Top News
6923 prikaza

Tužiteljica koja čvrsto brani Mamića. Nitko ne zna zašto...

Zdravko Mamić u Međugorju gleda utakmicu Hrvatska Francuska
Ivo Cagalj/PIXSELL
Sud Mamića, kako izgleda, neće izručiti Hrvatskoj, a da to i odluči, proći će godine do Mamićevog povratka u Hrvatsku

Stvarno smo svi ostali vrlo iznenađeni kad smo čuli argumente tužiteljice Gordane Bosiljčić koja je rekla da nema uvjeta za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj. I to zato što je i suprotno dosadašnjoj praksi, a pravno je potpuno neshvatljivo, rekao nam je upućeni sugovornik iz hrvatskog pravosuđa koji je do detalja upoznat s hrvatskim zahtjevom za izručenje odbjeglog i osuđenog čelnika Dinama.

Nakon što je potvrđena nova optužnica protiv Mamića za izvlačenje više od 200 milijuna kuna iz Dinama, hrvatske vlasti su bile sigurne da je izručenje samo puka formalnost. Mamić bi u tom slučaju završio u zatvoru jer je već nepravomoćno osuđen na 6,5 godina. Ali kao što smo i najavili prije nekoliko mjeseci, Mamić se odlučio žestoko boriti. I to je i očekivano.

Zdravko i Zoran Mamić Bjegunac Top News Rat braće Mamić sa sumnjivim dečkima iz jednog ZG kvarta

U Hrvatskoj je svojim novcem kupovao pravna mišljenja koja mu idu u korist od uglednih stručnjaka, ali to ga i nije previše spasilo. Naručivao je SMS-ove od falsifikatora Franje Varge koji su trebali dokazati da je on žrtva sustava. Krenuo je u optuživanje sudaca za korupciju. Uz niz veza ispletenih kroz godine i očito nemali novac, Mamić se pokazao kao težak protivnik.

Naš sugovornik ističe da im nije jasno zašto je na njegovu stranu stala i tužiteljica iz Bosne i Hercegovine iako je trebala zastupati Republiku Hrvatsku u procesu izručenja.

"Ona je samo trebala pred sudom iznijeti stav Republike Hrvatske. A ne tumačiti odredbe Međudržavnog ugovora. Ali čak i u tom slučaju je neshvatljiv stav da nema uvjete za izručenje Mamića s argumentom da su ‘samo’ sedam kaznenih dijela od 32 koja mu se stavljaju na teret počinjena nakon 2012. godine, kad je potpisan ugovor. Također je neshvatljivo da objašnjava da neka kaznena djela nisu kažnjiva u BiH za koje se traži u Hrvatskoj. Pa ona se samo drugačije nazivaju, a nalaze se u kaznenom zakonu BiH", ispričao nam je.

Zdravko Mamić | Author: Armin Durgut / PIXSELL Armin Durgut / PIXSELL
Koliko je tužiteljica Bosiljčić naljutila hrvatsku stranu svjedoči i to da je inače iznimno odmjereni ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji važe svaku riječ, otvoreno poručio da tužiteljstvo BiH griješi.

"Njihovi stavovi su vrlo prijeporni. Kažu da su počinjena 32 kaznena djela, od kojih samo sedam u razdoblju nakon potpisivanja sporazuma. Pa da je jedno počinjeno nakon tog vremena, ono je zrelo da se radi toga djela izruči", poručio je Bošnjaković.

Sud bi trebao možda već sljedeći tjedan donijeti nepravomoćnu odluku vezano za izručenje Mamića. Zanimljivo je u ovom slučaju da suci imaju pred sobom dvije strane, obranu i tužiteljstvo, koje se slažu - uvjeta za izručenje nema. Oni mogu odlučiti i drugačije, da se Mamića treba izručiti, ali i tad počinje duga pravna bitka koja može potrajati godinama.

Dejan Lovren Top News Lovren: "Kad je sranje, onda ide Dejane izvuci nas..."

A ako odluči da ga ne treba izručiti, Hrvatska nema nikakav pravni lijek. Na odluku se ne možemo žaliti ni mi kao država ni naše Državno odvjetništvo. Opet bi Hrvatsku trebalo zastupati Tužiteljstvo BiH, odnosno vjerojatno Gordana Bosiljčić, koja je već stala dvaput na Mamićevu stranu. Tko je ta samozatajna tužiteljica?

Bosiljčić je čitavu svoju karijeru provela u pravosuđu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1983., a dvije godine kasnije polaže i pravosudni ispit te s 25 godina postaje suradnik na Općinskom sudu u Sarajevu. Već od kraja 1985. godine, nakon samo devet mjeseci, napreduje od suradnice do zamjenica općinskog javnog tužioca u Sarajevu.

U tužilaštvu ostaje do 1997. godine, zatim ide u Pravni ured pri misiji UN-a u Bosni i Hercegovini. Tijekom 2002. godine postaje zamjenica stegovnog tužitelja u Uredu visokog predstavnika te je bila i pravni savjetnik za međunarodne suce. Na dužnost tužiteljice u Tužiteljstvu BiH stupila je u proljeće 2007. godine i tu funkciju zadržala i do danas.

Zdravko Mamić | Author: Luka Stanzl (PIXSELL) Luka Stanzl (PIXSELL)
Unatoč iskustvu, teško je na internetu naći neke veće slučajeve u kojima je sudjelovala, koje je kriminalce uspjela osuditi, koje je stavove u različitim postupcima zastupala... Nema ni previše njezinih javnih istupa i fotografija. Tužiteljica Bosiljčić je prilično samozatajna.

