Top News
3977 prikaza

Tri godine od uhićenja: Gdje je optužnica protiv Bandića?

Milan Bandić
Marko Prpić (PIXSELL)
Hoće li sljedeći tjedan biti potvrđena afera Štandovi? Što mu još ostaje nakon odgoda zbog bruha i izbora?

Poput Supermana koji nakon svakog pada ustane, otrese prašinu i ponovno se vine u visine, poput znamenite mitološke ptice Feniks, tako se i Milan Bandić, kad svi pomisle: "E sad je zaista gotov", uvijek vraća u političku arenu, i to na štitu. Za Super Mikija još nisu našli kriptonit koji bi zaustavio njegovu političku karijeru.

Prije posljednjih lokalnih izbora nisu mu smetale niti dvije optužnice u predmetima Agram i Štandovi, doduše još nepravomoćne, niti planirano uhićenje njegova bliskog poslovnog suradnika Petra Pripuza prije drugog kruga izbora. Pripuz je noć prije nego što su ga namjeravali uhititi osjetio srčane tegobe i prijavio se u Sveti Duh, bolnicu u kojoj je Bandić početkom svibnja operirao bruh i tako netom prije izbora ponovno odgodio Optužno vijeće Štandovima.

Nakon što je izborio novi mandat na čelu metropole, Bandiću preostaje još formiranje gradske skupštine te novo ročište, na kojem bi Županijski sud u Zagrebu sljedeći tjedan trebao odlučiti hoće li potvrditi optužnicu u Štandovima, koju je Uskok protiv njega, Ivana Lovrića i Zdenke Palac podigao u veljači 2015. No sudeći po prijašnjim zbivanjima, ako ne bude nekog iznenađenja, Bandić će na ljetovanje otići bez potvrđene optužnice.

Zdravko Mamić i Milan Bandić Raskrčavanje Top News 'Čišćenje' Zagreba nakon Bandića bit će gore od Agrokora

U ovom predmetu Bandića terete da je Grad Zagreb oštetio za 308.000 kuna jer je uz pomoć suoptuženika, svog pročelnika Ivice Lovrića, i šefice Tržnica Zdenke Palac omogućio inicijativi Željke Markić U ime obitelji korištenje štandova za prikupljanje potpisa za referendum. Ovu optužnicu je Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbacilo u srpnju 2015. nakon što ju je već jednom vratilo na doradu.

Sutkinja Tanja Pavelin Borzić zaključila je "da u postupanju Bandića i ostalih nema obilježja kaznenog djela". Uskok se žalio, Vrhovni sud uvažio je žalbe te je predmet vraćen na ponovni postupak. Od tada je uslijedilo niz odgoda.

Jednom jer Bandićev suoptuženik Ivica Lovrić nije primio sudski poziv, drugi put jer je Bandić otkazao punomoć svojim braniteljima Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću, potom je Bandić dobio novog odvjetnika, koji se morao upoznati sa spisom, pa je nakon toga obrana tražila izuzeće predsjednice Optužnog vijeća, što je predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić odbio, a na kraju, 2. svibnja, ročište je bilo otkazano jer je Bandić, nakon što, kako sam tvrdi, za Prvi svibnja podigao kotao s 80 litara graha i završio na operaciji bruha.

Iako do tada nije dolazio na optužna vijeća, koja se mogu održati i kad optuženik nije nazočan, u svibnju je baš inzistirao da nazoči sjednici, na što ima pravo, pa je ročište ponovno otkazano. Sljedeće će se održati sljedeći četvrtak. I tako Bandić na sud, Bandić sa suda, a optužnica nije potvrđena.

A prije tri godine, kad je 19. listopada 2014. uhićen, izgledalo je da je s njegovom političkom karijerom gotovo. Iz Remetinca je izašao zahvaljujući jamčevini od 15 milijuna kuna Marijana Hanžekovića u studenome 2014. No u istražni zatvor vraćen je u ožujku 2015. jer je istraga protiv njega bila proširena nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Konzum Okvirni podaci Ekonomix Todorić duguje milijune za najam gradskih prostora

Dok je bio na slobodi, nije smio kontakrirati sa svjedocima niti je smio obnašati gradonačelničke dužnosti, osim onih protokolarnih - dijeljenja prizanja, rezanja vrpci... Gradonačelnica je postala njegova zamjenica Sandra Švaljek, koja je grad vodila četiri mjeseca. U konačnici ga je u travnju 2015. na slobodu pustio Ustavni sud, a omogućeno mu je i obavljanje svih dužnosti gradonačelnika.

Pritvor mu je ukinut unatoč tome što je Bandić, prema nalazima Uskoka, ometao istragu, lažirao dokumente u službenom sudskom spisu i nagovarao moguću svjedokinju na lažni iskaz. Prema tumačenju Ustavnog suda, počinjenje tih novih kaznenih djela ne može biti razlog za ukidanje jamstva, "čak i ako su ta djela počinjena s ciljem da se oteža dokazivanje u prvotnoj istrazi ili da se ona omete".

