Style
13098 prikaza

Todorićevo blago iz podruma: Belje, Laguna, Mladina...

Darko Lorencin u arhivu Belja
1/5
Marko Mrkonjic/PIXSELL
Jednima je davao stotine milijuna kuna ulaganjima, jedne je potpuno zanemarivao, ali svi su bili posebni na svoj način

Pišem o vinu više od 20 godina, a Ivicu Todorića, koji je desetak godina bio najveći hrvatski vinar, službeno nisam upoznao. Sreli smo se jednom. Davno. U minhenskoj zračnoj luci iščekivali smo hoće li poletjeti posljednji avion za Zagreb tog dana. Sjedio sam i čitao pa, podignuvši glavu, ugledao poznato lice i automatski ga pozdravio. Vjerojatno nije znao tko sam, no pristojno je odzdravio i razmijenili smo nekoliko kurtoaznih rečenica vjerojatno uobičajenih među ljudima koji ne znaju gdje će prespavati. Avion je ipak stigao i stigli smo kući. U to je vrijeme Todorić, odnosno njegov Agrokor, već bio vlasnik Jaska vina, koje je preuzeo prije gotovo 20 godina. 

Vinarija je bila na rubu propasti. Vina baš nisu bila dobra, imidž je bio još gori i činilo mi se da bi je mogla spasiti ljubav prema vinima. Drugi razlog za kupnju nisam vidio. Nadu je razbuktalo i Todorićevo dovođenje u Jaska vino jednog od najpoznatijih hrvatskih enologa, mr. Franju Francema. Vinarija je imala vinograde na odličnim položajima Plešivice, koju smatram najboljom vinskom podregijom u Hrvatskoj, i prekrasan stari podrum podno staze za motokros u Mladini. Jaska, što je nadimak Jastrebarskog, tad je imala i obiteljske vinarije koje su napredovale golemim koracima, pa nije bilo razloga da ih Jaska vino barm ne slijedi, ako već ne pretekne. No, osim pojedinih “incidenata” s dobrim vinima, vinarija koja je promijenila ime u Mladina, nije napredovala. Nekoliko godina poslije Todorić je preuzeo Belje. Za kunu, rugaju se mnogi, ali šute o milijunskim dugovima koje je ostavio prijašnji vlasnik Siegfried Rudolf Einhellig. Vinski podrumi bili su u stečaju, a ime Belje u pristojnim vinskim društvima nije se spominjalo. No dobro grožđe je raslo. 

U Agrokor se, kao šef za vina u koncernu, vratio Francem i pozvao, bilo je to prije 10 godina, da kušamo prvu “njegovu” beljsku berbu - 2006. I danas pamtim Sivi pinot berbe 2006. vinarije Belje koji smo kušali u prekrasnoj kući u baranjskim vinogradima koju su poslije kolokvijalno zvali Gazdinom vilom. Izvanredno vino prestali su proizvoditi jer ga, kažu, nisu mogli prodati. To je problem ove sorte koju naši prosječni potrošači ne poznaju ili ne razumiju, a jedna je od najboljih i najneobičnijih na svijetu. Bijela sorta može dati vina čija je boja između ružičaste i bakrenaste. U magli se po dobrome sjećam i rajnskog rizlinga iste berbe, ni njega više nema u prodaji, a i ostala bijela vina bila su dobra. Crna su još bila premlada, sazrijevala su, pa nam ih nisu ni ponudili. 

Belje | Author: Marko Mrkonjic/PIXSELL Marko Mrkonjic/PIXSELL

Bila je to prva berba u Belju pod Agrokorovom upravom, i to početak uzleta jedne od najvećih hrvatskih vinarija. Slijedila su svjetska priznanja crnim vinima Belja. Zlatnu medalju i titulu regionalnog prvaka na Decanterovu ocjenjivanju 2010. osvojio je doista odličan Merlot 2008. Pet zvjezdica i titulu najboljeg hrvatskog vina Cabernet sauvignon 2009. dobio je 2015. na Vinskim zvijezdama, najopsežnijem i najstrožem ocjenjivanju u Hrvatskoj. Godinu potom pozlatio se i na njemačkom ocjenjivanju Mundus Vini. Puno su zlatnih medalja osvajali beljski crnjaci u Bergamu, na svojevrsnom svjetskom prvenstvu vina od merlota i cabernet sauvignona, a iz podruma su izlazile i sve bolje frankovke. 

