Top News
26123 prikaza

Todorićeva desna ruka: "Ona je uvijek htjela biti šefica"

1/12
Marko Lukunić (PIXSELL)
Ljerka Puljić više od 20 godina bila je Todorićeva desna ruka, a nekoliko je puta bila proglašena menadžericom godine

"Imala sam silnu želju i ambiciju da uspijem i to sam uvijek pokazivala. Tko će te tražiti i otkriti ako sam ne daš na znanje da nešto hoćeš? To naravno mora biti u skladu s trudom koji si spreman uložiti. Treće je splet okolnosti ili sreća da sam se našla na pravom mjestu i dobila šansu. Kad se nađem s prijateljima iz djetinjstva, a jedan od njih je i Jura Stublić, oni mi kažu: ‘Ti si uvijek htjela biti šefica!’”

Desna ruka

Tako je jednom sebe opisala danas 59-godišnja Ljerka Puljić. Iako je Ivica Todorić bio vlasnik i donosio ključne odluke u Agrokoru i izvan njega se govorilo da je zapravo Ljerka deus ex machina i da ona vuče konce u njegovom poslovnom carstvu. 

 | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

U Ledo je došla iz Ministarstva znanosti, i prije nego ga je kupio Agrokor. U trenutku kad mu je vlasnik postao Todorić bila je već direktorica marketinga, a onda je Ivica Todorić zamijetio njezine menadžerske vještine i postavio je za direktoricu cijele kompanije. 

Strelovit uspon

Ljerka Puljić uspinjala se tijekom karijere, kako je sama jednom ispričala, stepenicu po stepenicu, od šefice odjela, preko direktorice sektora, pa direktorice tvrtke Ledo, zatim Agrokora, da bi konačno postala potpredsjednica kompanije i ujedno, uz Ivicu Todorića, najmoćnija osoba. To joj je automatski donijelo i status najmoćnije žene u Hrvatskoj. Pokazale su to i ankete u kojima je Ljerka Puljić već godinama na broju 1 svih anketa koje traže najutjecajniju ženu u Hrvatskoj.  

 | Author: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL Tatjana Tadic/PD/PIXSELL

- Agrokor je objektivno najuspješnija kompanija u Hrvatskoj. Kad uzmete Agrokorov rast, regionalnu strategiju kompanije, uspjeh u maloprodaji gdje je tržište doista jako teško, tada je u pozadini mog uspjeha činjenica da sam dio uspješnog tima u uspješnoj kompaniji. To je prvi preduvjet za uspješnu karijeru. Možete imati stotine ljudi koji izgaraju na poslu, ulažu ogroman trud, ali ako rade u kompaniji koja je u teškoj situaciji bez budućnosti, njihovi rezultati nisu vidljivi. Imala sam stoga sreću što sam postala dijelom

 | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

Agrokorova tima, koji je na čelu s našim predsjednikom Uprave Ivicom Todorićem uspio ostvariti vizije i ciljeve koji su se mnogima činili nedostižnima, pa čak i iracionalnima, ispričala je tjedniku Nacional prije 10-ak godina.
Njezin posao je bio praćenje svih biznisa u koncernu, kontrola, budžetiranje, planovi, koordinacija prodaje, nabave, marketinga po kompanijama, a u njezinom odjelu su bili i direktori pojedinih kompanija. 

 | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Ukratko, imala je uvid u svaki papir koji bi ušao ili izašao iz Agrokora, a visoku poziciju imala je i fizički, jer je sjedila na 20. katu Agrokorovog tornja. Tijekom njezinog radnog vijeka Agrokor je ostvario svoj najbrži rast, pokupovao niz tvrtki, strelovito se širio i pretvorio u ono što je zapravo bio sve do prije pola godine - najmoćniji koncern u ovom dijelu Europe.   

Otac joj bio uzor

Odrasla je u obitelji u kojoj je otac Pavle Švec bio također vrlo uspješni poslijeratni direktor. Ljerka Puljić, kako je sama rekla, htjela je ugoditi njemu, pa je kao mlađa sestra upisala najprije Matematički obrazovni centar, a zatim Ekonomski fakultet, i zainteresirala se upravo za ono područje koje je Todoriću najviše trebalo - plan i analizu. Prisjetila se i djetinjstva:

 | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

- Na faksu sam imala dosta vremena, to moram priznati, i bavila sam se svime i svačime. Još od osnovne škole voljela sam pisati, pa su moji sastavi izlazili u Modroj lasti a dobivala sam i nagrade. Bavila sam se i glumom s djecom u Sesvetskom Kraljevcu gdje sam odrasla a izdavali smo i novine. Jako sam voljela film - u Kinoteci sam kasnije gledala sve filmske cikluse. Volim i čitati pa godišnji odmor uglavnom provodim u čitanju onih knjiga koje ne stignem pročitati tijekom godine. Za vrijeme studija sam sve stizala.

Slobodno vrijeme

Odrasla sam s Jurom Stublićem, on je bio moj susjed, i uvijek se ‘tamburalo’. Danas mi je drago što sam sve to prošla, mislim da je to jako važno u stvaranju osobnosti i širine. Danas se relaksiram tako da radim u vrtu moje mame, volim plivati, ali kod nas u Agrokoru je tako dinamično da jako malo mogu sebi priuštiti, ispričala je tom prilikom Ljerka Puljić.
 

 | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Sjetila se i prvog susreta s Ivicom Todorićem kad je došao preuzeti Ledo:

Fascinirana Todorićem

- Mnogo je poduzeća početkom devedesetih prolazilo proces privatizacije, pa sam i ja u Ledu bila spremna na to da će nam doći - gazda. Vrlo živo se sjećam kad je Agrokor preuzeo Ledo i prvoga susreta s njegovim predsjednikom. Znam i što sam nosila na sebi i kako je on bio odjeven. On je imao viziju. U to doba uvijek se tražilo tko iz politike tobože stoji iza novoga vlasnika pa je tako bilo i u slučaju Todorića. No čim sam čula što govori, pomislila sam: ‘Ne, on nema nikoga, njemu nitko ne treba!’ To je čovjek nevjerojatne energije.

 | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Kako je rekla, već tad je znao da im je cilj bo da postane lider i preuzme 70 posto tržišta, što su u idućim godinama i ostvarili.
Nakon što je Todorić preuzeo Mercator, u veljači 2015. godine iz koncerna su najavili velike promjene u Upravi i Nadzornom odboru kompanije. Veterani Ljerka Puljić, Damir Kuštrak i Tomislav Lučić uz uprave su otišli u Nadzorni odbor na čelu s Ivanom Todorićem. U Nadzorni odbor, tada je najavljeno da ulazi i Tanja Rukavina, konzultantica PricewaterhouseCoopersa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.