Top News
1868 prikaza

Trump se skoro ugušio od muke, Republikanci pošizili

Donald Trump
REUTERS
Njegov kandidat za Senat izgubio sigurne izbore jer je rasist, seksualni nasilnik, vjerski fundamentalist...

Na izborima za predstavnika Alabame u Senatu republikanac Roy Moore je izgubio, demokrat Doug Jones je dobio, makar i za dlaku, a Donaldu Trumpu zapelo je u grlu sve što je izgovorio uoči glasanja kako bi podržao čovjeka optuženog da je rasist, vjerski fundamentalist, seksualni nasilnik. Najviše ono: "Narod Alabame učinit će pravu stvar." Kako je to objavio na Twitteru koji mu prati 45 milijuna ljudi, nije se naknadno mogao pretvarati da nije žestoko stao iza republikanskog kandidata.

Trump je zapravo u podršku Mooreu uložio toliko svog političkog kapitala da je ovako objašnjavao zašto građani Alabame trebaju glasati za njegovog čovjeka: "Doug Jones je za pobačaj, slab je po pitanjima kriminala, vojske i ilegalnog useljavanja, loš je po posjednike oružja i po veterane. Jones je marioneta Pelosija i Schumera. Roy Moore će uvijek glasati s nama." Nije prošlo nego samo nekoliko sati, a on je već napisao: "Ako smo nešto naučili iz ovih izbora, onda je to da moramo ići s najboljim kandidatima."

Alabama: demokrat Doug Jones (L), republikanac Roy Moore (D) | Author: Reuters Photographer/REUTERS/PIXSELL Reuters Photographer/REUTERS/PIXSELL

I tako je sam sebi skočio u usta. Trump se našao u malo je reći g... Republikanci su ovime u Senatu spali na većinu od samo 51 prema 47+2. Još i gore od toga, jer mnogi republikanci ne mogu smisliti Trumpa, svakako ne tipove poput Moorea, pa se povremeno događa da republikanci poput Jeffa Flakea iz Arizone otvoreno objavljuju da su donirali kampanju kandidata iz suparničke stranke, u ovom slučaju Jonesa.

Flake je osim toga još objavio na Twitteru: "Pristojnost je pobijedila." Prva meta gnjeva republikanaca je ekstremno konzervativni Steve Bannon, čovjek koji se proslavio kada je Trumpa progurao kroz izbore u Bijelu kuću, koji je potom, na zgražanje većeg dijela svijeta, postao glavni Trumpov savjetnik, unatoč tome što je na glasu kao rasist i direktor utjecajnog i ozloglašenog desničarskog portala Breitbart News.

Samo sedam mjeseci poslije, Trump je bio prisiljen zahvaliti mu na suradnji kako bi si s leđa skinuo medijsku paljbu koja je i za njega postala nepodnošljiva. Bannon je i sada Trumpu zgodno poslužio na isti način. Republikanci su na Bannona odranije bili kivni jer je ovaj prekinuo veze s većim dijelom stranke, jer se pokazao da je politički pogodio samo s Trumpom, a sve ostalo promašio. Posljednji promašaj s kandidaturom Moorea bio je apsolutno previše.

Uoči Trumpovog najavljenog priznanja Jeruzalema za glavni grad Izraela Kaos Top News Priznao izraelski Jeruzalem: Trump zaratio s islamskim svijetom?

"Nije nas samo koštao kritičnog jednog mjesta u Senatu iz jedne od najrepublikanskijih država u SAD-u, nego je u ovaj fijasko uvukao i predsjednika", javno je objavio Steven Law, jedan od glavnih republikanaca za prikupljanje sredstava za kandidature ljudi iz te stranke. Trump se tako izvukao, a Bannon je, čini se, definitivno politički gotov u nekom ozbiljnijem smislu. Koliko je poraz republikanaca u Alabami katastrofalan pokazuje nekoliko stvari.

Posljednjeg senatora iz redova demokrata ova je država imala prije još 25 godina. Posljednji put u toj je državi na predsjedničkim izborima demokratski kandidat dobio većinu glasova još 1976. 20.000 glasova koliko je sada Jones imao prednost u odnosu na Moorea zapravo je 1,5 posto glasova i Moore zbog toga ne može tražiti ponovno prebrojavanje, jer je granica za to razlika od 0,5 posto.

Analitičari su pronašli razlog zašto je Moore uspio izgubiti ove izbore, koji se još uvijek mogu pokazati katastrofalni i po omjer snaga dvije stranke u Senatu i po samog Trumpa. Ispostavilo se da je na izbore izišlo jako puno crnaca. Oni su ranije bili uglavnom nezainteresirani za izbore, iako ih je u Alabami čak 27 posto. Na izbore ih je izišlo toliko da su njihovi glasovi činili 30 posto od ukupnog broja.

