Top News
24358 prikaza

Sjeverna Koreja detonirala najveću atomsku bombu ikad!

Testiranje atomske bombe
Thinkstock
Prvo je potrese zabilježila južnokorejska vojska, a kasnije je Sjeverna Koreja objavila da njihova najveća hidrogenska bomba može ići na interkontinentalne rakete

Oko tri popodne po lokalnom vremenu (8:30 po srednjoeuropskom) Sjeverna Koreja objavila je da je uspješno testirala hidrogensku bombu. To je bio šesti nuklearni test Sjeverne Koreje i najjači ikad zabilježen u svijetu.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naredio sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un bilo je "savršeno uspješno" i predstavlja "važan" korak u dovršavanju programa za nuklearno oružje, javlja državna televizija.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA navodi da je pokus proveden kako bi se "ispitala i potvrdila točnost i vjerodostojnost" tehnologije te zemlje.

Japanske vijesti o sjevernokorejskom testiranju raketa | Author: KIM HONG-JI/REUTERS/PIXSELL KIM HONG-JI/REUTERS/PIXSELL
Vijesti o potencijalnoj detonaciji priopćila je južnokorejska vojska, samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang potvrdio da je razvio hidrogensku bombu, javljaju svjetske novinske agencije.

Dva plitka potresa pogodila su u nedjelju Sjevernu Koreju, što ukazuje na to da je provela nuklearni pokus.

Potresi, od kojih je prvi Kina opisala kao "sumnjivu eksploziju", a drugi kao "rušenje", zabilježen je 75 kilometara sjeverozapadno od Kimchaeka.

Rukavica u lice Trumpu

Ovaj pokus je izravni izazov američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je nekoliko sati ranije razgovarao telefonom s japanskim premijerom Shinzom Abeom o "eskalaciji" nuklearne krize u regiji.

Kim Jong Un | Author: REUTERS REUTERS
Nakon podrhtavanja tla Japan je odmah sazvao konferenciju za novinare na kojoj je sa sigurnošću zaključeno kako je događaj u Sjevernoj Koreji bio nuklearni test, a Shinzo Abe, japanski premijer, izjavio je da se svijet ovomu mora snažno oduprijeti. Čekaju se reakcije lidera ostalih svjetskih velesila.

Južnokorejska vojska povisila je stupanj pripravnosti.

Reakcije iz svijeta

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-In je pozvao na "najoštrije kažnjavanje" Sjeverne Koreje, uključujući i nove sankcije UN-a. Moon poziva na "sve diplomatske mjere, posebice sankcije Vijeća sigurnosti UN-a u cilju potpune izolacije Sjeverne Koreje".

Kim Jong Un VJEROJATNI SCENARIJ Top News Ovako bi izgledao nuklearni rat Sj. Koreje i SAD-a

Predsjednikov savjetnik Chung Sui-Yong je potvrdio da će Seul raspravljati o raspoređivanju "najmoćnijeg američkog naoružanja", aludirajući možda i na taktičko nuklearno naoružanje koje je s korejskog poluotoka Washington povukao 1991.

Što se Japana tiče, Reuters javlja da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster svom japanskom kolegi poručio da je Washington čvrst u namjeri da obrani Japan. Naime, prema sporazumu o savezništvu s Japanom, SAD se obvezao štititi Japan te ga je stavio od svoj 'nuklearni kišobran', što znači da bi na svaki napad na Japan mogao odgovori i atomskim oružjem.

Trump prijeti, a Rusi smiruju tenzije

"Sjeverna Koreja je zanemarila sveopće protivljenje međunarodne zajednice i ponovo izvršila nuklearni pokus. Kineska vlada izražava svoje odlučno protivljenje i oštro osuđuje taj potez", priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je priopćila da novi sjevernokorejski nuklearni pokus "zaslužuje najoštriju osudu" i pozvala na smirivanje situacije.

Ruski interkontinentalni balistički sustav RS-24 ZASTRAŠUJUĆ ARSENAL Top News 14.995 nuklearki na svijetu: Evo koliko tko ima

"Ta posljednja demonstracija prezira Pjongjanga prema odredbama rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i normama međunarodnog prava zaslužuje najoštriju osudu", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. Moskva je također istaknula da je "važno zadržati mir i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi urodile daljnjom eskalacijom".

Boli Kim Jong-una briga za ono što drugi kažu

Kim Jong-un je do sada pokazao da se uopće ne obazire na upozorenja i pozive međunarodne zajednice, a potpuno ignorira ekonomske sankcije,  kao uostalom i prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa mogućim vojnim udarima, ističe AFP. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.