Top News
1843 prikaza

Tko žuri, vrat lomi. Par riječi o ruskom cjepivu u Hrvatskoj

Željko Lukunić/PIXSELL
Kako to naši misle, popularno prekoredno, Sputnik V uvesti u Hrvatsku? Kažu u Vladi da će domaća Agencija za lijekove to srediti ako ovi u EU budu prespori?!

Ajmo stati na loptu pa razmisliti. Rusa je 145 milijuna, a cijepljeno ih je manje od tri posto, znači koliko Hrvata ima ukupno. Srbima su dosad isporučili 92.000 doza, a nama će, eto, dva milijuna. Uskoro. Dobro, živi bili pa vidjeli. Jer ako nije politički spin - da se Vlada prikaže sposobnijom nego što jest - onda će biti “mirakul”.

Ali, avaj, evo i sljedećeg pitanja. Kako to naši misle, popularno prekoredno, Sputnik V uvesti u Hrvatsku? Kažu u Vladi da će domaća Agencija za lijekove to srediti ako ovi u EU budu prespori?! Eto već tinja pobuna među stručnjacima, ne žele prljati prste takvim rabotama, kad se zna red i zna se da Hrvatska cjepivo može odobriti samo administrativno, ne i provjeriti ga. Riječ je o cjepivu čiju kvalitetu ispitati može samo pet laboratorija u Europi, od Austrije do Nizozemske, kamo će ga na provjeru poslati i agencija za lijekove EU. Ako od Rusa uvezemo “prekoredno”, bit ćemo, pored Mađara, jedini u EU koji su to učinili, i na temelju samo administrativnog odobrenja. Žele li vaši građani tako, gospodo, i koliko ćemo, mimo EU, to platiti?

Rusi kažu da doza košta manje od deset dolara, pa neka je i pet, to je pet milijuna dolara. Hoće li nam netko objasniti zašto i ovo preko reda kad Unija još nije dobila ni zahtjev da odobri rusko cjepivo, a kamoli mu dala zeleno svjetlo? I zašto bi baš Hrvatska dobila milijun ili dva milijuna doza, a nisu ni svoje procijepili približno dovoljno? Koliko ćemo, kako i kad to platiti, hoće li to biti novcem ili na neki drugi način? Jest, dužnost je Vlade misliti na građane, ali ne “prekoredno”. Na kraju krajeva, je li država mislila na građane kad je dopustila uništavanje Imunološkog zavoda, koji je nekad stvarno činio čuda?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.