Top News
6901 prikaza

Tragedija Yu-rocka: Žuti fićo Crvene jabuke otklizao je kod Jablanice, naišao je kamion...

Foto: Crvena jabuka
U zavoju kod Jablanice, po kiši, Zlatko Arslanagić gubi kontrolu nad žutim fićom. Prelazi u lijevi trak i točno u tom trenutku iz suprotnog smjera nailazi kamion vršačke registracije. Frontalni sudar smrska fiću

Dražen Ričl bio je veliki frajer jugoslavenske pop-rock scene, dijete prijeratnog Sarajeva. Mangup. Tog dana Zijo ili Para, kako su ga zvali, ostavio je majci ceduljicu na vratima: "Otišao sam na koncert u Mostar, doći ću kasno, ne čekaj me, Dražen.'' Imao je samo 24 godine i cure su bile lude za njim. Kako i ne bi, bio je solo gitarista superpopularne Crvene jabuke. Jedna od njegovih najvećih ljubavi je bila s Anjom Rupel, frontmenkom slovenskog benda Videosex.

Na proljeće 1985. godine, zajedno sa Zlatkom Arslanagićem, Ričl osniva Crvenu Jabuku. U bend će dovesti Dražena Žerica Žeru, basista Aljošu Buhu i Darka Jelčića Cunju, bubnjara. Pišu prve pjesme za Crvenu Jabuku na ljeto 1985. i na proljeće1986. objavljuju prvi album ''Crvena Jabuka'', inspiriran Beatlesima i Indexima . Za samo mjesec dana prodaju više od 700.000 albuma! Na pozadini ploče je gola ženska stražnjica i na njoj nacrtana crvena jabuka. A na kazeti piše: ''Obavezno slušati glasno!''.

Crvenu jabuku tog dana, 18. rujna 1986. čekao je koncert na rukometnom igralištu Kantarevac i unaprijed je bilo prodano tisuću i dvjesto karata. 

 | Author:

Od Sarajeva prema Mostaru u poslijepodnevnim satima na put kreću članovi benda za kojim već luduje čitava Jugoslavija, u tri osobna auta: mali fićo, golf i zastava 1500. Plus kamion s opremom za koncert. U žutom fići su Dražen Ričl, basist Aljoša Buha i vozač Zlatko Arslanagić. Iza njih u golfu pjevač Dražen Žerić Žera i Darko Jelčić. A iza njih fiat 1500 s predstavnicima Atlasa iz Zenice, organizatora turneje i kamion s opremom. Pada kiša.

Tamo negdje na pola puta, kod Jablanice, Žerin i Jelčićev zeleni golf prolazi pored veće grupe ljudi, okupljenih oko smrskanoga auta. Nastavljaju dalje, čudeći se kako im je fićo toliko odmaknuo. Već je kasno poslijepodne i žure na koncert.

U zavoju kod Jablanice, nadomak Mostara, Zlatko Arslanagić gubi kontrolu nad žutim fićom. Prelazi u lijevi trak i točno u tom trenutku iz suprotnog smjera nailazi kamion vršačke registracije. Frontalni sudar smrska fiću i odbaci ga pored ceste. 

 | Author: Foto: Crvena jabuka Foto: Crvena jabuka

Kad stignu u Mostar okupit će se pred "Kantarevcem" i čekati trojicu članova benda. No njih nema... Žera zove hotel Ruža gdje trebaju odsjesti, misli da su možda zabunom pošli tamo. Ali ništa. Onda ga prođu trnci. Da nije onaj smrskani auto kod Jablanice... Okreće broj milicije u Mostaru i ostaje u šoku. 

Bina je već postavljena i vrte se na razglas pjesme Crvene jabuke, oprema je uključena i publika nestrpljiva. Ali na binu izlazi tehničar i kaže da je bila nesreća kod Jablanice, da se koncert neće održati.

Aljoša Buha je zbog teških ozljeda glave podlegao na licu mjesta. Dražen Ričl imao je također teške ozljede glave i s Mostarske klinike je prebačen je hitno na u Beograd. Vozač Arslanagić je također ozlijeđen, ali on će preživjeti. 

 | Author:

Fanovi su u redovima stajali ispred mostarske klinike i donirali krv, donosili cvijeće... Nadali su se da će biti dobro i preživjeti. No nakon 13 dana borbe, 1. listopada 1986. godine, preminut će Dražen Ričl, sarajevski frajer i najbolji gitarista tamošnje rock scene podleći će ozljedama.  

Iza njega ostat će pjesma koju potpisuje s Arslanagićem, s albuma Crvena jabuka: 

"I volio bih umrijeti prije nego ostarim, 

i volio bih umrijeti samo da ih ne vidim

kako pričaju priče kao naši starci

bivše djevojčice i bivši dječaci"

U magazinu "Rock", u listopadu 1986. Petar Popović će zapisati: 

Bio je petak, 18. rujna 1970. 

U nekom autu parkiranom u brdima Škotske u tri popodne s radija sam čuo: "Jutros je iz neutvrđenih razloga u Londonu, u kolima hitne pomoći preminuo slavni gitarist James Marshall Hendrix. 

Zgromilo me. Pa dva dana ranije slušao sam ga s grupom War u klubu Tonyja Scotta. 

Čini mi se da je 18. rujna 1970. bio četvrtak. 

Navečer, na glazbenim vijestima: "Jučer u praskozorje u prometnoj nesreći u južnom Londonu poginuo je Mark Bolan. (...) Iskreno, zaboravio sam da je tog četvrtka ponovno bio baš 18. dan rujna. Kad sam to shvatio zaintrigiralo me: hoće li netko pustiti na Studiju B neku Hendrixovu stvar.

Za nas, što bi Bajaga rekao, olinjale frikove. 

Razumije se, nije. 

Druga je to sad generacija. 

I onda u noćnim vijestima: "U nesreći koja se dogodila na putu Sarajevo - Mostar, kod Jablanice, nastradali su članovi popularnog benda Crvena jabuka. Bas gitarist Aljoša Buha podlegao je ozljedama..."

Ponovno sam pretučen. Više neću slušati radio 18. rujna. 

Dosta sam loših vijesti čuo tog dana."

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.