Top News
37246 prikaza

Kako je pala mafijaška banda iz krvavog rata s Mamićem

Zdravko Mamić i njegov odvjetnik
Armin Durgut / PIXSELL
Skupili su novac u manje od tri godine i osjetili se tako moćni da su ih stali koristiti u akcijama pritiska na ljude oko šefa Dinama

Da bivši policajac Đorđe Vuletić Đoko u ožujku nije primijetio da su ga, dok je pratio i pripremao napad na bivšeg predsjednika uprave Dinama Igora Kodžomana snimile nadzorne kamere, policija bi morala rješavati još jedan napad na ljude iz Dinama.

Tomislav Sabljo i Đorđe Vuletić, koji su s Tomislavom Sučićem osumnjičeni da su organizatori prošli tjedan razbijenog zločinačkog udruženja, od 20. do 27. ožujka 2019. pratili su Kodžomana kako bi pripremili napad na njega. Za petama su mu bili po cijele dane, od jutra, dok je dijete vodio u školu, pa preko odlaska na posao do povratka doma.

Zdravko i Zoran Mamić Bjegunac Top News Rat braće Mamić sa sumnjivim dečkima iz jednog ZG kvarta

Pomno su tražili trenutak u kojem bi ga bilo najlakše napasti bez najmanje rizika za napadače. Za premlaćivanja bivšeg šefa uprave Dinama Kodžomana dvojac je angažirao Josipa Devčića i Sinišu Žalca, sumnjaju istražitelji. Njima su naredili da ga teško ozlijede te su ga i oni počeli pratiti. Odustali su kad je Vuletić primijetio da su ga snimile nadzorne kamere.

Tko je i zbog čega naručio Kodžomanovo premlaćivanje, istražitelji tek trebaju utvrditi. Sabljo se 6. prosinca 2017. oko 3 sata u svojemu Mercedesu S63 AMG dovezao do Rujanske u Zagrebu u izviđanje. Kad je utvrdio da se na parkiralištu nalazi VW Golf 4 šefa sigurnosti Dinama Krešimira Antolića, oko 5.30 sati se vratio dovezavši za sada nepoznatog muškarca, koji je vozilo zapalio.

Osim po narudžbi, aute su palili i da bi se nekome osvetili

Mercedes koji je koristio ima SIM karticu, iz čije je analize vidljivo da je u spomenutom trenutku bio u Rujanskoj, što je dovelo do toga da Sabljo bude osumnjičen da je angažirao čovjeka i pomogao mu nakon paleža Antolićeva automobila. Što je motiv i tko je naručitelj tog paleža, zasad se ne zna i možda će se utvrditi predstojećom istragom.

Istražitelji još nisu otkrili niti tko je premlatio trenera Dinama Marija Cvitanovića niti tko je u Hercegovini iz zasjede pucao u Zdravka Mamića i lakše ga ranio. Zasad s tim napadima ne povezuju Tomislava Sablju, Tomislava Sučića i Đorđa Vuletića - organizatore zločinačkog udruženja koje je prošli tjedan završilo iza rešetaka.

Osim po narudžbi, aute su palili i da bi se nekome osvetili. Sve su to policajci do u detalja saznali jer su u njihove automobile postavili "bubice". Pogotovo su pričljivi bili Tomislav Sabljo u svome Mercedesu S AMG i Sučić u BMW "sedmici". Sumnja se da su, osim Antolićeva vozila, početkom 2018. zapalili vozilo Marka Z., redara u klubu Sokol.

Grob Zlatka Bagarića FELJTON Life Cajkama gurao pištolj u usta: Pjevaj mamicu ti je***!

Sablju sumnjiče da je paljevinu organizirao jer ga je jednom prilikom redar izbacio iz kluba. Pravosudnom policajcu Alenu M., kojeg je i osobno pratio, Sabljo je dao zapaliti auto jer mu, snimili su policajci Sabljino objašnjenje, dok je bio u zatvoru, nije dao da vidi dijete koje mu je došlo u posjet.

