Top News
1484 prikaza

Trumpa osudili na smrt zbog 'neoprostivog zločina'

Donald Trump, Kim Jong-un
maxpixel.freegreatpicture.com
Trump ih je nazvao diktaturom, rekao im da naoružavanjem ugrožavaju samo sebe, ali ono 'najgore'...

Rodong Sinmun je dnevna novina s prosječnom tiražom od 600.000 primjeraka. To je glasilo Radničke partije Koreje, dakle one Sjeverne Koreje, pa kad ova novina objavi da je netko osuđen na smrt, i to još u uredničkom komentaru, onda je jasno da je sudbina tog nekog malo je reći sigurna. Osim ako nije riječ o nekome kome mogu staviti soli na rep.

U ovom slučaju, u broju od 15. studenog 2017., Rodong Sinmun je objavio da je nadležno tijelo Sjeverne Koreje na smrt osudilo predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, i to zato što je uvrijedio Kima Jong-una. "On bi trebao znati da je on samo jedan odvratni kriminalac", slikovit je bio glavni urednik, opisujući svoje emocije prema Trumpu, "i da ga je sjevernokorejski narod osudio na smrt."

Naslovnica sjevernokorejskih novina Rodong Sinmun | Author: express express

Još je urednik Trumpa počastio da je ovaj "rob novca", da bi potom objasnio da je ovaj "povrijedio dostojanstvo nacionalnog vođe". Riječ je o ratu riječima koji traje posljednjih mjeseci, nakon što je Sjeverna Koreja testirala nekoliko raketa i time prekršila nekoliko UN-ovih rezolucija. I onda se dogodio višednevni Trumpov posjet pet jugoistočnih azijskih zemalja tijekom kojih je Trump počinio "najgori zločin koji mu nikada ne može biti oprošten".

Nije bila riječ čak niti o tome što je Trump po tko zna koji put režim u Pyongyangu nazvao zločinačkim, diktatorskim i tome slično. Što je sjeveru poručio da se ne igra, da oružje koje si gomila taj režim ne čini ništa sigurnijim, nego ga, dapače, gura sve dublje u užasnu opasnost. Za to mu je isti urednik poručio prije nekoliko dana da je njegova prava priroda "razbijač svjetskog mira i stabilnosti".

Satelitske snimke logora u Sjevernoj Koreji Teror Top News Snimke: Niknuli novi Kimovi radni logori

Još mu je ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje poručilo da to što on radi u Južnoj Koreji, mislili su na posjet toj zemlji, nije ništa drugo nego "molitva za izbijanje nuklearnog rata". Sve takve verbalne eskapade niz svetskih poznavatelja stanja duha u Sjevernoj Koreji ocijenili su kao uobičajene, čak i umjerene reakcije Pyongyanga.

Tako i jedan usputni pokušaj vrijeđanja Trumpa kad ga je Kim Jong-un nazvao "starim". Sjever nije iznerviralo čak niti to što je Trump u govoru koji je održao u Seulu sasvim pristojno argumentirao koliko je kvaliteta života u Južnoj Koreji viša nego u Sjevernoj Koreji. Ali, jedna stvar bila je previše za želudac administracije ove jednopartijske administracije na sjevernoj polovici Korejskog poluotoka.

 

Dan nakon što ga je Pyongyang optužio da razbija mir i kad ga je Vođa Kim nazvao "starim", Trump se jednim tweetom jako lijepo zabavio. "Zašto me Kim Jong-un vrijeđa tako što ne naziva 'starim, kad ja njega NIKADA ne bih nazvao 'niskim i debelim'? Ah, ja se toliko trudim postati njegovim prijateljem, a to će se možda jednog dana i dogoditi!"

Kratko nakon toga uslijedila je reakcija medija iz Sjeverne Koreje, i to iz službenog glasila vladajuće stranke. Mada, kako su svim medijima isključivi izvor informacija od nacionalne važnosti nacionalna agencija KCNA, zapravo praktično svi mediji odažavaju službeno mišljenje Pyongyanga. I ovog puta jako zabavili američkog predsjednika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.