Top News
1771 prikaza

Priznao izraelski Jeruzalem: Trump zaratio s islamskim svijetom?

Uoči Trumpovog najavljenog priznanja Jeruzalema za glavni grad Izraela
1/10
MOHAMMED SALEM/REUTERS/PIXSELL
Bijela kuća sprema se na "sigurnosne rizike", Izrael na terorističke udare, S. Arabija i Iran na istoj strani

Američki predsjednik na kraju je to učinio, priznao je Jeruzalem kao glavni grad Izraela. DPA i CNN navode da je najavio preseljenje veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem. "Ovaj proces počinje odmah", kazao je. Pritom se izjasnio da je on pristalica rješenja dvije države, izraelske i palestinske, te je najavio da će narednih dana na Bliski istok poslati svog potpredsjednika Mikea Pencea. Kakvih sat i pol prije toga Donald Trump je dao kratku izjavu kojom je najavio svoju konačnu odluku "za sat vremena".

"Zaključio sam da je vrijeme za službeno priznanje Jeruzalema kao glavnog grada", kazao je Trump novinarima u sobi za primanje u Bijeloj kući. "Nakon više od dvije godine odustajanja, nismo ništa bliže trajnom mirovnom sporazumu između Izraela i Palestinaca", dodao je, što tada nije zvučalo u duhu predanosti rješenju s dvije države.

Uoči Trumpovog najavljenog priznanja Jeruzalema za glavni grad Izraela | Author: MOHAMMED SALEM/REUTERS/PIXSELL MOHAMMED SALEM/REUTERS/PIXSELL

"Više od dva desetljeća odustajanja" koje je spominjao odnosi se na to da su preseljenje veleposlanstva SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem najavljivali već ranije Bill Clinton, George W. Bush, čak je i Američki Senat 1995. uskom većinom izglasao je to isto. Na to je na CNN-u podsjetila Trumpova politička savjetnica Kellyanne Conway, objašnjavajući da ovime "američki predsjednik samo ispunjava zadano obećanje".

CNN-ov voditelj ju je, međutim, žestoko napao, i to činjenicom da danas 86 zemalja ima veleposlanstva u Tel Avivu, a niti jedna u Jeruzalemu. Pitao ju je što su bili razlozi za sva ta odustajanja od takvog postupka ranijih administracija i, prije nego što je Conway stigla i odgovoriti, rekao: "Zato što su svi zaključili da je tamo previše opasno." U žestokom razgovoru spočitao joj je čak i to da se kao katolkinja ne osvrće na riječi pape Franje, "i to uoči Božića".

Papa Franjo je uoči sve izvjesnije Trumpove odluke rekao da se "nada da će prevladati mudrost i razum kako bi se izbjegli novi elementi napetosti na svjetskoj sceni koja je ionako već rastrgana i obilježena tolikim okrutnim sukobima". O ovoj odluci britanska premijerka Theresa May rekla je da će nazvati američkog predsjednika. "Status Jeruzalema trebao bi se odrediti u pregovorima između Palestinaca i Izraela tako da to bude zajednički glavni grad", rekla je.

Gaza: Paljenjem američke zastave Palestinci prosvjedovail protiv Trumpove odluke o Jeruzalemu Bliski istok Top News Trump milijune muslimana praktički izaziva na rat

Žestoke kritike stigle su i iz Francuske i Njemačke. Jordanski kralj i turski predsjednik potez su osudili rame uz rame. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei prijetio je da "Izrael neće preživjeti sljedećih 25 godina". Vladimir Putin je poručio da je "zabrinut". Službeni Peking da smatra da će Trumpov potez "zaoštriti regionalne sukobe". Predstavnik Palestinske samouprave u Velikoj Britaniji rekao je da je ovo "poljubac smrti za mirovni proces".

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da njegova zemlja "nema baš nikakve planove za preseljenje veleposlanstva u Izraelu". Čak je i saudijski kralj Salman rekao da će Trumpov potez zapaliti muslimanski svijet. "Ovako opasan korak vjerojatno će razbuktati strasti muslimana diljem svijeta zbog istaknutog značaja Jeruzalema i džamije Al-Aqsa", prenijela je službena Saudijska tiskovna agencija njihov direktan telefonski razgovor.

Tijekom danas se doznalo i to da je Trump veći dio vremena proveo na telefonu s predsjednikom Egipta Abdelom Fattahom el-Sissijem, s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, jordanskim kraljem Abdullahom... Prema agencijskim vijestima odslušao je više ili manje žestoka neslaganja s onim što radi od svih osim od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Papa Franjo u Vatikanu | Author: MASSIMILIANO MIGLIORATO/Milestone Media/PIXSELL MASSIMILIANO MIGLIORATO/Milestone Media/PIXSELL

Trumpov potez uzburkao je duhove i daleko izvan nekoliko najkonzervativnijih arapskih monarhija u prvom redu zato što je sveopći zaključak da se time prejudicira konačni ishod izraelsko-palestinskog sukoba. A u drugom redu, što se potez tumači kao mogući okidač za otvorene sukobe i nesagledive ishode ionako izmučenog Bliskog istoka, posebno područja sukoba Izraela i Palestinaca.

The Times of Israel izvijestio je da se tajne službe, vojske i policija u toj zemlji pripremaju na nasilne prosvjede i terorističke napade. Američki Politico je objavio da je "State Department poslao najmanje dvije povjerljive depeše veleposlanstvima i konzulatima SAD-a, u kojima ih upozorava na potencijalnu opasnost".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.