Top News
3677 prikaza

U Njemačkoj će postaviti rakete kojima će do Moskve trebati 21 minuta

REUTERS
Nadzvučna raketa Dark Eagle u Wiesbadenu bi trebala biti za otprilike dvije godine. U Njemačkoj će stacionirati i Tomahawkse ( na fotografiji), rakete kojima su 1995. gađani položaji vojske bosanskih Srba kod Banje Luke, a 1999. ciljevi u Srbiji

Po prvi put od Hladnog rata, američki dugometni oružani sustavi ponovno će biti stacionirani u Njemačkoj, objavile su SAD i Njemačka prošli tjedan tijekom NATO samita u Washingtonu. 

Izjava Bijele kuće i njemačke vlade navodi da će "SAD privremeno stacionirati sustave oružja dugog dometa iz svoje višenamjenske operativne skupine u Njemačkoj, kao dio plana za njihovu buduću trajnu stacioniranje." Trebao bi biti operativan do listopada 2025. godine, s izuzetkom hipersoničnog oružja koje bi trebalo biti spremno do listopada 2026. godine, navodi se u dokumentu Istraživačke službe američkog Kongresa (CRS).

Vrlo je malo pouzdanih informacija o ovom novom stacioniranju projektila. Njemački mediji pišu da se ne zna gdje će oružje biti stacionirano, ali se neke informacije mogu naći u dostupnim američkim dokumentima, stručnim i drugim novinama, piše Deutsche Welle

Primjerice, krajem 2021. britanski tabloid Sun objavio je simulaciju koja pokazuje kako bi američka nadzvučna raketa Dark Eagle - lansirana iz Wiesbadena - stigla do Moskve za samo 21 minutu i 30 sekundi. Ta dva grada udaljena su 2000 kilometara. Također se navodi da će raketa biti spremna 2023. godine. Prethodno je američki portal Breaking Defense izvijestio da je američka vojska službeno reaktivirala 56. topničko zapovjedništvo u Europi, koje je bilo aktivno od 1986. do 1991. godine, te dala zeleno svjetlo za stacioniranje modernog preciznog oružja, uključujući i dalekometno (LRPF).

Vlade SAD-a i Njemačke su u spomenutom priopćenju navele da će "konvencionalne jedinice, kada budu potpuno razvijene, uključivati ​​SM-6, Tomahawke i hipersonično oružje koje je trenutno u razvoju".

Tomahawk

Tomahawk je velika krstareća raketa koja je u uporabi desetljećima i stalno se razvija. To je standardno oružje SAD-a i Velike Britanije u bilo kojem vojnom sukobu protiv kopnenih ciljeva i sve više preuzima zadaće bombardera s posadom. Tomahawk je bila prva krstareća raketa koja je letjela nisko i stoga je bila uglavnom nevidljiva za radar. Razvijen je 1970-ih. Prvi put je u velikom broju korišten 1991. godine, kada je na Irak ispaljeno 297 Tomahawka. Preko 800 ih je lansirano u invaziji na Irak 2003., a također su korišteni u Afganistanu, Somaliji, Libiji, Siriji i trenutno protiv položaja Hutija u Jemenu.

U rujnu 1995. na položaje vojske bosanskih Srba kod Banje Luke ispaljeno je 13 Tomahawka. A 1999. godine na ciljeve u Srbiji ispaljeno je 218 Tomahawka s američkih ratnih brodova i još 20 s britanske podmornice. U međuvremenu, Tomahawk proizvodi američki Raytheon (RTX), košta oko 1,5 milijuna dolara po komadu i ima domet do 2500 kilometara. U zraku može ostati satima i više puta mijenjati kurs, odnosno cilj.

SM-6

Krstareća raketa Standard Missile-6 (SM-6) sastoji se od tri rakete u jednoj. To je jedina raketa koja kombinira protuzračnu obranu, obranu kopna i obranu mora od projektila. Može presresti protubrodske projektile na vrlo velikoj visini ili balističke projektile u terminalnoj fazi - samo nekoliko sekundi prije nego što dosegnu cilj. Ima dvostruki tragač cilja koji ima sposobnost otkrivanja neprijateljskog projektila na kopnu - čak i iza planine. U suradnji s izviđačkim zrakoplovima može se koristiti i "iznad horizonta", odnosno izvan radarskog horizonta brodova. Navodi se da najnovija varijanta SM-6 ima i sposobnost presretanja hipersonične rakete.

Može se lansirati s broda, s kopna, Boeingovim zrakoplovima tipa 18 E i F i lansirnom platformom Typhon koju je razvio Lockheed Martin. Dostiže brzinu od 1,2 km u sekundi i ima domet do 500 km. SM-6 proizvodi Raytheon (RTX) od 2013. godine. Jedna raketa stoji 4,3 milijuna dolara, prema podacima od 2022. Osim američke i britanske mornarice, imaju ga i Australija, Japan i Južna Koreja.

Tamni orao 

Najmodernije oružje u arsenalu Višenamjenske operativne skupine bit će već spomenuta hipersonična raketa Dark Eagle, koju razvijaju Lockheed Martin i Northrop Grumman. Moći će se lansirati iz kamiona, poput Patriota. Trebala je biti u funkciji 2023. godine, ali je bilo problema. Procjenjuje se da će stajati oko 40 milijuna dolara po komadu.

Navodno je planirano da Dark Eagle bude stacioniran u Wiesbadenu u Njemačkoj za otprilike dvije godine. Trebao bi imati domet od oko 2700 kilometara.
 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • klavdijo21 19:50 15.Srpanj 2024.

    A ruski Cirkon nekoliko sekundi do Berlina.

  • Milence51 19:17 15.Srpanj 2024.

    Mogu doći stisnuti dugme?