Top News
1289 prikaza

Treći čovjek Vatikana: Nisam kriv za pedofiliju!

Kardinal George Pell
MARK DADSWELL/REUTERS/PIXSELL
2015. vodio je misu u katedrali u Zagrebu, prijateljstvom s njim na Facebooku se tada hvalio John Vice Batarelo

Kardinal George Pell, donedavno treći čovjek po rangu u Vatikanu, napokon se pojavio na sudu u Melbournu povodom optužbi da je godinama prikrivao seksualno zlostavljanje djece u Australiji. Osim optužbi da je štitio svoje kolege katoličke svećenike, odnedavno je australska javnost doznala i to da je u novoj porciji optužbi protiv kardinala Pella tamošnje tužiteljstvo za seksualno zlostavljanje optužilo i njega osobno.

"Kardinal Pell izjavljuje da nije kriv po svim točkama optužnice i zadržava pravo na presumpciju nevinosti", izjavio je njegov odvjetnik Robert Richter, javljaju agencije iz Australije. Kardinala su ispred suda u drugom najvećem gradu Australije novinari u srijedu čekali još od šestu ujutro, da bi ga stotinjak kamera konačno dočekalo oko devet. Nekoliko okupljenih mu je zapljeskalo dok je prolazio okružen policijskim osiguranjem koje mu je oslobađalo put prema vratima suda.

Australski kardinal George Pell i Vice John Batarelo CRKVA OTKRIVA Top News Kardinal, prijatelj Vice Batarela prijavljen u pedofilskom skandalu

Miran, odjeven u crni kaput, uopće cijeli u crno, djelovao je više poput poslovnog čovjeka. Produžio je prema sudnici koja je primala samo 50 ljudi iz javnosti. Kardinal George Pell danas ima 76 godina, a na sudu se pojavio doputovavši prije dva tjedna iz Rima, iako je ranije tvrdio da zdravstveno nije sposoban putovati avionom. Sud u Melbournu zasad odlučuje samo je li optužnica kompletna, te hoće li kazneni postupak protiv Pella proslijediti općinskom sudu u nadležnost.

Sadržaj optužnice još nije javan, ali se zna da ga je optužilo nekoliko Australaca da ih je u svom rodnom gradiću Ballaratu, gdje je tek počeo služiti kao svećenik, seksualno zlostavljao dok su bili djeca, još prije 40 godina. Optužili su ga i za to da je znao za slučajeve drugih svećenika koji su seksualno maltretirali djecu.

Prije dvije godine David Risdale, jedan od onih koji tvrde da su kao djeca zlostavljani, kardinala Pella optužio je javno, preko medija, da ga je dojučerašnji glavni čovjek za financije u Vatikanu 1993. pokušao potkupiti kako ne bi javno iznosio optužbe protiv svećenika bliskog Pellu da ga je ovaj zlostavljao kao dijete. Svećenika Geralda Ridsdalea su australske pravosudne vlasti od 1993. do 2013. osudile zbog zlostavljanja ukupno 54 djece, a Pell se nikada nije uspio otresti optužbi da je to pokušao zataškati.

Nedavno je u Australiji objavljeno da je više od 20 posto katoličkih klerika u nekom trenutku sudjelovalo ili sudjeluje u seksualnom zlostavljanju u crkvi. Savjetnica Kraljevske komisije Gail Furness, rekla je tada da je istraživanje otkrilo 4444 navodnih slučajeva zlostavljanja u razdoblju između siječnja 1989 te veljače 2015. Prosječna dob žrtava kod djevojčica je bila 10 godina, a kod dječaka 11 godina, pokazala je analiza. Oko 90 posto optuženih zlostavljača u crkvenim redovima su muškarci.

Navode se katolički svečenici, časne sestre ili neki drugi članovi katoličke crkve, a kao žrtve uglavnom dječaci i/ili djevojčice u starosti između 11 i 14 godina, iako su zabilježeni i neki slučajevi gdje su djeca imala samo 3 godine. Kardinal George Pell danas je apsolutno najviši dužnosnik Rimokatoličke crkve koji se zbog ovakvih stvari našao na sudu.

George Pell George Pell Top News Papin savjetnik optužen za seksualno zlostavljanje

Osim Australiji, on je posebno zanimljiv i Hrvatskoj zato što je 2015. vodio euharistijsko slavlje u Zagrebačkoj katedrali, a susret s njim ovjekovječio objavom zajedničke fotografije na Facebooku Vice John Batarelo, istaknuti član izrazito konzervativne zaklade Vigilare.

Ona je, pak, 2016. od 24. do 27. listopada organizirala međunarodnu manifestaciju tradicionalnih i konzervativnih aktivista i lidera TradFest, a kao glavnog gosta organizatori su ugostili kardinala Raymonda Lea Burkea. Njega je organizacija The Catholic Whistleblowers prijavila 2015., kao i kardinala Justina Rigalija, zbog navodnog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece od pojedinih svećenika.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 11:53 27.Srpanj 2017.

    ocigledno je cjelio koncept katolicke crkve kriv (i ne samo katolicke). sve takove organizacije trebalo bi iz temelja reorganizirati i podvrci daleko vecoj drustvenij kontroli. predugo su skrivali previse prljavstine pod"misnim ruhom"