Top News
706 prikaza

Demokrati su spremni na izbore 2020. protiv Trumpa i - Rusa

Obožavateljica Donalda Trumpa
Jose Luis Gonzalez/Reuters/Pixsell
Predsjednik laže kad je u škripcu, ponaša se kao derište, Mueller ga je satrao izvještajem, ali zbog kvake Demokrati moraju na izbore

Jedna je priča dominirala vijestima i svim političkim diskusijama u Washingtonu proteklog tjedna, a to je objavljivanje dugo očekivanog izvještaja specijalnog istražitelja Roberta Muellera o tome koliko se Rusija uplitala u američke izbore 2016. godine te pitanje je li bilo ikakve kriminalne koordinacije između Trumpove kampanje i Rusije.

Kao što hrvatski čitatelji dosad znaju, Mueller je rekao kako nije pronašao dokaze urote, što je predsjednik Trump prikazao kao potpuno oslobađanje od ikakvih optužbi. Zaista, osjeća se opravdano i oslobođeno u svojoj tvrdnji, koje se drži od početka, kako nikad nije bilo nikakve urote s Rusima i da je istraga politički suludi lov na vještice.

Donald Trump Sve su mu bliži Top News Trump 2017.: Sjebali su me! Sad će me srušiti!

On i neki njegovi saveznici iz republikanskih redova u američkom Kongresu sad razgovaraju o tome da "istraže istražitelje" - te da "ganjaju" sudačko i agencijsko osoblje koje je ciljalo Trumpovu kampanju radi njihovih navodnih lažnih briga oko veza s Rusijom. U svakom slučaju, nema sumnje da je Muellerov izvještaj velika politička pobjeda za Trumpa, uvelike smanjuje šanse za proces opoziva i rizik toga da ga "napuste" neki Republikanci. Sad može u miru i s potporom svoje stranke "ratovati" za glasove za reizbor 2020. godine.

No u stvarnosti je Muellerov izvještaj bio osuđujući u gotovo svakom smislu osim po pitanju uske teme dosluha, i kao takav paradoksalno stavlja Demokrate u nezgodan položaj.

Mueller je identificirao mnogo kontakata između Trumpovih zaposlenika u kampanji i Rusa s vezama s Putinom te nevjerojatnu neodgovornost da se prijavi tu komunikaciju sa stranim suparnicima. Mueller je zaključio kako je Trumpova kampanja podržala i očekivala okoristiti se ruskim hakiranjem e-mailova Hillary Clinton i Demokratske stranke.

I najgore od svega, Muellerov izvještaj jasno pokazuje da je predsjednik Trump opetovano pokušavao uništiti njegovu istragu, često lažući i potičući svoje zaposlenike da lažu javnosti i istražiteljima.

Zaključak je bez pogreške taj da Mueller vjeruje da je Trump kriv za opstrukciju procesa i pravde te da je "spašen" samo od strane članova administracije koji su ignorirali njegove naredbe da uruče otkaz Muelleru ili na neki drugi način zaustave istragu.

Prosvjedi protiv Donalda Trumpa | Author: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL

"Da imamo povjerenja nakon temeljite istrage napisati da predsjednik nije opstruirao istragu, tako bismo i rekli", piše Mueller. Ništa takvog nije rečeno.

Daleko od toga da je dokazao da je predsjednik posve nevin, Mueller je indicirao da nema autorizacije da formalizira optužbe protiv trenutačnog predsjednika. Dao je naslutiti da unutar američkog Ustava pada pod Kongres da ocijeni predsjednikovo (kriminalno) ponašanje. Zapravo je užarenu lopticu bacio u političku arenu.

Oni koji pasionirano brane Trumpa tvrde da bi u svakom slučaju bilo nepošteno optužiti ga za utjecanje na istragu zločina koji nije počinio, unatoč njegovim maničnim pokušajima da osujeti Muellerovu istragu. U ovom smislu može se argumentirati kako skandal više pokazuje u smjeru Trumpova osobnog karaktera nego nekakvog urotništva.

U više od dvije godine njegova mandata postoji mnoštvo dokaza da Trump nalikuje i ponaša se kao nestrpljivo dijete, ljutit kad mu se stane na put, lažljiv kad je izazvan, te neprestano donosi odluke kojima su nit vodilja emocije, a ne razmišljanje. Jedna je takva suluda odluka bila dati otkaz bivšem šefu FBI-a Jamesu Comeyu, potez koji je zapravo pokrenuo Muellerovu istragu, a uslijedio je još niz takvih odluka.

Milan Trenc Milan Trenc Kultura Trumpa su stvorili Demokrati kad su uništili Sandersa

Muellerova nas istraga, dakle, ostavlja s dva već poznata zaključka, ali koja sad imaju dodatnu težinu i implikacije. Jedna da je na čelu SAD-a monumentalno svojeglav čovjek koji nema samokontrolu, razum ni poštovanje ili razumijevanje etike, demokratskih normi i vladavine zakona te iste države. U velikoj mjeri obrana američkih institucija i međunarodnih odnosa zabrinjavajuće mnogo pada na leđa i snagu karaktera članova njegova kabineta.

Druga stvar je da je Rusija uspjela izvesti državni udar stoljeća, nekad nezamislivo uspješan pokušaj da destabilizira američki politički proces i dobije točno onaj ishod koji Kremlj očekuje i želi.

To se postiglo mahom manipulacijama preko društvenih medija, kao i hakerskim napadima te lažnim vijestima. Matrica je sad ustaljena i možemo očekivati još toga u sljedećim ciklusima izbora, osim ako SAD i druge zapadne sile ne osmisle strategije obrane te protuudara.

Vladimir Putin i Donald Trump | Author: JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL

Pod svjetlima reflektora je sad američki Kongres. Demokrati drže većinu i pod velikim su međusobnim pritiskom da slijede Muellerove "znakove" te pokrenu opoziv predsjednika. Republikanci imaju većinu u Senatu, gdje bi se vodilo suđenje Trumpu u slučaju pokretanja opoziva. S obzirom na to koliko je malo Republikanaca kritiziralo Trumpa nakon objave izvještaja (senator Mitt Romney je bio "zgrožen" predsjednikovom neiskrenošću), trenutačno nema šanse da ga se osudi i makne iz Bijele kuće.

Upravo zato Nancy Pelosi želi izbjeći "zamku opoziva" - unaprijed propali trud koji bi mogao pripomoći tome da se Trumpa opet izabere za predsjednika. Njezina strategija jest nastaviti istraživati ga te akumulirati dokaze koji će ih, Demokrati se nadaju, dovesti do pobjede 2020. Drugačije rečeno, posljednju riječ o skandalu s Rusima imat će američki glasači, možda opet uz malo asistencije naših dragih ruskih prijatelja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar izvidnik1
    izvidnik1 13:31 28.Rujan 2019.

    Trump 2020!!!! Kad "demokratski" političari prijete ucjenjuju i traže zaustavljanje istrage to je politika i to je dopuštena politička praksa, kad Trump traži istragu o kriminalu koji je sin "demokratskog" političara počinio onda je to kažnjivo i izdaja. Hmm, licemjeri, ... prikaži još! dvostruka mjerila.

  • BESTpartizan 17:16 27.Travanj 2019.

    srušite trumpa