Top News
304 prikaza

Trump dobio svog suca optuživanog za pokušaj silovanja

Brett Kavanaugh i Donald Trump
Alex Edelman/DPA/PIXSELL
Ovo je velika pobjeda za američkog predsjednika, glasanje u Senatu prosvjednici prekidali četiri puta

Američki Senat potvrdio je Trumpova kandidata Bretta Kavanaugha za suca Vrhovnog suda čime je osigurana konzervativna većina u najvišem pravosudnom tijelu vjerojatno za nekoliko generacija.

Senatori su izbor Kavanaugha izglasali s većinom od 50 prema 48 glasova. Samo je jedan član oporbenih Demokrata glasao za 53-godišnjeg suca koji je proteklih dana bio suočen s optužbama za seksualne napade što on opovrgava i tvrdi da su dio urote ljevice u pokušaju da spriječi njegov izbor u Vrhovni sud.

Glasanje u Senatu čak četiri puta su prekidali prosvjednici s galerije. Vikali su: "Sramota! Sramota!" i "Mi smo patrioti!" Predsjednik demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer uoči glasanja rekao je da je Kavanaugh čovjek koji je protiv „zaštite okolišta, prava žena, građanskih prava i sloboda, prava seksualnih manjina, sjevernoameričkih starosjedioca, zdravstvene zaštite i protiv prava radnika“.

Zbog opetovanih optužbi da je riječ o kandidatu koji je u mladosti sudjelovao u teškim i čestim opijanjima, čak i navodnim grupnim silovanjima, Donald Trump je u jednom trenutku rekao da će FBI istražiti optužbe. Ispostavilo se da je bila riječ o provjeri FBI-a, čak vrlo ograničenoj, te da su saslušana samo dva svjedoka.

Christine Blasey Ford, Brett Kavanaugh Streljana Top News "Ovo je najveća sramota u američkom Senatu"

Potvrda kavanaugha je velika pobjeda za Donalda Trumpa jer je ovime stvoren odnos 5-4 u Vrhovnom sudu u korist republikanaca što će im dati prednost u mogućim pravnim bitkama oko ključnih pitanja poput prava na abortus, migracija, kao i Trumpovih pokušaja da zabrani transrodnim osobama priključivanje američkoj vojsci.

Situacija oko Trumpova kandidata za suca Vrhovnog suda prethodno je eskalirala jučer kada je na demonstracijama na Capitolu uhićeno 300 prosvjednika među kojima su bili i komičarka Amy Schumer te starleta Emily Ratajkowski.

Ranije u petak američki Senat u preliminarnom glasanju potvrdio je Kavanaugha s 51 glasom "za" i 49 "protiv". "Sram vas bilo", skandirali su aktivisti koji se protive potvrdi suca Kavanaugha, optuženog za seksualni napad i neprimjereno ponašanje u mladosti. Republikanci imaju tijesnu većinu u Senatu, i sve su oči bile uprte u nekoliko ključnih senatora, neodlučnih u tome kako glasati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.