Top News
2922 prikaza

Kerum i Bandić: Politički redikuli koji nam se sad rugaju

Željko Kerum u Saboru
Patrik Macek/ PIXSELL
Rušila su se poslovna carstva, dižu se spomenici predsjedniku, HDZ je završio na sudu. Ali njih svojica su još tu

Puno toga dogodilo se u zadnjih deset i više godina. Iz fiktivnog blagostanja završili smo “u banani”. Promijenili smo četiri vlade, (o)sudili jednog premijera, zamijenili dva predsjednika države, riješili se Karamarka i Milanovića, ispratili stožeraše i šatoraše, pa čak i uspjeli ući u Europsku uniju. Propao je Ivica Todorić, propast će još neki. Rušila su se poslovna carstva, dižu se spomenici predsjedniku zbog kojeg su se HDZ-ovci prije deset godina ispričavali. I da, HDZ je završio na sudu.

Ali Milan Bandić i Željko Kerum su još tu. Kao podsjetnik da smo išli prema naprijed, ali se nismo uspjeli pomaknuti s mjesta. A sad čak klizimo unatrag. Milan Bandić je prešao u vodstvo uoči nedjeljnih izbora. Čovjek koji je dvaput bio u pritvoru i čeka suđenja zbog ozbiljnih optužnica ponovno je favorit za pobjedu u Zagrebu.

Željko Kerum je neslavno propao u politici, izgubio mjesto gradonačelnika, osramotio se u Hrvatskom saboru, ostao bez poslovnog carstva skupa s Maybachom, ali sad se opet vraća kao glavni favorit u Splitu. Prije nekoliko godina to nam je još bilo smiješno. Bilo je to vrijeme kad se činilo da su ovakva dvojica političara, proizvođači afera i generatori skandala, promotori primitivizma i bezobrazluka, ignoranti, diletanti na čelu dva najveća hrvatska grada nekakva bizarna devijacija.

Milan Bandić i "banditosice" Agram i Štandovi Top News Bandić u strahu: Boji se suđenja prije izbora

Tad smo se mi rugali njima i njihovoj politici. A sad, oni se očito rugaju nama. Odnosno, rugaju se svi oni koji sad ponovno i unatoč svemu glasaju za njih. Milan Bandić je bio u Remetincu. Čak dvaput. Pa je ponovno postao gradonačelnik i nastavio vladati kao da ničega nije bilo. Opet ulazi u sumnjive projekte, izaziva sukobe i afere, provodi samovolju, koristi gradski novac za svoju kampanju - kroz projekte i plakate - a onda se sprda s pitanjem novinara zašto nije objavio financijsko izvješće iz kampanje.

“Ne trošim novac, nego 15 pari cipela na terenu”, bio je njegov odgovor. Željko Kerum kao zastupnik nije dolazio u Sabor, kao gradonačelnik nije dolazio na posao, kao poduzetnik ostao je dužan milijune. Osramoćen je ispao u prvom krugu izbora prije četiri godine. A sad je opet jedan od onih koji ne objavljuju financijska izvješća iz kampanje. I ljudi će ponovno glasati za njih. Jasno, moglo bi se reći da su oni proizvod političke, ekonomske i socijalne krize.

Ali oni su politički profitirali i u boljim vremenima. Tad su imali sponzore i novac. Danas ni tih sponzora više nema. I možda su se birači mogli prevariti jednom prije deset godina. Ali sad ovo više nije prevara. Nije čak više ni politički eksperiment i slučajna devijacija. Ovo je postalo zabrinjavajuće pravilo. Unatoč ulasku u EU, promjenama na političkoj sceni, uhićenjima i čišćenjima, Hrvatska je i dalje zemlja Bandića i Keruma. (I HDZ-a. A možda i Mire Bulja.)     

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ferdo 17:02 19.Svibanj 2017.

    Davno su neke europske ankete zaključile da su Hrvati pri vrhu tablice glupih naroda. Ovi su izbori prilika da se probijemo na vrh.