Top News
2839 prikaza

Totalni udar na Trumpa: Ovakav SAD ne bi srušio niti Nixona

William Barr obraća se Donaldu Trumpu na sastanku u Bijeloj kući
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Odbija predati Kongresu svoje porezne dokumente, državni odvjetnik taji cjeloviti izvještaj o Kremlju, a najskandaloznije tek slijedi...

Sukob između Kongresa, najvećim dijelom onog dijela s demokratima, i Bijele kuće došao je na rub otvorenog rata. Ili je možda u to već i prerastao. Trumpova administracija odbila je zahtjev Kongresa da Donald Trump konačno pokaže svoje porezne prijave, iz čega bi se trebalo vidjeti je li utajivao porez.

Povrh toga, društvo oko američkog predsjednika priprema se i za sukob oko glavnog državnog tužitelja Williama Barra, čovjeka koji je nedavno predstavio izvještaj posebnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom petljanju u američke predsjedničke izbore 2016., kao takve koji su "dokazali da Trump nije kršio zakon". Bilo je to od Barra toliko bezočno da se tada javio Mueller osobno i rekao da njegova istraga naprosto nije uspjela prikupiti dovoljno dokaza za tužbu protiv Trumpa, kazneni postupak, de facto potom i osudu.

Milan Trenc Milan Trenc Kultura Trumpa su stvorili Demokrati kad su uništili Sandersa

Ali da je po svemu drugo jasno da su Rusi manipulirali izborima. Barr se i dalje opire objavi necenzuriranog izvještaja. Što se Trumpovih poreza tiče, ministar financija Steven Mnuchin službeno je Kongresu na zahtjev za poreznim dokumentima Donalda Trumpa uzvratio da on to neće odobriti, i to zato što zahtjev ne navodi "legitiman cilj u skladu sa zakonima". SAD ovakvo što ne pamti duže od jednog stoljeća.

Istodobno bivši Trumpov odvjetnik, praktično "onaj koji je sređivao njegove stvari", Michael D. Cohen, javio se na odsluženje zatvorske kazne u New Yorku od tri godine zbog utaje poreza, zbog nezakonitog novca u kampanji kako bi se zaštitilo Trumpa... Logično pitanje je kako je moguće da onaj koji je to radio za Trumpa bude osuđen, a Trump da ostane nedužan.

Ili kako je moguće da glavni državni tužitelj očito namjerno dezinformira javnost o izvještaju Roberta Muellera za koji se sve više ispostavlja da je po predsjednika katastrofalan. Barr sada odbija svjedočiti pred Odborom za pravosuđe Kongresa čiji je predsjednik Jerrold Nadler, demokrat iz New Yorka, to popratio izjavom:

"Čak i u svom nepotpunom obliku izvještaj (Muellera) donosi uznemirujuće dokaze i analizu da je predsjednik Trump sudjelovao u ometanju pravosuđa na najvišim razinama."

William Barr | Author: Ron Sachs/DPA/PIXSELL Ron Sachs/DPA/PIXSELL

Demokrati u Kongresu zato traže na uvid integralnu verziju izvještaja. Što se tiče tog izvještaja, iz njega je doista procurilo mnoštvo vrlo kompromitirajućih stvari čak i nakon što se Barr poigrao flomasterom po njemu. Neki trenuci bili su i ekstremno anegdotalni.

Kao, primjerice, otkriće dramatičnog reagiranja Donalda Trumpa kad je doznao da je Rod Rosenstein, zamjenik glavnog državnog odvjetnika SAD-a, izabrao Roberta Muellera da istraži da li se Ruska Federacija upetljala u vrlo sumnjive okolnosti zbog kojih je Trump u studenom 2016. osvojio dva posto manje glasova od Hillary Clinton, ali je pobijedio na izborima.

Čuvši da Mueller kreće u službenu istragu Kremlja i izbora 2016., Trump se bacio leđima na naslon stolca i panično rekao u dahu: "O moj Bože! To je prestrašno! To je kraj mog predsjedništva. Sjebali su me."

Zanimljivo je da se vrlo sličnom logikom vodio i Guardianov kolumnist Richard Wolffe kad je prije nekoliko dana zaključio da Richard Nixon, da je danas napravio sve ono zbog čega je smijenjen u 70-ma, u SAD-u danas opstao na vlasti. Povod je bilo to što je Barr, kad ga je u Kongresu ispitivala bivša glavna tužiteljica iz Kalifornije Kamala Harris, izbjegavao odgovoriti na pitanje je li predsjednik ili itko iz Bijele kuće ikada tražio ili sugerirao od Barra da nad nekime otvori istragu.

Rod Rosenstein Rosenstein Top News Poraz jedinog čovjeka koji je išao srušiti Trumpa

Barr je mucao, mumljao, molio da mu se ponovi pitanje, tražio pojašnjenje izraza "sugerirati"... Ostao je jako ružan dojam da je Barr, jer nipošto ne može biti riječ o naivnom čovjeku, izbjegavao dati nedvosmislen odgovor "da" ili "ne" kako, u jednoj varijanti, nekada u budućnosti ne bi ispalo da je lažno svjedočio, što je u SAD-u vrlo gadan zločin, a u drugoj kako ne bi zakopao i Trumpa i tko zna koga još, uključujući i sebe samog.

A ovdje nije riječ o pukom ometanju pravosuđa u tamo nekom postupku, nego o sumnji u prikrivanje Trumpovog prikrivanja uplitanja Kremlja u izbore 2016. kako bi se izabralo Donalda Trumpa. Zato Wolffe danas i postavlja pitanje, zbog čega je ono prije 40-ak i više godina stradao Nixon?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.