Istom odlukom Ustavni je sud vratio jamčevinu od 15 milijuna kuna koju je uplatio Bandićev odvjetnik – a koja je bila oduzeta kad je njegov branjenik vraćen u istražni zatvor – na depozitni račun Županijskog suda. No dok je bio u istražnom zatvoru, Bandić nije gubio vrijeme. Tako je 28. ožujka 2015. osnovao stranku Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti. Gradonačelnik se stranačkim kolegama obratio iz zatvora pismom.

"Cinizam, sebičnost i taština vladaju Hrvatskom, dragi prijatelji! Tome treba stati na kraj! Mi ćemo to i učiniti! Umjesto cinizma mi nudimo ljubav! Umjesto sebičnosti odgovornost i služenje! Umjesto zlobne taštine, kompetentnost i predani rad", naveo je Bandić u pismu. Bandić je podizanje optužnice u predmetu Agram 11. prosinca 2015. dočekao izborivši na parlamentarnim izborima dva mandata u Saboru.

U aferi Agram je prvookrivljeni, a slijede njegovi bivši bliski suradnici iz Gradskog poglavarstva te poslovni suradnici. Tereti ga se da je nezakonito mijenjao gradsko zemljište, naređivao zapošljavanje u Gradu i Zagrebačkom holdingu ljudi koji za to nisu imali kvalifikacije, varao državu na porezu, dogovorio zbrinjavanje otpada na štetu Grada Zagreba sa suoptuženim Petrom Pripuzom, davao službene automobile na korištenje kome je htio i kad je htio.

Milan Bandić i "banditosice" On po svom Top News Bandić zaposlio bivšeg šefa krim policije u Zagrebu

Terete ga i da je kao predsjednički kandidat RH 2009. u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiroračun na koji je zaprimao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010., ali i nakon toga, što je bilo suprotno zakonskim odredbama. Pa je tako od 3. ožujka 2011. do 5. lipnja 2012. zaprimio 15,741.500 kuna.

Uplate primljene nakon održavanja izbora, sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju se drugim dohotkom, za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a to nije učinio. Na taj je način Bandić izbjegao plaćanje poreznih obveza u ukupnom iznosu od 3,714.994 kune, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza državni proračun oštetio za 542.912 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza proračun Grada Zagreba je oštetio za 3,172.081 kunu.

Zbog ovoga je Porezna uprava, objavio je portal index.hr, od Bandića tražila da podmiri 17,5 milijuna kuna duga. Nakon podizanja optužnice javnost je saznala razmjere bahatosti Bandića i ekipe. Zapošljavali su sinove prijatelja, poznanike te prijateljice prijatelja, pri čemu su izmišljali, tvrdi Uskok, radna mjesta. Bandić je naložio, a Miro Laco odobrio i da se službenim autima ide na svinjokolju u Poganu Vlaku u BiH, rodno mjesto Milana Bandića, koju je organizirao Bandić.

Bandić je između ostaloga, tvrdi Uskok, nezakonio u tri navrata omogućio novinarki Mili Horvat službeno putovanje u inozemstvo autom Grada Zagreba. Ona to nije porekla nego je rekla kako je u Beč išla ne znajući da se radi o službenom vozilu Grada Zagreba. Pojasnila je da joj je Bandić ponudio da joj osigura prijevoz iz Zagreba do Beča za potrebe liječenja, što je ona i prihvatila. Dok je Mila Horvat 13. siječnja 2014. s prijateljicom bila u Beču u 8.25 sati nazvao ju je Bandić:

"...neka vas Ivan otpelja u onaj centar gdje je državna opera te otidite gore u Lois Vuitton te si kupite po jednu broj 39 što vam paše, a ja ću to refundirati". Ponovno je nazvao u 16.16 sati: "Jeste li našle ono po što sam vas slao?" Mila Horvat odgovorila mu je da je to malo preskupo za njihove gabarite te da nemaju one toliko para sa sobom.

Paladino se povlači Top News Razotkrila Bandića i sad daje ostavku

Bandić joj poručuje da ima karticu, a Mila Horvat odgovorila je kako nemaju, da su to sve stvari po 3000 eura torbe te nemaju toliko novca sa sobom, na što Bandić odgovara: "Zašto niste papak uzele u Louis Vuittonu?". Mila Horvat odgovorila mu je da nisu jer je sve to skupo. Prilikom pretrage Bandićeva mobitela nađeni su i SMS-ovi Mile Horvat Bandiću od 5. lipnja 2014. "Koliki mi je budžet rođendanski da znam? Čekam vas, ništa bez vas, bar dok ne dobijem korporativnu karticu". Poruke su bile sa smajlićima.

Optužno vijeće u predmetu Agram neće se održati do jeseni.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.