Top News
949 prikaza

Tomašević protiv Bandića bez Radničke fronte

PIXSELL
Puklo je, čini se, na temi suradnje Zeleno-lijeve koalicije sa SDP-om u Zagrebu i na riječkoj sceni. Radničkoj fronti se SDP-ovci gade, a za ostatak Zeleno-lijeve koalicije oni su prihvatljiv ili barem podnošljiv partner

Od početka je bilo jasno da je raspad pitanje vremena. Disolucija zeleno-lijeve koalicije bila je predvidiva čak i onima koji ne raspolažu moćima Babe Vange. Jasno se nazirala i linija rasjeda – bilo je očito da se Radnička fronta ne osjeća predobro u tom savezu, kao što ni druga strana nije blistala od sreće. Radnička fronta je, rečeno rječnikom pokojnog Stanka Lasića, stranka koja okuplja “esencijaliste”, ljude koji tvrdo vjeruju u ideju i nisu raspoloženi za moralne kompromise. Oni ne vuku polovične poteze; igraju va banque i idu na sve ili ništa.

Za razliku od njih, Možemo, Zagreb je naš, Nova ljevica i ORaH bliži su pojmu “egzistencijalizma” – njih zanima ideja, ali i realnost njene provedbe, pragmatičnije poimanje politike. Puklo je, čini se, na temi suradnje zeleno-lijeve koalicije sa SDP-om u Zagrebu i na riječkoj sceni. Radničkoj fronti se SDP-ovci gade, za ostatak koalicije oni su prihvatljiv, ili barem podnošljiv partner u borbi protiv Bandića (iako će možda zbog te suradnje začepiti nos).

Zagreb 1957. Zagrebačke ljepotice Life Vjerovali ili ne, ali u Zagrebu se delalo i prije Milana Bandića

Mate Kapović, ideolog Radničke fronte, na Facebooku je objavio svoju verziju razlaza: “Borili smo se mjesecima da se koalicija održi, ali odlučili su to uski stranački interesi vrhuške stranke Možemo (unatoč protivljenju velikog dijela njihove baze) i deal s SDP-om. Čut ćete vjerojatno svašta, ali stvar je ukratko u sljedećem: a) Tomislav Tomašević (stranka Možemo) traži podršku SDP-a u Zagrebu da postane gradonačelnik (u prvom i/ili drugom krugu predizborno i/ili postizborno - još traju pregovori i odluke o tome što će se pokazati najoportunije) b) SDP-u je kandidatura Katarine Peović (RF) u Rijeci ogroman trn u peti i izvor straha.

Zeleno-lijeva koalicija, ideja beskompromisne ujedinjene ljevice i svi gradovi osim Zagreba žrtvovani su, nažalost, kratkovidnim političkim kalkulacijama u Zagrebu i dealovima sa strankom koja je stvorila Bandića i koja je još uvijek s Bandićem premrežena (sjetimo se, primjerice, samo Radenka Tomića ili Tamare Čubretović, koji su u gradskoj skupštini iz SDP-a pretrčali Bandiću u ovome mandatu).”  Kapović dodaje da je Radnička fronta i dalje i više nego otvorena “za svaki vid suradnje s članovima, strankama i dijelovima bivše zeleno-lijeve koalicije koji se ne slažu s ovakvim promašenim politikantstvom i oportunizmom”. To je ponuda transfera iz ovih stranaka prema Radničkoj fronti. Odatle do neprijateljstva samo je jedan korak. U Zagrebu sve vrije.

Kronika stvarnosti (2) Top News Drugi dio o tjednu u kojem je HDZ pao na moralno dno

Gradska blagajna s 14 milijardi kuna najveći je zalogaj u državi i ogorčena bitka za taj resurs svih resursa već je počela. Linije demarkacije u stvarnosti nisu tako jasne kao što se čine; kad se reflektori ugase, pod okriljem noći sklapaju se mnoge neprincipijelne koalicije. Predstavnici poražene Bernardićeve frakcije SDP-a nedavno su se susreli s Bandićevim ljudima. Nije poznato što su dogovorili, ali računica je jasna. Bandićevci i bernardićevci žele pogurati Marasa kao SDP-ova kandidata za gradonačelnika, onemogućiti savez SDP-a sa zeleno-lijevom koalicijom (koji ima velik potencijal); a potom, nakon Marasova – čini se izvjesnog – poraza, krenuti u rušenje Grbina kako bi se Bernardić i njegova ekipa vratili na vrh Iblerova trga, a Milan Bandić ostao gdje jest. Gradonačelnik je uvjeren da će utoliko lakše doći do sedmog mandata što je fronta njegovih protivnika više fragmentirana.