Izbori u Alabami, republikanci i 10 zapovijedi | Author: Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL

Posebno porazno po Moorea i republikance bilo je to što je glasalo izrazito mnogo crnkinja; one su nosile 18 posto svih glasova i njih je čak 97 posto glasalo za demokrata Jonesa. Muškarci afroamerikanci nosili su 12 posto, od njih je za Jonesa glasalo 92 posto. Bjelkinje su činile 30 posto; za Jonesa je bilo 32 posto od tog broja, a bijelci muškarci, koji su činili 35 posto, njih samo 23 posto glasalo je za Jonesa, a 74 posto za Moorea.

Razlika su dopisni glasovi koje tek treba još izbrojiti. Mada, teško da bi to dodatno prebrojavanje moglo činiti neku razliku. Drugi razlog zašto je Moore izgubio bio je taj što je riječ o apsolutno katastrofalnoj i političkoj i društvenoj pojavi. Ovaj 70-godišnji političar bivši je predsjednik Vrhovnog suda Alabame. U kontroverzno tumačenje građanskog društva prvi put je upao još 1992. kada je, još kao sudac, u svojoj sudnici na zid prikucao drveni reljef 10 zapovijedi.

Branio se da je samo htio popuniti prazan zid u sudnici, a usput i podsjetiti na čemu počivaju etički temelji nacionalnog pravosuđa. Ali ni to mu nije bilo dosta, pa je ročišta stao započinjati zajedničkom molitvom okupljenih. 10 zapovijedi je nekako obranio unatoč tužbama, ali je otišao još i dalje pa je stao dovoditi svećenika da vodi zajedničku molitvu porotnika. To mu nije prošlo, ali je unatoč tome 1999. izabran za predsjednika Vrhovnog suda.

Julian Assange sa svojim kućnim ljubimcem u Veleposlanstvu Ekvadora gdje je zaštićen azilom Tvrdi dokaz Top News Curi iz WikiLeaksa: "Hej, Donalde! Evo ti još materijala"

I opet se dohvatio 10 zapovijedi, sad u obliku spomenika u zgradi Vrhovnog suda, u obliku granitne kocke teške nešto više od dvije tone. Zaredali su prosvjedi, pravosudni postupak, da bi na kraju Vrhovni sud izglasao da je riječ o kršenju 11. amandmana ustava i da vlasti Alabame spomenik moraju ukloniti. Uostalom, prije nego što propadne kroz pod u sudu. Rok je bio 20. kolovoza 2003., Moore nije poštivao odluku i dva dana poslije su ga zbog toga srušili s mjesta predsjednika suda.

Sljedeći put na istu poziciju izabran je 2012., ali su ga opet srušili 2015. jer je sucima, kao predsjednik Vrhovnog suda, poručivao da ne smiju poštovati odluku Vrhovnog suda SAD-a o istospolnim brakovima. I naravno da su ga srušili zbog još jednog nepoštivanja zakona. Alabama ga je upamtila i po tome što je bio dio pokreta koji je dokazivao dokazanu neistinu da je Barack Obama rođen izvan SAD-a, u Keniji, te da nije zakoniti predsjednik.

Nasuprot njemu, Douglas Jones je upamćen kao javni tužitelj koji je izborio stroge zatvorske kazne za dvojicu pripadnika Ku Klux Klana koji su bombom napali jednu crkvu u Birminghamu u Alabami. Konačno sramoćenje Moore je doživio u kampanji, kad više nitko s građanske scene nije žalio truda stati na kraj takvom čovjeku da ne uđe u Senat. Iskopali su mu svu silu financijskih muljaža, a na kraju i to da je u svojim 30-ima devet žena seksualno napastovao.

Steve Bannon i Donald Trump | Author: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Točnije, njih šest je reklo da je s njim bilo u romantičnoj vezi kad su imale samo 16 godina, ali da "nije bilo nepriličnog ponašanja". Tri su ga, međutim, optužile za seksualno zlostavljanje; jedna je tada imala 14, druga 16 i treća 28 godina. Alabama je inače jedna od najsiromašnijih država u SAD-u.

Prije nekoliko dana, vjerojatno ne slučajno uoči izbora, UN-ov istražitelj za siromaštvo diljem svijeta Philip Alston nakon 15-dnevnog pregledavanja stanja u Alabami izjavio je da je tu riječ o najgorem siromaštvu u razvijenom svijetu. Rekao je da je svjedočio da veliki dio uglavnom crnaca nema nikakvu kanalizaciju, da otpad trpaju u rupe u dvorištu, da nemaju tekuću vodu. Alabama je usto u SAD-u neslavna kao država koja ima najviše stope poreza za građane s najnižim primanjima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Achmed_The_Dead_Terrorist 00:36 14.Prosinac 2017.

    Fakat ste više jadni s tom anti-Trump propagandom. Ajmo malo o činjenicama, Demokratski kandidat je pobijedio sa 49,9% prema 48,8% glasova i to usprkos toga što je republikanski kandidat bio opterećen teškim optužbama za seksualne odnose s maloljetnicama (doduše tek ... prikaži još! optužen, ne i osuđen). Toliko o kvaliteti demokratskog kandidata koji u takvim okolnostima skupi manje od 50% glasova...