Oni koji su pali, morali su šutjeti i ići u zatvor

Istražitelji su mjesecima snimali razgovore koje su Sabljo i Sučić imali unutar automobila kao i telefonske razgovore koje su vodili iz vozila s drugim okrivljenicima. Informacije su ih dovele do otkrića zločinačkog udruženja koje je u tri godine, od rujna 2016. do uhićenja, postalo vodeći dobavljač marihuane za cijelu zemlju.

Iz snimljenih razgovora saznali su kako su dva Tomislava imala izrazito prisne i razgranate odnose s "kolegama" iz regije.

Uhićeni u akciji Tebra | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)
Sabljo i Sučić, koji su 84 milijuna kuna zarađenih u nepune tri godine krijumčareći marihuanu, uložili u nekretnine, koje su kupovali na imena bliskih osoba, u pravilu članova obitelji, od članova udruženja tražili su bespogovornu odgovornost, a ako bi "pali", morali su držati jezik za zubima, a oni bi im zauzvrat slali novac u zatvor, angažirali im i plaćali odvjetnike, brinuli se za njihove obitelji te ih, čak, iako su bili u zatvoru, uključivali u svoje kriminalne aktivnosti.

"Slušaj, buraz, sad si u zatvoru, pa je ovo za tebe, jer nam nisi bilo tko. Evo, napravi si lovu dok si u zatvoru", govorili su Sučić i Sabljo Filipu Mijaliću.

Osobni dokumenti Veselina Marinova Feljton Life "Muslimane sam masakrirao batinama, bio sam lud..."

On je u rujnu 2018. bio na odsluženju kazne u Kaznionici Glina, a tijekom izlaska našao se sa Sabljom i Sučićem. Mijalić je od njih kupio 10 kg marihuane za 12.000 eura, a pristao je platiti i 2000 kuna za prijevoz droge do Vrbovca, gdje će biti uskladištena. Iz tajno snimljenih razgovora, vođenih mjesec dana poslije, čuje se da je Mijalić zadovoljan marihuanom koja mu je isporučena te se kod Sablje i Sučića raspituje za speed i bijelo (kokain).

Osim prisluškivanjem, policija se, kako bi sklopila cjelovitu sliku djelovanja zločinačkog udruženja, koristila i podacima Hrvatskih autocesta, videosnimkama s nadzornih kamera u Zagrebu, autocesta i benzinskih postaja, podacima Porezne uprave, Ministarstva financija o prihodima, nekretninama i pokretninama okrivljenih, informacijama o prelascima granica...

Djevojka je u stanu umrla od predoziranja

Policija je razmjenjivala podatke s kolegama iz BiH, Crne Gore, Njemačke. Sve to uvjerilo ih je da se u ovom slučaju radi o zločinačkom udruženju koje karakterizira "izrazita organiziranost i razgranata mreža poslova i kontakata koja daleko prelazi granice RH". Riječ je o skupini koja je već od ranije poznata policiji zbog niza kaznenih djela.

Mafija ISPOVIJEST Life Dečko s Knežije: "Bilo je je**nje majke svaki vikend"

Sučić i Sabljo bili su u zatvoru zbog droge, kao i Goran Vidović, bivši kickboksač. Josip Nikić, kojeg sumnjiče da je zapalio auto Alena M., prijavljivan je zbog tri pokušaja ubojstva. Bio je osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora jer je u listopadu 2012., s Mateom Hohnjec, dopustio Tei Drakulić da se drogira u njihovu stanu. Djevojka je umrla od posljedica konzumiranja droge.

Đorđe Vuletić, kojeg ne terete za krijumčarenje droge nego "samo" da je sa Sabljom i Sučićem od prosinca 2017. do kraja lipnja 2019. na području Zagreba u zajedničko djelovanje povezao još šestoricu koji su napadali, tukli, palili automobile, također ima podeblji policijski dosje.

Uhićeni u akciji Tebra | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)
Devedesetih je bio jedan od optuženika u procesu protiv tzv. zločinačke organizacije. Teretilo ga se za iznudu nad Tiborom Trstenjakom, za što je pravomoćno oslobođen. Vuletić je u svibnju 2010. ponovno uhićen i optužen za nasilničko ponašanje jer je u lokalu Stara Knežija napadao goste, za što je osuđen na 50 dana dobrotvornog rada.

