Top News
4665 prikaza

Trump kreće u novi rat zbog Vladimira Putina

Donald Trump
1/3
CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL
Čitav svijet ide u jednom smjeru, ali američki predsjednik uporno ide po svome

Čelnici G7 koji sudjeluju na susretu na vrhu u Biarritzu dogovorili su se da će "osnažiti dijalog i koordinaciju" s Rusijom koja je 2014. isključena iz te skupine, ali misle da je "prerano" za njezin povratak u skupinu najrazvijenijih zemalja svijeta, a za dijalog s Iranom zadužili su francuskog predsjednika, rekli su u nedjelju diplomatski izvori za agenciju France Presse, a prenosi HINA.

Sedmero čelnika, među kojima Donald Trump i Emmanuel Macron, iznijeli su takvo stajalište o Rusiji u subotu na večeri kojom je otvoren summit, doznaje se od istog izvora.

"Dogovorili su se da G7 treba osnažiti dijalog i koordinaciju s Rusijom u vezi s aktualnim krizama, ali su naglasili da je prerano da Rusija opet sjedne za stol", dodao je diplomatski izvor.

Donald Trump | Author: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Rusija je 2014. isključena iz G8 nakon aneksije Krima koju su osudile ostale zemlje skupine.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prije summita da je za ponovno primanje Rusije jer to "ima puno više smisla", ne navodeći koje bi uvjete za to trebala ispuniti.

Donald Trump, govor pred mladima u Washingtonu 23.07.2019. kad se neviđeno osramotio Kako je to uspio? Top News Trump napravio glupost, koja je previše čak i za njega

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je primajući Vladimira Putina tjedan dana prije summita ocijenio da bi "bilo u redu" da se Rusija može vratiti u skupinu "ali se prije toga u dogovoru s Ukrajinom mora pronaći rješenje na temelju ugovora iz Minska", prenosi HINA.

Guardianov reporter Julian Borger prenosi izjave neimenovanog izvora o napetosti koje je izazvao Trump svojim nastojanjima za povratak Rusije u okrilje skupine G7. "Većina drugih vođa inzistira na tome da ovo ostane obitelj, klub, zajednica liberalnih demokracija i da zbog toga ne mogu pustiti Putina natrag", piše Borger. 

Donald Trump | Author: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL

Prije nekoliko dana je kolumnistica Washington Posta Anne Applebaum podsjetila da je čak i nebulozna epizoda s kupovinom Grenlanda tek jedan u nizu dokaza da američkog predsjednika nije briga za međunarodno pravo. "Might makes right", rekli bi Ameri, a kod nas bi se to reklo tko jači, taj tlači. Trumpovo imenovanje neuspjele glumice sa suspektnom diplomom na mjesto veleposlanice u Danskoj, piše Applebaum, dokazuje koliko američki predsjednik podcjenjuje male države. Usprkos strateškoj koristi koje Sjedinjene Države uživaju od prijateljstva s Danskom. Jedna od najvažnijih vojnih baza tijekom Hladnog rata smještena je na Grenlandu, Danci su vjerni američki vojni saveznici u svim njihovim ratovima, ali Trumpu to ništa ne znači.

Prije ili poslije će i druge države vidjeti da ne znače ništa Donaldu Trumpu i polako mu početi okretati leđa. Uz zaštitu trgovinskog bloka Europske unije, mnoge države bi mogle shvatiti da su zajedno jače i od hegemonije američkog gospodarstva.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 15:14 27.Kolovoz 2019.

    Učiteljica je ostarila

  • BESTpartizan 09:27 27.Kolovoz 2019.

    trump je lud