nagrade isplatili su si i svi članovi Izvršnog odbora HNS-a.

Njima 16-orici je nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji isplaćeno ukupno 3,188.000 kuna neto, piše Telegram. Iako HNS nije htio otkriti o kolikim je iznosima riječ, novinar Drago Hedl je zavirio u imovinske kartice trojice članova izvršnih odbora koji su načelnici u tri hrvatske općine. Riječ je o Đuri Bukviću, HDZ-ovom načelniku općine Lukač, stranačkom kolegi na čelu općine Ljubešćice Nenadu Horvatiću te još jednom HDZ-ovcu, Slavku Prišćanu, načelniku Općine Rovišće. Sva trojica su morali na kraju godine ispuniti imovinsku karticu.

Na njima je jasno navedeno u rubrici "podaci o ostalim prihodima" da su od sportske djelatnosti dobili svaki gotovo 200 tisuća kuna! Bukvić je dobio neto 196.400 kuna, Horvatić 197.644 te Prišćan 198.132 kune.

Trojac, osim što su dugogodišnji čelnici jedinica lokalne samouprave, čelnici lokalnih nogometnih saveza, poznati su i po tome što im je sportska inspekcija 2017. godine zabranila rad u izvršnim tijelima nogometnih saveza zato što su bili politički dužnosnici. Prema svemu sudeći, HNS je odlučio zaobići tu zabranu na poprilično elegantan način.

Nedugo nakon te zabrane osnovan je Savjet Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, a prema podacima na stranicama HNS-a, članovi su trojica spomenutih HDZ-ovaca. Odluku o osnivanju Savjeta potpisao je 3. svibnja 2017. godine Davor Šuker u Opatiji. Ključna stavka je članak 8. gdje se definira da članovi Savjeta nemaju pravo glasa na sjednicama Skupštine i Izvršnog odbora, u protokolarnom smislu izjednačeni su s članovima Izvršnog odbora, ali i: "Članovi Savjeta imaju prava članova Izvršnog odbora koja proizlaze iz Odluke o pravima i obvezama članova Izvršnog odbora od 22. veljače 2017."

Nenad Horvatić | Author: Marko Jurinec/PIXSELL Marko Jurinec/PIXSELL

2018. godine će se Horvatić obratiti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa s pitanjem predstavlja li njegovo primanje naknade za rad u Savjetu kršenje Zakona o sukobu interesa, a Povjerenstvo na čelu s Natašom Novaković će mu reći da ne krši budući da "obavljanje navedene funkcije ne predstavlja obavljanje funkcije upravnog ili nadzornog tijela neprofitne udruge, nego predstavlja obavljanje sportske djelatnosti". 

U istoj odluci od 28. kolovoza 2018. godine opisuje se kako je Horvatić izabran u Izvršni odbor HNS-a, ali je svoj mandat odmah stavio u mirovanje da bi počeo s radom u Savjetu. I za to je dobivao naknadu koju je uredno prijavio u svoju imovinsku karticu. 

Istovremeno obavlja funkciju šefa županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije (ne prima naknadu) i, kako smo ranije spomenuli, načelnik je općine Ljubešćice s manje od dvije tisuće stanovnika za što prima plaću od desetak tisuća kuna mjesečno. 

Slavko Prišćan | Author: Damir Špehar/ Pixsell Damir Špehar/ Pixsell

Slavko Prišćan u sličnoj je situaciji, također je član Savjeta IO HNS-a, sportska inspekcija mu je zabranila rad u izvršim tijelima i šef je male općine s nekih 5.000 stanovnika. Na njegovom primjeru možemo vidjeti koliko obični smrtnici mogu vidjeti tanku liniju između Savjeta i Izvršnog odbora. 

"Slavko Prišćan, bivši savezni nogometni sudac, sadašnji nogometni trener i predsjednik Županijskog nogometnog saveza, živi svoj drugi mandat u Izvršnom odboru Hrvatskog nogometnog saveza u kojem je član već više od pet godine. Kao član Izvršnog odbora HNS-a Prišćan je prisustvovao prošlom svjetskom prvenstvu u Brazilu, a i sad je prisutan na svim utakmicama naše reprezentacije u Rusiji.", počinje tekst objavljen na portalu bjelovarac.hr gdje Prišćan prenosi svoje dojmove sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. 

I tako je šef male općine postao važan faktor u nogometnom savezu svjetskih doprvaka.

Đuro Bukvić | Author: Damir Špehar/ Pixsell Damir Špehar/ Pixsell

Sličan modus operandi vidimo i kod trećeg člana Savjeta Izvršnog odbora HNS-a Đure Bukvića. Kao načelnik općine Lukač on je znatno aktivniji po medijima, a posebno se istaknuo pohvalama na račun aktualnog premijera. Uzmimo ovdje za primjer njegov istup krajem listopada prošle godine tijekom obilježavanja dana općine. "Odličnim rezultatima naše općine, osim samog rukovodstva Općine i njezinih mještana, pridonijela je neposredno i Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem", kazao je Bukvić, kako ga prenosi Glas Slavonije. 

Međutim, ni Bukvić ne pravi pretjerano veliku razliku između punopravnog člana IO HNS i člana Savjeta. "Cijeli sam život sportaš, nogometaš, kao igrač, kao predsjednik kluba u četiri-pet navrata, predsjednik županijskog saveza u četiri navrata, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza u tri navrata, sad sam član Izvršnog odbora…", rekao je on u razgovoru za portal Informativnog centra Virovitica.

I tako dolazimo u gotovo apsurdnu situaciju. Kao nekakva Schrodingerova mačka, spomenuti trojac sjedi u Izvršnom odboru, ali ipak ne sjedi. Ovisi tko ih pita. Ako pričaju lokalnim medijima, onda su oni članovi, ako ih pita netko s batinom i pod prijetnjom kazne, onda su oni savjetnici bez prava glasa za išta. A novac uredno sjeda njima na račun, umjesto da ide u infrastrukturu sporta na kojem su se mnogi jako dobro obogatili.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • raved1250 08:46 16.Lipanj 2019.

    Pa još imaju upalu mišiča od trčanja u Rusiji.Da nije bilo njih nikad mi nebi bili drugi na svijetu.Treba im dignit spomenik od govana kao šta i jesu.

  • indoktrinacija 13:43 13.Lipanj 2019.

    "načelnici" selendri od par stotina stanovnika sa plaćama 4 HR minimalca i još toliko isisaju kroz "troškove". Smjesta ukinuti plaću za tu "funkciju" i svesti je na volontiranje

  • snježnileopard 16:07 12.Lipanj 2019.

    Dok ovce orgijaju na igru reprezentacije , pametniji se bava pametnijim i konkretnijim poslom... oni ordiniraju sa parama i glođu spržene ovce