Top News
32032 prikaza

"Trump je gotov, podnijet će ostavku"

Donald Trump
REUTERS
Iza Trumpa je najgori tjedan otkako je postao predsjednik, a čak su i otvorene kladionice koje predviđaju kad će se povući

Da bi Donald Trump mogao podnijeti ostavku u narednim mjesecima sad je već teza o kojoj se ozbiljno govori. Sve je počeo nakon što je autor Trumpovih memoara "The Art of the Deal" Tony Schwartz na Twitteru napisao kako će Trump podnijeti ostavku prije nego mu kongres ne ostavi nikakav drugi izbor. 

"Trumpov mandat je praktički gotov. Iznenadilo bi me kad bi izdržao do kraja godine. Dat će ostavku do jeseni, ako ne i ranije", napisao je Schwartz.

Schwartz je Trumpa jako dobro upoznao kada je osamdesetih pisao njegovu knjigu. Proveo je s njim 18 mjeseci, a zadnjih je godina postao njegov najveći kritičar.

"Iskreno se kajem što sam tu osobu u knjizi predstavio boljim nego što je i što je zbog te knjige dobio veću pažnju nego što zaslužuje", rekao je Schwartz.

Ovo nije prvi put da predviđa Trumpovo povlačenje, a o tome je govorio još u svibnju. Tada je rekao kako Trump traži način kako da podnese ostavku, a da to proglasi pobjedom, a ne porazom.

"To je radio cijeli svoj život, poraze proglašavao pobjedom. Kad podnese ostavku, budite sigurni da će reći da je to pobjeda", rekao je Schwartz.

Nekoliko političkih analitičara složilo se da je ovo prijelomni trenutak za Trumpa, a kao razlog zbog kojeg bi mogao 'puknuti' navode da je iza njega najgori i najteži tjedan otkako je postao predsjednik. 

Dogodio se Charlottesville, probuđeni neonacisti koji su ubili jednu osobu, a Trump ne samo da ih nije osudio, već je odgovornost prebacio na obje strane.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS
U petak je iz Bijele kuće otjerao Stevea Bannona, čovjeka bez kojeg nikada ne bi došao na vlast. Bannon mu sad najavljuje rat. New York Times navodi kako odlazak Bannona zapravo ne znači ništa, jer "rasipanje predsjednikovog tima ne znači ništa kad je predsjednik izgubljen".

Trump zaista je izgubljen u prostoru i vremenu, ono što se njemu događa sada, na početku mandata, predsjednicima se obično događa pred kraj mandata. Posvađao se na svim frontovima - od ljudi s kojima radi, do gospodarstvenika i političara.

Iz Bijele kuće se sve češće čuju anonimni izvori, među kojima su Trumpovi top savjetnici, koji medijima govore kako ne vide na koji način mogu spasiti Trumpov mandat. A spasiti ga ne mogu, jer kako i sami priznaju, Trump naprosto nema kapacitet za taj posao niti ga zna raditi.

Da Trumpa čekaju teški potvrdio je i senator Bob Corker, republikanac iz Tennesseeja koji do sada nije kritizirao predsjednika.

"Predsjednik do sada nije pokazao sposobnosti i kompetencije koje je do sada već morao demonstrirati", kazao je Corker.

No, nije to samo pitanje Trumpove kompetencije. On uistinu nikada nije ni mislio da će postati predsjednik, što je pokazao za vrijeme kampanje u kojoj se samo svađao, lupao gluposti po društvenim mrežama, odbijao učiniti ono što svaki predsjednički kandidat mora napraviti poput primjerice objavljivanja porezne kartice, pričao o veličini svog penisa, nadmudrivao se s ocem poginulog američkog vojnika muslimanske vjeroispovijesti... 

Do sada je i više nego otvoreno pokazao da ga ne zanima što je Bijela kuća od njegovog dolaska leglo nepotizma i sukoba interesa, a vrata Bijele kuće otvorio je političkim klaunovima poput Anthonyja Scaramuccija.

Trump nema nikakvog poštovanja prema američkim instuticijama, pa je tako bespotrebno diskreditirao šefa FBI-ja, a kongresmeni koji su se s njim sastali oko reforme zdravstva bili su šokirani koliko ga taj zakon ne zanima i koliko nema pojma o pravnim procesima i procedurama.

A da ne spominjemo odnose s Rusijom, tek to je Trumpova septička jama koju nitko neće moći očistiti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • grom69 00:11 28.Kolovoz 2017.

    onda je lignji mjestou zološkom vrtu...

  • grom69 00:11 28.Kolovoz 2017.

    onda je lignji mjestou zološkom vrtu...

  • nelson 18:25 21.Kolovoz 2017.

    nije on za predsjednika nikako