Ali mediji u susjednoj državi su tijekom zadnjih pet godina zabilježili niz provala i krađa kojima je žrtva bila Bosiljčić. Od provala u kuću, krađa automobila, pa do toga da joj je neki migrant ukrao novčanik prošle godine.

Pomalo je nevjerojatno da javne istupe ta dugogodišnja tužiteljica ima samo u tim slučajevima.

"Molim bandite koji mi to godinama rade da me konačno puste na miru. U kuću su mi prvi put provalili 2013. godine poslije smrti majke. Godinu kasnije su mi provalili i u stan u centru Sarajeva. Ukrali su mi i auto. Sad su, evo, opet opljačkali kuću. Stalno me prate. Čim nekoga nema u kući ili stanu, oni me opljačkaju. Ne znam više što da radim. Kako da to spriječim? Neka od mene traže pare, ja ću im dati, samo da me prestanu pljačkati", rekla je prije četiri godine Bosiljčić.

Zoran Mamić, Eduardo da Silva i Nikky Vuksan Unosan biznis Top News Nikky - s Mamićima se obogatio, a Lovrena će "pokopati"

Na upit imaju li te silne provale veze s njezinim poslom, dala je odgovor da radi pošteno koliko može.

"Mislim da radim ozbiljan posao, ali radim ga pošteno koliko mogu. Borim se protiv kriminala i korupcije. Jesam li žrtva toga, ne znam", rekla je.

Kad joj je prošle godine migrant ukrao novčanik na ulici, bila je puna bijesa.

"Ovo je užas, nešto nevjerojatno u centru grada. Ovdje više nisam bitna ja. Bitne su majke s djecom, starci... Što ako nam počnu napadati djecu. Ovo je apel vlastima da se trznu, da se probude. Nemam ništa protiv izbjeglica. Da se pogrešno ne shvati. Svi smo mi nekad bili izbjeglice, ali ovi ljudi koji su ubačeni među njih, za koje se ne zna niti tko su niti imaju dokumente, napravit će velike probleme. Ja sam protiv kriminalaca koji su u njihovim redovima", rekla je Bosiljčić za Dnevni Avaz.

Zdravko Mamić | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)
No u ovom slučaju su problematičniji stavovi oko Zdravka Mamića. Nije točna ni teza da je Mamić "samo" sedam kaznenih djela za koja ga se tereti počinio prije sporazuma o izručivanju 2012. godine. Sva su trajala i nakon toga te su završila godinu, dvije ili tri kasnije. Bosna i Hercegovina je imala sasvim drugačiji stav kad su tražili da Hrvatska izruči sutkinju Lejlu Fazlagić, koja je od progona u BiH pobjegla u Hrvatsku.

Tad su tvrdili da je važno koliko su djela trajala, a ne kad su počela. A trajala su iza 2012. godine. Hrvatsko tužiteljstvo, ali i sve instance sudova zauzele su stav koji podupire te argumente i odlučili da je treba izručiti. Sutkinja Fazlagić je izručenje odložila žalbom Europskom sudu za ljudska prava.

Zdravko Mamić Svadba Top News Mamić gol do pasa pjevao cajke i urlao: "je*** sam vam majku svima"

Također, kažu nam naši sugovornici, nije jasna ni druga argumentacija, da djela za koja se tereti Mamić nisu propisana BiH zakonodavstvom. Podsjećaju na odluku suda da su ta djela kažnjiva i da je to već utvrđeno odlukom kojom je Mamić prvi put neizručen, odmah nakon bijega i nepravomoćne presude u Hrvatskoj.

U svakom slučaju, Mamić, kao i sutkinja Fazlagić u Hrvatskoj, ima još mogućnosti i žalbi ako slučajno sud odluči protiv njega. A nakon svega, odluku o izručenju mora potpisati ministar pravde Josip Grubeša.

Kako smo već naveli, u međuvremenu, Mamić koristi sav svoj novac i veze kako bi se prikazao žrtvom. Tome u prilog idu i detalji koje je objavio tjednik Nacional, koji je citirao pravna mišljenja koja su za njega napravili ugledni hrvatski pravni stručnjaci. Da bi Mamićeva presuda na kraju mogla pasti, prisnažila je bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

Zdravko Mamić Biografski intervju Life Mamić: "U prvom braku sam 'švrljao', bio sam grozan..."

Pozitivna mišljenja za njega su pisali i predstojnik Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović, Viktor Gotovac, Leo Cvitanović i Zoran Burić s istog fakulteta, te Igor Vuletić s Pravnog fakulteta u Osijeku. Zadnje dvije i pol godine je mišljenja od njih naručivao Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

Nije poznato s koliko tisuća kuna su plaćena ta mišljenja stručnjaka koji često istupaju i u hrvatskoj javnosti. Ali odvjetnički ured Miljević je za vanjske troškove u 2016. godini trošio oko 270.000 kuna. U 2017. i 2018. godini, svake godine je taj trošak bio oko 450.000 kuna. Iako su sudovi presudili kontra tih mišljenja, svako od njih je išlo u korist Mamićeve obrane.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mad975.IA 13:51 08.Kolovoz 2019.

    Samo naivni neznaju zašto ga brani. OStali znaju.

  • Penzić 23:19 07.Kolovoz 2019.

    A da ga možda ne brani zbog mita ? (ili dobro ševi )

  • Aurelije 14:31 07.Kolovoz 2019.

    Zbog mita možda.