Top News
5141 prikaza

Trump bijesni zbog poraza, a broj umrlih u Americi šokantno raste

Donald Trump
TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL
Model Trumpove administracije s kontradiktornim porukama te učestalim omalovažavanjem korona virusa svakako je igrao ulogu u općenito lošem američkom odgovoru na pandemiju

U Sjedinjenim Američkim Državama proživljavamo bizarne trenutke. Predsjednički izbori održali su se prije pet tjedana i Donald Trump još osporava Bidenovu odlučujuću pobjedu, unatoč tome što gubi pravne izazove jedan za drugim, ukupno njih više od 40, na sudovima diljem zemlje. On još vrši pritisak na republikanske guvernere i državna zakonodavna tijela da ponište rezultate. Sije takav strah među članovima svoje vlastite stranke da, prema jednom novinskom izvješću, samo 27 od 249 republikanaca u Kongresu bilo je voljno javno izjaviti ono što znaju da je istina, a to je da je Joe Biden pobijedio na izborima.

Opća pretpostavka je da će republikanski vođe naposljetku priznati Bidena kao novoizabranog predsjednika nakon što je Izborni kolegij službeno proglasio rezultate 14. prosinca, ali to ćemo tek vidjeti. U međuvremenu, dok političari sviraju violinu, Rim gori. Ne samo da je pandemija korona virusa dosegla dosad neviđene razmjere diljem Sjedinjenih Američkih Država, nego se očekuje pogoršanje. Prema direktoru Centra za kontrolu bolesti u Atlanti, sljedeća tri mjeseca bit će “među najtežima u povijesti javnog zdravstva ove nacije”.

AMERIČKI PSIHO Top News Amerika plaća šokantnu cijenu zbog nesposobnog lidera

Statistika govori sama za sebe. Prošlog tjedna u razdoblju od pet dana više od milijun Amerikanaca zaraženo je bolešću COVID-19. U jednom danu, 4. prosinca, zabilježeno je gotovo 230.000 novih slučajeva zaraze i 2500 umrlih. Ako se nastavi trenutačni šokantan tempo, predviđa se da će doći do porasta broja umrlih od korona virusa u SAD-u s 280.000 na možda i pola milijuna do travnja.
To praktično znači da je zdravstveni sustav u SAD-u suočen s rizikom od sustavnog preopterećenja.  Dok bolnice u brojnim državama dosežu puni kapacitet s pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19, ubrzano se približava trenutak kad će uslijediti donošenje odluka o racioniranju zdravstvene njege - što znači da neće svatko moći biti liječen. Neki pacijenti bit će odbijeni, a u nekim slučajevima ostavljeni da umru.

Ranije ove godine, kad su mjesta kao što je New York City bila teško pogođena, liječnici i medicinske sestre iz ostalih država volontirali su kako bi udovoljili golemoj potražnji. To u današnje vrijeme više nije moguće uslijed porasta broja zaraženih od virusa u gotovo svim dijelovima zemlje. Problem se sastoji od činjenice da i sami zdravstveni radnici sve većom učestalošću dobivaju COVID-19.  

POGLED IZ WASHINGTONA Ekonomix Trumpova gusta mreža oko američkih Židova. Jako mu trebaju njihovi glasovi

I u nadolazećim danima očekuje se pogoršanje te strašne situacije. To je iz razloga što su milijuni Amerikanaca ignorirali savjet tijela nadležnih za javno zdravlje i upustili se u rizične aktivnosti - putovanja, obiteljska okupljanja i velika okupljanja u zatvorenim prostorima. Stoga se bolnice pripremaju za porast broja oboljelih i za pacijente ozbiljno oboljele od bolesti COVID-19 sredinom prosinca, nakon Božića, potencijalno još većih razmjera od Dana zahvalnosti.

Kako bi zaštitili bolnice od potpune preplavljenosti, guverneri i gradonačelnici u različitim dijelovima zemlje trenutačno ponovno uvode drakonske mjere kontrole širenja virusa. Primjerice, u Kaliforniji neki okruzi uvode boravak kod kuće i drastično smanjuju poslovne aktivnosti, uključujući restorane na otvorenom. Učinak na male tvrtke, od kojih su brojne gotovo na aparatima nakon skoro godine dana velikih gubitaka, mogao bi biti poguban. Ima također naznaka da cjelokupno američko gospodarstvo ponovno ide ususret problemima. Milijuni ljudi ostaju bez zaposlenja i potrebna im je pomoć u opskrbi hranom. Mjere socijalne zaštite, poput osiguranja za slučaj nezaposlenosti i moratorija na deložacije, istječu krajem prosinca, osim ako američki Kongres ne usvoji zakon o hitnom paketu pomoći.

SRBIJA SANJA... Top News Vučić misli da će mu za ovim stolom Trump spasiti Kosovo

Nažalost, trenutačno smo suočeni s prazninom u vodstvu u Washingtonu, i to u trenutku kad je najpotrebnije vodstvo nacionalne vlade. Donald Trump je u osnovi prestao vršiti funkcije vlade i čini se da provodi većinu vremena u bješnjenju zbog izgubljenih izbora, smišljajući načine za preokret ishoda. On također navodno posvećuje puno pozornosti mogućnosti davanja pomilovanja saveznicima, suradnicima i članovima obitelji - čak i samom sebi, premda ustavni ili pravni status ovog potonjeg ostaje neizvjestan.

Kad se usredotoči na pandemiju, onda je to samo da bi veličao uspjeh svoje administracije u ubrzavanju proizvodnje cjepiva protiv korona virusa.  Ništa nije rekao javno o vrtoglavom porastu broja zaraženih ili produbljenju krize javnog zdravstva u Americi. Naime, održao je veliki politički skup u Georgiji 5. prosinca kojemu su prisustvovale tisuće sudionika, od kojih većina nije nosila maske. Uz to, Bijela kuća i State Department izdali su pozive na brojne blagdanske domjenke u zatvorenim prostorima, naizgled ne obazirući se na potencijalne posljedice.

TAJNE PRVE DAME Life Rat za Bijelu kuću: Melania je pomela Ivanku, tatinu mezimicu   

Model Trumpove administracije s kontradiktornim porukama te učestalim omalovažavanjem korona virusa i mainstream smjernica javnog zdravstva svakako je igrao ulogu u općenito lošem američkom odgovoru na pandemiju. Trumpovo učestalo izrugivanje jednostavnoj, ali učinkovitoj tehnici nošenja maske bilo je osobito štetno.

No veći je problem što su Amerikanci, poput svojih kolega u Europi i diljem svijeta, postali žrtve sindroma “COVID umora”. Umorni su od restrikcija i žude za povratkom u normalnost - na posao, u školu te uživanje životnih užitaka s prijateljima i obitelji. I stoga su podložni moći praznovjernog načina razmišljanja koje može ljude uvjeriti u ono što oni žele da bude istina, a ne što jest istina. Može ih uvjeriti da je korona virus prijevara, a ne prijetnja, i da je njihov omiljeni predsjednik ponovno izabran uvjerljivom pobjedom, a ne izrazito poražen s više od sedam milijuna glasova. Ironija je što je spas od pandemije na vidiku. Cjepivo će se početi isporučivati prije kraja prosinca. Tragedija je što bi još nekoliko stotina tisuća Amerikanaca moglo umrijeti prije njegove opsežne distribucije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:56 22.Prosinac 2020.

    izgubio je adio zbogom, unistio si sve