S Darkom Dakićem bio je osumnjičen za napad na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša, no ŽDO je 2011., nakon šestomjesečne istrage, zbog nedostatka dokaza odustao od kaznenog progona. Vuletića se povezivalo i s premlaćivanjem čelnog čovjeka Industrogradnje Josipa Galinca, a prije tri godine Vuletić je uhićen s Tomislavom Sabljom zbog sumnji da su na Knežiji ukrali automobil.

Vinko Žuljević Klica Klica Top News Najopasniji Zagrepčanin: Nisam mrzio Srbe, nego Tita

Sumnja se da je zločinačko udruženje u manje od tri godine prokrijumčarilo 15,730 tona marihuane i 1355 kg kokaina. Posao s krijumčarenjem marihuane iz Albanije i Crne Gore osmislili su, sumnja Uskok, Sabljo i Sučić, koji su u petak uhićeni na Rabu. Oni su od rujna 2016. do svibnja 2019. u udruženje povezali druge osumnjičenike iz Dalmacije, Hercegovine i Zagreba.

Njih dvojica su kupovali drogu na veliko po cijeni od 200 do 300 eura za kilogram.Krenuli su bez keša. Sučić se u svom autu hvalio, a policija ga je snimila, kako su Sabljo i on počeli na malo. Cijena marihuane bila je visoka, žalio se Goranu Novaku, pa su za 20 kg trave dali Audi A8.

Uhićeni u akciji Tebra | Author: Filip Kos/PIXSELL Filip Kos/PIXSELL
Osim Audija, kao predujam za 1,5-2 tone marihuane dali su gliser Crownline 250, a sumnjaju i da je Hammer H3, kojim se koristio Sabljo, također iskorišten kao polog za drogu. Prema policijskim podacima, auto je iz Hrvatske u Crnu Goru izašao 17. travnja 2018. i više se nije vratio u zemlju. Kad bi droga iz Albanije i Crne Gore stigla u BiH, na području Ljubuškog ju je skladištio Zdravko Bilić.

Kako su švercali marihuanu

On je za prijevoz marihuane u Hrvatsku angažirao policijsku službenicu Antonelu Govorko, koja je na poslu bila zadužena za graničnu kontrolu na graničnim prijelazima s BiH, pa poznaje sustav kontrole i nadzora granice te načine na koje ih izbjeći. Marihuanu je na području Dugopolja predavala Hrvoju Šimiću i Tomislavu Tomašu, a na području Vrgorca Toniju Biliću, Mirku Sertiću i Goranu Vidoviću.

Marihuanu su iz Dalmacije prevozili do Zagreba i Kupinca, gdje ju je skladištio Mirko Sertić. Na jednom od tih putovanja bivši kickboksač Vidović lani je na odmorištu Nadin kraj Zadra "pao" s 52 kilograma marihuane koju je prevozio u Opel Astri. Drogu su iz Kupinca preprodavali drugim dilerima, s tim da su članovi organizacije i osobe od povjerenja, poput, primjerice, Karla Picka, koji je sudjelovao u jednoj paljevini auta, imali popust.

Damir Džeba Damir Džeba Life Razbjesnio Tuđmana: Na kokainu 'orao' maćuhice ispred HNK

Među preprodavačima droge bio je i Mario Rakidžija, koji je u petak, kad mu je policija na zagrebačkoj Malešnici pokucala na vrata, kroz prozor bacio tri kilograma marihuane. Organizatori narkolanca Sabljo i Sučić zaradili su, sumnja Uskok, 84 milijuna kuna, Zdravko Bilić 470.000 kuna, a ostali u lancu manje iznose.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • patkovic 16:10 14.Srpanj 2019.

    lovu su imali od trave a ovo s mamićevcima je valjda zbog prestiža

  • sk330116 15:19 14.Srpanj 2019.

    Od dvije kriminalne organizacije , pobijedila je ona koja ima jaču političku logistiku. Barišić za sada sve drži pod kontrolom.