Top News
536 prikaza

Trump se predomislio: FBI baš i neće istražiti suca

Bijela kuća
Thinkstock
Iako je obećao 'pravu istragu' Trump je dao dopuštenje da FI razgovara samo s četiri potencijalna svjedoka Kavanaughovih, navodnih, nedjela

Trump je najavio u subotu kako će FBI imati "razriješene ruke" u istrazi svih navoda protiv potencijalnog suca Vrhovnog suda Brett M. Kavanaugha, no sve je jasnije kako su federalnom servisu zapravo ruke poprilično vezane.

Četvero će se ljudi ispitati u nadolazećim danima, kaže za The New York Times izvor blizak istrazi, no sa liste su uklonjeni nekadašnji razredni kolege koji se ne slažu sa svime što je Kavanaugh rekao pijenju alkohola i tulumarenju.

Bijela kuća će biti ta koja će donijeti odluku o "dubini i širini" istrage, u dogovoru sa Republikancima iz Senata. Bijela kuća može istražiteljima narediti da prošire istragu i dodatno intervjuiraju ovisno o onome što će im reći prvih četvero ispitanika.

"Želim da intervjuiraju koga god oni smatraju da je nužno", rekao je predsjednik Trump. Negirao je da "ograničava" istragu i da im je zabranjeno intervjuirati Julie Swetnick, ženu koja tvrdi kako je vidjela vrlo pijanog Kavanaugha da zlostavlja djevojke na tulumima gdje su bila i dokumentirana grupna silovanja.

Istražitelji će intervjuirati dvoje svjedoka o tome što je navela Swetnick. Istraga, koja ne smije trajati više od tjedna je zapravo limitirana provjera Kavanaugha, a ne prava istraga kakva se obično radi u FBI-ju.

Jeff Flake BEZ PRESEDANA Top News Ako Kavanaugh ne prođe bit će to radi 'napada u liftu'

Demokrati, koji su potpuno izbačeni iz dijaloga između Republikanaca i Trumpa, pokušali su dobiti popis tko će se sve naći na listi ispitanika.

FBI će istražiti sve aspekte tvrdnji koje je iznijela profesorica psihologije iz Kalifornije dr. Blasey, Swetnick i treća žena, Deborah Ramirez. Ona pak tvrdi da se na prvoj godini Yalea Kavanaugh skinuo pred njom i gurnuo joj svoje spolovilo u lice. Njezin je odvjetnik rekao kako "im se FBI obratio te su odlučili sudjelovati u istrazi".

FBI o navodima žena planira ispitati i Kavanaughovog prijatelja iz mladosti, Marka Judgea koji je, prema svjedočenu Blasey i navodima Swetnick, uvijek bio tamo gdje je bio i Kavanaugh. On, barem zasada, negira sve navode vjerojatno i iz straha da ne inkriminira samog sebe.

Zanimljivo je kako FBI, izgleda, ne planira porazgovarati sa Swetnick. Njezin je odvjetnik Michael Avenatti (ujedno i odvjetnik Stormy Daniels) rekao kako im se "FBI nije javio".

Četiri svjedoka s tuluma gdje je, navodno, Kavanaugh napastovao Blasey su Judge, Leland Keyser, P.J. Smyth i Deborah Ramirez.

Nakon razgovora s njima, istražitelji su dužni podijeliti svoja saznanja sa Bijelom kućom koja će onda donijeti odluku da li ići dalje s istragom.

Istragu vodi Donald F. McGahn II, Trumpov savjetnik, a ponajviše se konzultira s Republikancima čiji bi glasovi mogli biti presudni, poput senatorice Susan Collins iz američke savezne države Maine i Jeffa Flakea iz Arizone. Oboje kažu kako žele da se ispita Judge.

Lista svjedoka ne uključuje bivše kolege koji su u intervjuima govorili da su Judge i Kavanaugh žestoko pili,čak i više no drugi.

"Pio sam malo pive sa svojim prijateljima, da, ali ništa pretjerano. I dalje volim pivu, no ne pijem do te mjere da padam u nesvijest", rekao je Kavanaugh tijekom svjedočenja.

Christine Blasey Ford, Brett Kavanaugh Streljana Top News "Ovo je najveća sramota u američkom Senatu"

"Apsolutno laže", kaže Lynn Brooks koja je bila dio tog društva, i cimerica s Ramirez.

Demokrati su, piše New York Times, već javno izrazili svoju brigu radi vrlo ograničene istrage.

"Od početka nas sve ovo brine, posebno ovo postavljanje granica o tome koga će se, i što, pitati", kaže senator Richard Blumenthal, Demokrat iz Connecticuta.

Senatorica iz Kalifornije, Kamala Harris, tvrdi kako se "Bijela kuća apsolutno ni na koji način ne bi smjela miješati u istragu".

Trump, koji je u međuvremenu mudro šutio, na nedavnom se obraćanju svoji glasačima "rugao" 85-godišnjoj senatorici Diane Feinstein kojoj se dr. Blasey prvo i obratila. Trump tvrdi kako je Feinstein "procurila" njezino pismo iako je Blasey sama rekla kako je pisala i nekim novinama.

"Nevjerojatno su zli, odvratni. Ne mare koga će povrijediti, koga će pregaziti kako bi dobili kontrolu. To oni i žele, moć i kontrolu, a mi im to nećemo dati", urlao je Trump. Istraživanje pokazuje kako bi čak polovica njegove baze, mahom Evangelici, voljeli da Kavanaugh bude potvrđen čak i da se dokaže da je silovatelj.

S druge strane iako tvrdi da FBI ima odriješene ruke, unutar Bijele kuće Trump je navodno rekao kako će "Republikanci iz Senata biti krivi ako Kavanaugh ne prođe".

Istragu su posebno zahtijevali senatori Flake, Collin i Murkowski. Bez njihovih glasova Senat nema šanse da potvrdi suca. Upravo se zato pristalo na FBI istragu koju Demokrati zahtijevaju već danima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.