Top News
3998 prikaza

Misterij svađe između Melanije i njene najbolje prijateljice

Donald Trump
1/5
Press Association/PIXSELL
Prijateljica prve dame radila je za Bijelu kuću, a prvi politički događaj na kojem je radila bila je kontroverzna inauguracija Donalda Trumpa

Koliko i na što su se trošili novci prilikom pripreme inauguracije Donalda Trumpa, tema je o kojoj najviše zna Stephanie Winston Wolkoff, bivša savjetnica i prijateljica prve dame Melanije Trump. Ona je sada ključni svjedok u istrazi.

U dokumentima sudskog poziva na desetak stranica od Wolkoff se traži da preda niz različitih informacija, uključujući i dokaza "lošeg i pogrešnog, ili pogrešno osigurane privatne koristi". 

Zatražena je i komunikacija između inauguracijskog komiteta i niza poslovnih sustava povezanih sa predsjednikom Trumpom ili njegovom obitelji, kao i njezina komunikacija sa Trumpovima, uključujući Donalda, Erica, Ivanku Trump i Jareda Kushnera

Melania Trump Mlada Slovenka Life Kako je Melania izgledala dok je odrastala u Jugi

Niz agencija istražuje Trumpovu inauguraciju, pročešljava tisuće i tisuće dokumenata koje im je predao predsjednički inauguracijski odbor. Istražuje se da li su donacije potrošene na ne dopuštene načine, osigurale korist određenim pojedincima ili je riječ o novcu koji je došao od stranih donatora.

Ovo je već treći poziv kojeg je dobila, a prethodna dva stigla su iz ureda državnog odvjetnika za područje New Yorka i House Oversight Committee.

U izjavi iz travnja 2019. godine Wolkoff je rekla da o "ovoj temi ne može razgovarati bez straha od legalnih ili financijskih posljedica". Obaveza je to sporazuma kojeg je potpisala sa 58. predsjedničkim inauguracijskim odborom. 

Dvoje njoj bliskih ljudi rekli su CNN-u da je odgovorila na posljednji sudski poziv, što bi sigurno mogli zabrinuti neke ljude koji su povezani sa inauguracijom.

Wolkoff je bila duboko povezana sa svim detaljima i planovima vezanim uz inauguraciju, troškovima, rasporedom i sl. Jedan izvor kaže da je bila jako pedantna oko stvari koje je čuvala, pa je tako troškove budžeta bilježila u opširne tablice. 

Donald i Melania Trump SVE NJEGOVE ŽENE Life Trumpove seks afere: Što mu je sve Melania oprostila

Kada je stigla u Washington, Wolkoff je bila neiskusna u politici, no stručnjakinja na polju organizacija raznih događaja u kulturnim institucijama poput Lincoln centra i magazina Vogue.

Navikla je raditi sa ljudima koje je poznavala i kojima je vjerovala. Očekivala je da će pregledavati cijene svake stvari i da će imati slobodne ruke, no nije bilo tako.

Bijelu kuću napustila je u veljači 2018. godine na vrhuncu kontroverzi kada je otkriveno da je njezinoj tvrtki WIS Media Partners plaćeno blizu 26 milijuna dolara za planiranje događaja oko inauguracije.

S tim plaćenim iznosom nisu bili zadovoljni ni Trump ni prva dama. Bivša glasnogovornica prve dame Stephanie Grisham, sada u Bijeloj kući,  rekla je da su "raskinuli kontakte sa Wolkoff". 

Wolkoff ne potvrđuje da je otpuštena, i smatra da njezine riječi nisu "ni poštene ni točne" i da su je "bacili pod bus". 

Više od 24 milijuna dolara tog iznosa otišlo je u ruke podizvođača koji su osiguravali medijske usluge tih događaja, kako stoji u dokumentima. Inauguracijskim odborom predsjedao je Trumpov dugogodišnji prijatelj, financijer iz Kalifornije Tom Barrack. Zamjenik Rick Gates nakon inauguracije postao je zaposlenik Colony Capitala, Barrackove investicijske tvrtke.

U veljači 2018. godine Gates je priznao krivnju za urotu i laganje istražiteljima, pod optužbama nevezanim uz pitanje inauguracije. A sada u sklopu svog sporazuma s vlastima surađuje na nizu istraga. 

