Top News
141 prikaza

Turski graničari pobili osmero izbjeglica, žene i djecu

Sirijski izbjeglice na turskoj granici
Sebastian Backhaus/DPA/PIXSELL
Skupina je bježala pred ISIL-om iz Sirije krijumčarskim rutama kroz planine

Turska pogranična patrola osula je paljbu u noći na ponedjeljak po skupini Sirijaca koji su pokušali prijeći granicu i pobila osmero ljudi, uglavnom žene i djecu. Vijest su prvo prenijeli sirijski aktivistički mediji, da bi je potom potvrdile i zapadne agencije, među kojima i The Times. Riječ je bila o stanovnicima pograničnog područja na sjeverozapadu zemlje pod kontrolom pobunjenika koji su bježali pred ofenzivom ISIL-a.

Na internetu su se pojavile i snimke ljudi koji su u Tursku pokušali ući krijumčarskim rutama preko planina. Jedan od rijetkih koji se uspio prebaciti u Tursku, izjavio je da za jednu ranjenu djevojčicu nisu mogli učiniti ništa nekoliko sati koliko im je trebalo da se izvuku odatle. Jedna od snimki prikazuje navodno oca koji je nosio nazad u Siriju, u bolnicu u gradu Azazu, svog sina kojem su bile izrešetane obje noge.

Početkom travnja Gerry Simpson, jedan od viših dužnosnika Human rights watcha, optužio je Tursku da redovito puca po ljudima koji bježe pred ISIL-om. Andrew Gardner iz Amnesty internationala javno je u ožujku optužio Tursku da, prema podacima njegove organizacije, vojska te zemlja na granici sa Sirijom redovito puca na Sirijce koji bježe pred ratom još od 2014. godine.

Turska vlada je u međuvremenu sve te optužbe odbacila. Tijekom rata u Siriji, Turska je sa svoje strane područje uz granicu dugu 811 kilometara proglasila ratnom zonom, te je sa svoje strane počela graditi betonski zid. Amnesty international optužio je Tursku da je od siječnja u Siriju prisilno vratila tisuće izbjeglica, kao i to da Sirijcima uskraćuje registraciju, čime izbjeglice ne dobivaju pravo na osnovnu pomoć za preživljavanje.

Stanje u Iraku nije bitno bolje. Organizacije za ljudska prava uspjele su kompletirati podatke o sudbini još jednog dijela žena Jazida koje su ISIL-ovci oteli 2014. u gradu Sindžaru tijekom munjevite ofenzive džihadista na sjeveru Iraka. Pokazalo se da je ISIL u svom krajnje brutalnom stilu pobio 250 žena koje su odbile biti seksualne robinje pripadnicima terorističkog pokreta. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.