Top News
5160 prikaza

"Todorići su nam lagali i možemo ih tužiti"

Maksim Poletajev
1/3
Patrik Macek/ PIXSELL
Jedan od najvažnijih ljudi u priči oko Agrokora je prvi zamjenik predsjednik uprave Sberbanka koji otvoreno priča o mogućim posljedicama za Todoriće

Prvi zamjenik predsjednika uprave Sberbanka Maksim Poletajev prvi put je ispričao svoj odnos i pregovore s obitelji Todorić posljednjih mjeseci, prije otkrića da kompanija ima problema, odnosno da su mu dugo lagali prezentirajući mu nepotpune bilance. Izgubili su povjerenje, a ono je temelj za nastavak spašavanja.

Intervju je dao za Večernji list.

Zato i razmišljaju o tužbi protiv obitelji. Održao je tada Poletajev dva sastanka s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, nakon čega je pokrenuto donošenje zakona. Sberbank je oprezan u novom financiranju, traži jamstvo da će se novoodobrena sredstva vratiti, te bolju suradnju s izvanrednom upravom i Vladom, koja je uspješno započeta na sastanku s premijerom Plenkovićem u ponedjeljak.  

Herman Gref je u petak izjavio da je Sberbank nezadovoljan procesom u Agrokoru. Slično ste u ponedjeljak poručili premijeru Plenkoviću. Kako ocjenjujete sastanak? Ima li napretka u komunikaciji koji ste tražili? 

Razgovor je vrlo bitan i mogu reći da smo imali otvoren dijalog. Premijeru sam jasno rekao kakva je naša pozicija. Prva zamjerka odnosi se na profesionalnost tima koji vodi proces, što je bitno s obzirom na vrlo jaku konkurenciju trgovačkih lanaca. Važno je znati da je potrebno na tom području imati menadžment koji ima iskustva u tom segmentu u ovom važnom razdoblju za kompaniju. Izgleda da toga sada nema u Agrokoru. Nema dobre organizacije vezane uz tekuće poslovanje. Mislim da bi tim u Agrokoru morao provesti najbolju praksu u segmentu maloprodaje i jedino tako mogu poboljšati trenutačno stanje. Druga izjava prema premijeru vezana je uz novi dug jer želimo imati transparentan proces. Zašto kompanija treba toliki novac? Naša procjena pokazuje da Agrokoru treba manje novca za likvidnost i da treba pronaći jeftiniji način financiranja kompanije nego što je kroz roll up. Trenutačni prijedlog roll-up za nas nije prihvatljiv jer smo mi najviše izloženi, za 1,1 milijardu eura. Želimo i veći stupanj međusobnog povjerenja vezanog uz dobivanje informacija, komunikaciju, povjerenje i reakciju od nas ili vaše Vlade i g. Ramljaka. Rekao bih da je sastanak bio veoma produktivan jer smo počeli slušati jedni druge.

U toj situaciji kakva je sada - hoćete li sudjelovati u daljnjem kreditiranju ili to ovisi o svemu što ste naveli?

Imali smo vrlo malo vremena da nađemo rješenja za novi kredit. Sjetite se, g. Gref je rekao da nećemo financirati dok ne postignemo novi stupanj suradnje. Novac ćemo dati kada ćemo biti sigurni da će novi krediti biti vraćen. Kao što znate, mi smo dali velik novac Agrokoru.

Tražite bolju suradnju jedino s g. Ramljakom ili i našom Vladom?

Nakon što je donesen lex Agrokor, država je preuzela odgovornost za kompaniju. U ovom trenutku odgovornost nije samo na kreditorima, nego i na vladi, i to sam poručio gospodinu Plenkoviću. Proces restrukturiranja je na početku, ali odsad tražimo više komunikacije te da bude bolja. Još nismo sigurni može li izvanredna uprava oporaviti kompaniju. A to nam je veoma bitno jer želimo nastaviti s poslovanje u Hrvatskoj.

Kao što ste rekli, želite znati kako i kamo će se plasirati svaki potencijalno novi kredit?

Naravno, želimo znati točno za što će se svježi novac koristiti.

Smatrate li da je posljednji kredit premalo bio usmjeren u razvoj same kompanije, što je uostalom jamstvo da će se novac vratiti?

Mi nismo dobili jasnu informaciju kako je posljednjih odobrenih 80 milijuna eura potrošeno.

Je li i dalje zahtijevate da vam se posljednjih 100 milijun eura odobrenih u veljači prizna kao super seniority status?

Sjećate se, tih 100 milijuna eura dali smo Agrokoru točno prije donošenja Lex Agrokor. Taj je novac potrošen za plaćanje dobavljača, poreza i plaća. To je Vladi i Saboru dalo prijeko potrebna dva tjedna da bi takozvani lex Agrokor postao zakonom. Zato bi to priznanje za Sberbank bio jednostavno čin dobre volje.

Nedavno su nam iz Moskve stizale poruke o potencijalnim tužbama... zašto i protiv koga?

Za posljednjih 100 milijuna eura imali smo kolateral i znali smo da je obitelj svjesna situacije u kompaniji. Lagali su nam, dali nam krive informacije, to nije u redu. Zato imamo različite poglede na odgovornost i uloge. Što se tiče obitelji, ne isključujem da će doći do tužbe, o ostalom je još prerano govoriti. Ruska uzrečica kaže, bolje mršav kompromis, nego debela tužba. Pokušat ćemo naći najbolje rješenje za sve.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • hrza 06:46 01.Lipanj 2017.

    Prvo vratite plave kuverte pa ih onda tužite.