Top News
3253 prikaza

"Tuđmanovac sam, a psuju mi mater četničku"

Ćiro Blažević
Ivana Ivanović (PIXSELL)
Kampanja za euroizbore se privodi kraju, a o nekim kontroverzama će se jako dugo govoriti

Nemamo pravo ignorirati bližnjeg svoga, ali ni Pupovac ne može negirati da je u koaliciji s HDZ-om i da kao Srbin vlada Hrvatskom. Ovako u intervjuu za NIN govori legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević pojašnjavajući zašto je podržao Milorada Pupovca u kampanji za europske izbore.

Imate prilično rijetko poimanje patriotizma za balkanske političke prilike?

Moja velika želja je da živimo i družimo se onako kako to civiliziranom svijetu priliči, a ne da u svakoj, banalnoj prilici, nažalost, stvaramo grudu snijega koja će se zakotrljati i nekoga poklopiti. Protiv toga se borim jer nemamo pravo ignorirati bližnjeg svoga. To su ljudi koji zaslužuju pažnju i obzir kako bi ponovno živjeli u miru, bez opasnosti da se opet dogodi najveća glupost na svijetu, a to je rat. Ja sam sa svojom dokazanom domoljubnom težinom poslao poruku koja poziva na pomirenje bez onih primitivnih i fanatičnih težnji. Mislim da Hrvati imaju puno razloga za sreću i zadovoljstvo - nakon dugo vremena imaju svoju domovinu. Zašto onda ne stvarati odnose koje bi svakome od nas omogućile lagodniji život. To je moja doktrina, ono čemu težim i bit ću vrlo sretan ako sam u tome i u najmanjem postotku uspio.

Je li bilo i osobnih motiva, je li Vam Pupovac prijatelj?

Prijatelj je velika riječ, ali se s Pupovcem sastajem često. Daleko od toga da uvijek imamo isto mišljenje, ali se kroz diskusiju i civiliziranu argumentaciju često znamo i složiti. A i kad ne možemo naći zajedničku točku, to nije razlog za svađu. Zamolio me da mu pomognem u ovom slučaju, a ja sam iskoristio priliku da svima pošaljem poruku kako bismo sa susjedima trebali imati civiliziran, normalan odnos.

Bojite li se reakcije javnosti?

Evo neki dan su mi na Facebooku objavili osmrtnicu na kojoj je samo jedan ožalošćeni, a to je Pupovac. Na ulici mi psuju mater četničku. Izgleda su odjednom zaboravljene moje zasluge za Hrvatsku. Ali ja imam čistu savjest. Osvjedočeni sam domoljub, poznato je da sam ja tuđmanovac, da sam i plenkovićevac. Inače, mislim da je Plenković umjereni političar. Vidim da mi ništa ne zamjera iako sam, moram priznati, očekivao i njegovu reakciju i čak sam mislio da bi ona mogla biti i drukčija. Ovako, pokazao je da razumije razloge zbog kojih sam se odlučio pomoći Pupovcu.

Nije tajna da ste prijatelji i s Markom Perkovićem Thompsonom, koji je proustaški nastrojen.

Zašto čačkate mečku? Zašto sada želite da pljujem po Thompsonu ili da ga javno hvalim. On ima egzistencijalnih problema pa je publiku pronašao u mladima koji su još uvijek nesvjesni ispravnosti ponašanja koje ja zagovaram. Ne mislim da je Thomson ekstremist, ali mislim da ste Vi provokator. Možda su samo pitanja provokativna... Pa dobro, hajde, neka ste pitali...

Jedan od slogana Pupovčeve kampanje glasi "Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj" i pisan je latinicom i ćirilicom. Pa kako je, po Vašem mišljenju, biti Srbin u Hrvatskoj?

Nije istina, puno nas je koji vas poštujemo i volimo. I vi ste građani ove države i imate ista prava koja i mi imamo. A Pupovcu bih poručio da razmisli o činjenici da je u koaliciji s HDZ-om i Plenkovićem. Ti, dakle, vladaš Hrvatskoj, a Srbin si. To su pozitivne stvari i govore ponešto i o Plenkoviću. Idemo pokušati gledati na stvari na taj način. Čini se da Pupovac od šume ne vidi brijeg i da se ogromna većina u Hrvatskoj bori da se Srbi osjećaju kao u svojoj domovini. On ima mogućnost iznijeti stavove na najmjerodavnijem mjestu. I on ih iznosi i to je dobro jer to su vrijednosti koje nam i Europa sugerira. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 10:44 25.Svibanj 2019.

    STARI, PRESTAR SI DA SE BEDASTIŠ, OSOBITO SA TIM STVARIMA.

  • ŠtefX 18:32 24.Svibanj 2019.

    Poslovica kaže: "S kim si takav si.."

  • Tihana 13:29 24.Svibanj 2019.

    Ovaj svijet je stvarno otišel kvragu. Človeku, kaj je svoje domoljublje, privrženost Franceku i HajDeZjevaj dokazival smucanjem pod stolom igrajući se s njegovom vnučicom se denes spočitavle da je poČetnik. Jadno.