Glasnogovornici članova obitelji Trump mudro šute, a a šutnja stiže i iz Bijele kuće. Ranije su pak rekli da predsjednik i prva dama nisu bili uključeni u planove oko inauguracije.

Melania Trump Prva dama Life Melania prijeti: Bivšeg dečka prisilila na šutnju

Najveća razlika Trumpove inauguracije u usporedbi sa drugima upravo je u trošku. S 107 milijuna dolara troškova dvostruko je veća od Obamine inauguracije iz 2009. godine, ali i one Georgea W. Busha iz 2001. godine.

Da se prihvati tog velikog zadatka pozvala ju je Ivanka Trump odmah nakon izbora, a Wolkoff je bila poznata po reputaciji dobrog organizatora događaja, titulu koju je zaradila i zbog uspješno organiziranog Met Gala u New Yorku.

Dočekala ju je situacija puno drugačija od one na koju je navikla i puno više od onoga što su joj Barrack i Gates najavljivali. Morala je jednostavno vjerovati u njihov način i raditi sa dugogodišnjim partnerima. 

Izvori bliski oboru kažu kako se Wolkoff često sukobljavala sa Barrackom i Gatesom posebno oko troškova odbora, i posebno oko tvrtke Hargrove Inc. koja je, kako je mislila Wolkoff, svoje usluge naplaćivala puno više nego što je trebala.

Tvrtka je u razna događanja oko svake predsjedničke inauguracije bila uključena od 1949. godine, a za Trumpovu je dobila najmanje 25 milijuna dolara. 

Donald i Melania Trump Obiteljska tajna Life Trumpov brat alkoholičar: Obitelj ga je otjerala u smrt

U jednom od razmijenjenih emailova Wolkoff piše kako "pokazuje zabrinutost jer drugih opcija nema. Mnoge stavke nisu prikazane, budžet je neprecizan i odabrani neki elementi uređenja koji nisu izvedivi". Predsjednik tvrtke joj je tada odgovorio da "je njihov jedini cilj napraviti najuspješniju inauguraciju u povijesti". 

U jednom od emailova među planerima tog događa postavlja se i pitanje cijene, tj. oni kažu da je ponuda za uređenje dvije dvorane "pet puta veća od ostalih". Propitkuju se i troškovi drugih elemenata čije su cijene bile također puno više. 

Unatoč zabrinutosti oko troškova, radili su na organizaciji i niza drugih događaja, a predsjednički odbor za inauguraciju odobrio je njihove troškove. Iako iz Hargrove nisu željeli komentirati ove navode, oni koji su upoznati sa njihovim radom na inauguraciji, kažu kako su predali niz dokumenata i računa povezanih sa tim događajem. 

Wolkoff su ubrzo isključili sa sastanaka koje su organizirali Barrack i Gates, suprotno njezinim očekivanjima da bi na njim trebala biti. 

Svoju ljutnju pokazala je i u razgovoru sa tadašnjim Trumpovim osobnim odvjetnikom Michaelom Cohenom, koji je taj razgovor u kojem mu je ona, po riječima izvora, pokazala da je zabrinuta oko troškova vezanih uz organizaciju inauguracije, snimio. 

Kip Melanie Trump u Sloveniji Strašilo Life Slovenci digli spomenik Melaniji - procijenite sami

Wolkoff je navodno unatoč željama većine svojih prijatelja iz New Yorka, koji su većinom bili na strani Hillary Clinton, prihvatila taj posao. Mislila je da nije imala izbora, kako je rekla jednom prijatelju, jer je bila bliska sa prvom damom i jer je to smatrala patriotskom dužnošću. 

Unatoč svemu oko inauguracije, Wolkoff je pristala raditi za Melaniju kao savjetnica, besplatno. Bila je vladin zaposlenik i puno radila iz New Yorka, sve do veljače 2018. godine. 

Svojim prijateljima rekla je kako vjeruje da je žrtveno janje da bi se odmaknula pažnja sa ostalim ljudima koji su uključeni u inauguraciju, i koji su, po njezinom mišljenju, krivi zbog rasipanja budžeta i s kojima je ona zapravo imala jako težak odnos. 

"Podcijenili su ju. Nadali su se da će imati nekoga u New Yorku tko neće obraćati pažnju na detalje", rekao je njezin blizak prijatelj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.