Top News
79381 prikaza

Tko su zapravo Kurdi i zašto su važni za cijeli svijet?

Kurdi bježe iz Sirije
1/6
REUTERS
Kurdi, koji su odigrali važnu ulogu u borbi protiv ISIL-a, najveći su narod na svijetu koji nema svoju državu

Tko su zapravo Kurdi i zašto ih Turska napada? Evo nekoliko činjenica o ovom velikom narodu koji nikad nije stekao vlastitu državu. Odigrali su iznimno važnu ulogu u borbi protiv ISIL-a, a i sad drže zarobljene tisuće ovih radikalnih islamista na sjeveru Sirije, baš tamo gdje ih sad Turska napada, piše CNN.

Kurdi su uglavnom bili nomadski narod do kraja Prvog svjetskog rata i do raspada Osmanskog carstva. Kurdi čine oko 10% stanovništva Sirije , 19% stanovništva Turske, 15-20% Iraka i drugi su po veličini u Iranu.

Peshmerge su njihovi borci i ima ih više od 100.000. Nacionalna su vojna sila koja štiti irački dio Kurdistana, a uključuje i ženske borce .

Tko su dakle, Kurdi?

Kurdi su etnička manjinska skupina koja većinom zauzima planinsko područje i prostire se u južnim dijelovima Turske, sjevernim dijelovima Iraka i Sirije sjever Irana i dijelu Armenije.

Iako su manjina, na tom području zapravo živi oko 25 do 30 milijuna Kurda, a svima su zajednički rasa, kultura i kurdski jezik. Većina Kurda su sunitski muslimani.

Kurdi | Author: COSTAS BALTAS/REUTERS/PIXSELL COSTAS BALTAS/REUTERS/PIXSELL
Prije I. svjetskog rata, tradicionalni Kurdi živjeli su nomadskim načinom života do raspada Osmanskog Carstva, što im je oduzelo slobodu i podijelilo ih na nove nacionalne države.

Kurdi su se borili da zadrže svoj identitet, ali ih u Turskoj zovu i 'planinskim Turcima' a bilo im je zabranjeno nositi tradicionalnu kurdsku odjeću, svoj jezik smjeli su govoriti samo kod kuće, nisu ga učili ni u školama. I danas se suočavaju s diskriminacijom i politikom progona.

Iako su Kurdi najveća etnička manjina u Turskoj, i tamo čine oko 20% stanovništva, oni u Turskoj i dalje nemaju status manjinske skupine.

Gdje žive Kurdi?

Danas Kurdistan čini pet različitih regija: jugoistočna Turska, sjeveroistočna Sirija, sjeverni Irak, sjeverozapadni Iran i jugozapadna Armenija.

Početkom 20. stoljeća Kurdi su počeli raditi na stvaranju vlastite države poznate kao Kurdistan. Godine 1920. potpisan je Sèvreski ugovor - jedan u nizu ugovora koje su sile Osovine potpisale nakon njihovog poraza u Prvom svjetskom ratu. Označio je konačni raspad Osmanskog carstva i pozvao na autonomni Kurdistan.

Tri godine kasnije, nakon završetka rata, zapadni saveznici odustali su od zahtjeva za neovisnom kurdskom državom i kurdska je regija podijeljena među nekoliko zemalja.

Što o tome kaže Turska?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uvijek je zauzimao čvrst stav prema kurdskom nacionalizmu. Predsjednik je jasno stavio do znanja da je njegov krajnji cilj uklanjanje Kurdistanske radničke partije (PKK), kurdske krajnje lijeve militantne i političke organizacije sa sjedištem u Turskoj i Iraku koja se borila protiv turske države više od tri desetljeća.

Time je stvoren duboki jaz između Turaka i Kurda. U 2016. zatvorile su se prokurdske medijske kuće, više od 11 000 učitelja je otpušteno ili suspendirano zbog navodnih veza s PKK-om, a najmanje 24 turska vladina dužnosnika zamijenila su kurdske gradonačelnike u raznim gradovima Turske.

