Top News
437 prikaza

Tvrtka bin Ladena uskoro proglašava bankrot

Osama bin Laden
Vimeo
Kompanija koju je utemeljio otac Osame bin Ladena nakupila je milijarde eura dugova i gubitaka. Menadžerima možda prijete i smrtne kazne

Tvrtka Saudi BinLadin Group na pragu je toga da nakon 85 godina ekstremno profitabilnog poslovanja proglasi bankrot. CNBC Arabic channel i Saudi Gazette navode da je bankrot daleko najizgledniji od četiri scenarija po kojima bi tvrtka obitelji iz koje je potekao i Osama bin Laden, mogla pribjeći da se izvuče iz dugova od oko pet milijardi eura i izbjegne produbljavanje gubitaka od već nagomilanih 26 milijardi eura.

Express je nedavno već pisao o prvomajskom događaju kad su radnici građevinskog saudijskog diva spalili autobuse tvrtke, očajni zbog neisplate plaća, a potom i masovnog otpuštanja. Tvrtka je počela strelovito propadati otkako je prošle godine dobila zabranu sklapanja svih novih poslova u Saudijskoj Arabiji nakon što su istražitelji u utvrdili da je tvrtka djelomično odgovorna za rušenje krana u Meki uoči hadža 11. rujna prošle godine.

Tada je poginulo 118 ljudi, a kako stvari stoje s učestalošću smrtnih kazni u toj zemlji i rigidnošću pravosuđa temeljenog na vahabističkoj intepretaciji šerijatskog zakona, usto još i sa saudijskim okolnostima u pravosuđu koje se odnose na pravo na obranu optuženika, menadžerska struktura kompanije vjerojatno je ozbiljno zabrinuta za svoje živote. Već nekoliko mjeseci zabranjeno im je napuštati zemlju i očito im se piše jako loše.

Saudi BinLadin Group utemeljio je 1931. Sheikh Mohammed bin Laden Sayyid, otac pokojnog utemeljitelja terorističke organizacije al-Kaide. Osim bankrota, kompanija ima izbor još i da 60 posto proda monarhiji. Ili da rasproda sve projekte u kojima sudjeluje, a koji ukupno vrijede 84 milijarde eura. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.