Pamti se Frankovka Goldberg izborne berbe 2012. No Gazda je, pričalo se, patio za graševinom. Agrokor je samo u novu vinariju sagrađenu podno vinograda uložio 20 milijuna eura. U ogromne inoks posude, s elektronički vođenim hlađenjem, pretakanjem, filtriranjem i ostalim fazama vinifikacije do punjenja, stane osam milijuna litara vina. Stari podrum u Kneževim Vinogradima obnovljen je stoljetnom ciglom iz Beča, kupljenom nakon pažljivog rušenja tamošnje zgrade te novim drvenim bačvama u kojima odležavaju crna vina.

Vinogradi Belja | Author: Marko Mrkonjic/PIXSELL Marko Mrkonjic/PIXSELL

Tamo su i kušaonica te jedna od najvećih vinskih arhiva u Hrvatskoj. U njoj je više od 20.000 boca, a najstarija je iz 1949. Hrvatske vinske arhive nemaju vina otprije Drugog svjetskog rata jer su boce u borbama uništene. Nisu popijene nego su u njih ulazili konjima i razbijali. Agrokorov plan bio je i sagraditi hotel s pet zvjezdica na mjestu uredske zgrade, koji bi tunelom ispod ceste bio spojen sa starim podrumom. Uređene su i biciklističke i pješačke staze te vidikovci u vinogradima, kojih Vina Belje imaju više od 600 hektara, a neki od njih su na ponajboljim baranjskim položajima. Više puta godišnje uživali smo tamo u odličnim vinima i hrani, često i s Todorićevim najbližim suradnicima, koji su, uz čašu, dvije, tri, pričali koliko Gazda voli Belje i graševinu. 

Čulo se tako i koliko ga je pogodilo proglašenje Velike berbe Graševine 2011. Iločkih podruma drugim od svih najbolje ocijenjenih bijelih vina na Vinskim zvijezdama prošle godine. “Zašto naša graševina nije prva?” To je navodno pitao. Ne znam što su mu odgovorili, no vjerujem da ga je posebno pogodilo što se o graševini Iločkih podruma priča bolje nego o onoj iz Belja. I Iločki podrumi bili su u sustavu Agrokora nekim neobičnim aranžmanom, koji je obuhvaćao i Istravino, a preko njega i veliki makedonski vinograd Valandovo. Neobičnim razrješenjem tog aranžmana Iločki podrumi su izašli iz Agrokora, a Valandovo je ostalo.

Vinogradi Belja | Author: Marko Mrkonjic/PIXSELL Marko Mrkonjic/PIXSELL

Zbog graševine je Belje morao napustiti izvrstan enolog Marijan Knežević. Zar doista sva svjetska priznanja beljskim crnjacima nisu bila dovoljna potvrda da radi dobro, ili je razlaz rezultat osobnih sukoba, službeno se ne zna. Činjenica je da je Agrokor Kneževiću stalno slao tutore, uglavnom iz inozemstva, i nije ga puštao da radi kako misli da je najbolje. Vino je poseban proizvod i tko želi vrh, ne može razmišljati o novcu. To su shvatili u Iločkim podrumima, pa su Veliku berbu Graševine pustili da sazrijeva pet godina, a Belje najbolje graševine gura na tržište već 14 ili 15 mjeseci nakon berbe. 

Lijepo je prodavati vino uoči Božića, no do Uskrsa bi bilo bolje pa bi bolji bio i imidž vinarije. Vinski dio Belja ima sreću da je Kneževića naslijedila dugogodišnja suradnica, također odlična enologinja, Suzana Zovko, koja će, ako će novi upravitelji imati strpljenja, sigurno nastaviti skupljati svjetska zlata za crna, a početi i za bijela vina. I mi ćemo u njima uživati. Koliko je god stotina milijuna kuna u Belju uloženo u ratarstvo i stočarstvo te mliječnu i mesnu industriju, vino je, kvalitetom, perjanica tvrtke. I najjeftinija su dobra, većina je vrlo dobra, a neka su, ne obavezno ona najskuplja, odlična. Suhomesnati proizvodi su dobri, ali ne više od toga. Kao i sirevi. 

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 07:32 29.Svibanj 2017.

    Jel to isto vino,prodaje u svojim trgovinama,ili je na policama ono iz Bangladeša??(voda)