Ece Temelkuran Ece Temelkuran Kultura "Europi se događa ono što se dogodilo Turskoj"

Turska je dugo nezadovoljna snažnom kurdskom prisutnošću na sjeveroistoku Sirije u blizini turske granice. Vojska zemlje već se preselila u dijelove područja koja su ranije držale Sirijske demokratske snage (SDF) koje su predvodili Kurdi i SAD, ali sada je u tijeku njihov dugogodišnji plan za stvaranje tampon zone na sjeveru Sirije.

Dva su cilja:

1.otjerati Kurde od njihove granice i

2. iskoristiti ovo područje za doseljavanje oko 2 milijuna sirijskih izbjeglica.

Zašto ih Turska napada baš sada?

Još u siječnju je predsjednik Trump rekao da će Sjedinjene Države početi povlačiti trupe iz Sirije i "polako" ih poslati kućama. Sirijski Kurdi već tad su strahovali da bi američko povlačenje Turska mogla iskoristiti kao priliku za napad. Nakon Trumpove iznenadne najave povlačenja, u nedjelju navečer, ti su se strahovi ostvarili.

"Turska će uskoro krenuti u napad sa svojim dugo planiranim operacijama na sjeveru Sirije. Oružane snage Sjedinjenih Država neće podržati niti biti uključene u operaciju, a nakon poraza teritorijalnog kalifata ISIS-a, više neće biti u neposrednom području", objavili su iz Bijele kuće.

Kurdski pobunjenici u Siriji | Author: RODI SAID/REUTERS/PIXSELL RODI SAID/REUTERS/PIXSELL
Od prošlog mjeseca, Sjedinjene Države rekle su da oko 1.000 američkih vojnika djeluje na sjeveroistoku Sirije.

Ovaj potez ostavlja sirijske Kurde na milost i nemilost operacije koja ima za cilj njihovo uklanjanje i odlazak s turske granice.

"#OperationPeaceSpring će neutralizirati terorističke prijetnje protiv Turske i dovesti do uspostave sigurne zone, olakšavajući povratak sirijskih izbjeglica njihovim kućama. Očuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista", oglasio se Erdogan u srijedu preko Twittera. 

Hoće li napad na Kurde obnoviti ISIL i 'kalifat'?

SDF, koalicija kurdskih i arapskih vojnika potpomognuta američkim, britanskim i francuskim specijalnim snagama, porazila je ISIS i oslobodila istočnu Siriju u ožujku.

SDF je priopćio kako je izgubio 11.000  vođa i boraca dok se borio protiv ISIS-a. Dok ISIS praktički nema više teritorija, Sjedinjene Države upozoravaju da se u Iraku i Siriji još uvijek kriju deseci tisuća ISIS-ovih boraca.

 | Author: privatni album privatni album

Sirijske demokratske snage (SDF), koju čine Kurdi, drže tisuće zarobljenih boraca ISIL-a koje su slomili tijekom bitaka protiv ove terorističke skupine. Svi ti borci trebali bi biti predani Turskoj. 

Dok se mnogi sirijski Kurdi pripremaju za borbu, a civili odlaze u suprotnom smjeru, tisuće zarobljenih ISIL-ovaca i logori u kojima su ISIL-ove žene i djeca, ostat će bez nadzora, što predstavlja ozbiljan rizik da bi se ISIL mogao ponovno formirati. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar maks20022
  maks20022 20:25 07.Ožujak 2020.

  Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

 • Avatar Oksentessa
  Oksentessa 01:16 13.Listopad 2019.

  Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

 • billierodriguez 17:46 12.Listopad 2019.

  Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 29736 dolara za rad 3 sata dNevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponio kući najmanje 7835 do 9454 dolara tjedno. ----- >>>> www.CashFlow77.Com