“Sve je ovo Senfova politika”, rekao nam je jedan insajder. Senf je Tomaševićev nadimak. Tomašević je izjavio kako su odluku da na lokalne izbore ne idu s Radničkom frontom donijeli s partnerima poput Nove ljevice i ORaH-a, ali da to “ne znači pucanje koalicije u Saboru”. On smatra kako je Radnička fronta preko medija postavila platformi Možemo ultimatum da podrže Katarinu Peović u Rijeci, na što nisu pristali, a sebi u prilog navode i da će u Rijeci Možemo ići protiv SDP-ova gradonačelnika Vojka Obersnela.

20 godina Mikija Top News Kad Bandić ode, nered neće moći počistiti jedna osoba

U Zagrebu, kaže Tomašević, neće ići u bilateralnu koaliciju sa SDP-om, ali ostavlja mogućnost široke antibandićevske koalicije. Katarina Peović na Facebooku je napisala kako su im stalno radili iza leđa, pa je o novostima iz koalicije saznavala iz novina: “Radnička fronta 7. prosinca primila je e-mail poruku od stranke Možemo! u kojoj nas informiraju o svojoj odluci da na idućim lokalnim izborima izađu s ORaH-om i Novom ljevicom, no ne i s Radničkom frontom. Zašto se zeleno-lijeva koalicija razilazi, treba postaviti pitanje stranci Možemo! Razlog razlaza sigurno ne može biti zajednički rad u Saboru ili skupštini grada Zagreba, u kojem Radnička fronta vrijedno sudjeluje.

Što se tiče usmenih optužbi u medijima da je Možemo ucijenjen od RF-a uvjetovanjem podrške našoj kandidaturi u Rijeci, možemo samo reći da to nije točno, da je RF, za razliku od Možemo, organizirao sastanak na kojemu smo tražili podršku za našu logičnu i rezultatom opravdanu kandidaturu u Rijeci, koju smo izborili velikim dijelom samostalno, s 90% naših imena na listi, na kojoj smo skoro u Sabor ušli i s drugim zastupnikom, a gdje je naša nositeljica liste imala drugi najbolji preferencijalni rezultat u cijeloj koaliciji (odmah nakon Tomislava Tomaševića). S druge strane, kandidiranje Tomaševića ispred koalicije dogodilo se bez ikakvoga koalicijskog sastanka na tu temu. 

OBITELJSKO NASILJE Top News Nema razlike između nesposobne vlasti i oporbe

Ne samo da se Tomislav Tomašević nije konzultirao s RF-om, koji mu je svejedno bio spreman dati podršku za lokalne izbore, već je na pregovore sa zagrebačkom oporbom odlazio u više navrata u ime kluba zastupnika Lijevog bloka u zagrebačkoj gradskoj skupštini, u kojemu Možemo niti nema svojeg predstavnika, a Zagreb je naš! ima jednog predstavnika, jednako kao i Radnička fronta, koja za te sastanke saznaje iz medija.

O Tomaševiću se, prema priznanju stranke Možemo, govori od veljače kao o kandidatu koalicije, a RF-u se odgovara u rujnu da je ‘prerano govoriti’ o kandidatkinji za Rijeku, zatim da će o tome odlučiti lokalna organizacija, da bismo u konačnici samo primili e-mail o prekidu daljnje suradnje...” Razlaz Radničke fronte i Možemo možda i nije tako dobra vijest za Milana Bandića. Mnoge Zagrepčane ideje Radničke fronte su odbijale; bez njih, Možemo, Zagreb je naš, ORaH i Nova ljevica idu prema centru, a srednja struja je Bandiću veća opasnost. Dodatna loša vijest koja za gradonačelnika proizlazi iz ove priče leži u sve većoj vjerojatnosti postizanja dogovora između ostatka lijeve koalicije i SDP-a. Tomislav Tomašević protiv Bandića može mobilizirati više građana bez Radničke fronte nego s njom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • monibo 07:18 26.Prosinac 2020.

    Single mom makes $89844/yr in her spare time without selling or buying any thing . She does simple online work and cash every second which she spent on this website. For more detail visit... bit.ly/39jrDqt

  • monibo 07:12 26.Prosinac 2020.

    ...bit.ly/39jrDqt

  • monibo 07:08 26.Prosinac 2020.

    bit.ly/39dsqr