Top News
4928 prikaza

Trilaterala: "Vlada u sjeni" gdje sjede Tedeschi i Luković

Emil Tedeschi
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Ovih dana u našem susjedstvu sastaje se moćna organizacija oko koje se vrte mnoge teorije zavjera

Ljubljana će od petka do nedjelje biti mjesto globalnog susreta oko 200 uglednih svjetskih bankara, političara, gospodarstvenika i drugih najutjecajnijih aktera iz svijeta  koji će sudjelovati na godišnjem sastanku Trilaterale, skupine koju je 80-ih godina prošlog stoljeća pokrenuo američki milijarder David Rockefeller.

"To je izuzetna prilika da Slovenija ojača ulogu regionalnog lidera i aktera u globalnoj ekonomiji", kazao je u srijedu u najavi skupa direktor koncerna Gorenje Franjo Bobinac, član Trilaterale, koji je u toj organizaciji naslijedio mjesto nekadašnjeg direktora Ljubljanske banke Marka Voljča, piše Hina. 

Među gostima koji će sudjelovati na sastanku Trilaterale su i nekadašnji predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, bivši predsjednik  Europskog vijeća Herman Van Rompuy, bivši talijanski premijer Mario Monti i bivši predsjednik francuske vlade Alain Juppe, šest nekadašnjih predsjednika država te brojni intelektualci i poslovni ljudi, objavili su slovenski mediji.

Među njima su  Nigel Higgins iz financijskog holdinga Rothschild&Co u Londonu te predsjednik uprave JPMorgan Chase International Jacob Frenkel.

Na susretu koji je zatvorene naravi bit će održano i više bilateralnih sastanaka sudionika, a domaćin skupa je europski član predsjedništva Trilaterale i bivši guverner Europske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

Iz Hrvatske su u članstvo Trilaterale primljeni Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković te do svoje smrti odvjetnik Marjan Hanžeković. Nakon što je Grabar Kitarović stupila na dužnost predsjednice države, ona je odstupila iz članstva Komisije, nakon čega je u Trilateralu iz Hrvatske izabran čelnik Atlantic grupe Emil Tedeschi.

Gotovo od samog svog osnivanja su stvarane razne teorije zavjera o Trilaterali, a možda jedna od najluđih je da Trilaterala zapravo pokušava stvoriti svjetsku vladu koja bi kontrolirala sve postojeće političare. Barry Goldwater, konzervativni američki političar, tijekom života govorio je da Trilaterala pokušava konsolidirati vlast i moć izvan tradicionalnih političkih struktura. Takva teorija se razvila zbog osnivača Davida Rockefellera koji je u to vrijeme radio u drugoj organizaciji za međunarodnu suradnju, Council on Foreign Relations. Prva Trilaterala okupila je pažljivo odabrani kadar civila izvan politike, a jedno od pravila je da članovi organizacije ne mogu istovremeno obnašati visoke političke dužnosti i zbog toga je, primjerice, Kolinda Grabar Kitarović istupila iz Trilaterale nakon pobjede na predsjedničkim izborima.

Hoće li se ona vratiti u Trilateralu, tek ostaje za vidjeti, ali primjeri poput Paula Volckera bivšeg šefa američkog ekvivalenta centralne banke govore da je moguće vratiti se u okrilje organizacije nakon odrađenog mandata u političkoj instituciji.

Ekstremisti poput Roberta Welcha i njegovih nasljednika u John Birch Societyju govore da članovi Trilaterale žele uništiti demokraciju pod krinkom poboljšanja životnog standarda, ali postavlja se pitanje zašto bi onda Trilaterala bila toliko otvorena s članstvom i djelovanjem. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.