Top News
15289 prikaza

U sefu je čuvao Tuđmanovu skicu podjele Bosne

Potpisivanje Daytonskog sporazuma
1/4
U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm
On je 1995. godine obznanio svijetu slavnu 'salvetu' na kojoj je Franjo Tuđman skicirao podjelu BiH, detalj zbog kojeg se Hrvatska često spominjala u negativnom kontekstu

Nekadašnji čelnik britanskih liberalnih demokrata i bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BIH Paddy Ashdown umro je u 77. godini života, objavila je u subotu 22. prosinca njegova stranka. Bio je doživotni član Doma lordova britanskog parlamenta, a 2002. postao je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH i na toj je dužnosti osto četiri godine. No, u Hrvatskoj je Paddy Ashdown ostao upamćen po salveti. Naime, on je na Haaškom tribunalu svjedočio da je prvi hrvatski predsjednik bio u dogovoru sa Slobodanom Miloševićem imao namjeru podijeliti Bosnu i Hercegovinu. 

Paddy Ashdown izjavio je to u ožujku 1998. godine pred Tribunalom za ratne zločine u BiH. Tad je rekao da je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman navodno pokazao kako namjerava "podijeliti" ratom zahvaćeni prostor između Hrvatske i Srbije. 

U tekstu koji je objavio BBC u ožujku 1998. godine sa suđenja u Haagu, detaljno je opisano Ashdownovo svjedočenje. 

Čelnik britanskih Liberalnih demokrata i prvi političar koji je svjedočio na tribunalu u Haagu, izjavio je da je Tuđman nacrtao kartu na poleđini jelovnika. Bilo je to tijekom banketa u londonskom Guildhallu 6. svibnja 1995., povodom proslave 50. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom.

Skica pokazuje kako su Tuđman i Slobodan Milošević namjeravali izbrisati Bosnu s karte svijeta, napisao je BBC.

Jelovnik s Tuđmanovom podjelom BiH | Author: arhiva ICTY arhiva ICTY

Paddy Ashdown bio je svjedok tužiteljstva na suđenju generalu Tihomiru Blaškiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. U to vrijeme Blaškića se teretilo za zločine protiv čovječnosti u srednjoj Bosni i to u razdoblju između 1992. i 1994., kad je bio zapovjednik oružanih snaga bosanskih Hrvata. 

Na suđenju je  Ashdown ispričao kako je sjedio na večeri uz predsjednika Tuđmana i hrvatske diplomate. 

"Pitao sam ga negdje na početku večere, što misli kako bi prostor bivše Jugoslavije mogao izgledati u idućih 10 godina. Povukao sam na poleđini jelovnika nekoliko kratkih linija i zamolio da dovrši kartu prema svojoj zamisli."

Gospodin Ashdown izvadio je jelovnik s večere i pokazao ga sucima, govoreći da vjeruje kako je to "povijesni dokument". Na karti je navodno predsjednik Tuđman podijelio Bosnu na pola, između Hrvatske i Srbije.

Ashdown je pred sudom pojasnio:"Pitao sam ga što će biti s muslimanskim područjima. Rekao je:" Neće biti muslimanskih područja osim kao mali dio hrvatske države."

"Smatrao sam to izvanredno važnim razgovorom. Kad sam se te noći vratio kući, izdiktirao sam te bilješke u svoj dnevnik i sve ispričao svojoj ženi."

Bivši kraljevski marinac Ashdown je tijekom sukoba u Jugoslaviji putovao tamo 10-ak puta i informirao tadašnju britansku konzervativnu vladu o događajima. Živo je opisao kako je izgledao svečani banket 6. svibnja, i rekao da su on i Tuđman uživali ispijajući nekoliko čaša vina, no tvrdio je u unakrsnom ispitivanju da se Tuđman nije napio.

Franjo Tuđman i Gojko Šušak na Jarunu | Author: Siniša Hančić (PIXSELL) Siniša Hančić (PIXSELL)
Njih dvojica čak su se okladili na izglede hrvatskog predsjednika u jednom od planiranih vojnih napada na Srbe, koji su tada držali dijelove Hrvatske. Naime, banket u Londonu održan je nekoliko dana nakon uspješne akcije Bljesak, kojom je oslobođena Zapadna Slavonija i pripremala se akcija Oluja. 

Ashdown je na sudu rekao da su se okladili u bocu bijelog hrvatskog vina, jer je Ashdown tvrdio da Tuđmanu neće poći za rukom zauzeti Krajinu s minimalnim žrtvama, kako je Tuđman tada tvrdio. Ashdown je Tuđmana opisao kao 'ne baš ugodnog čovjeka' koji navodno nije skrivao ni odbojnost prema tadašnjem bosanskom predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Međutim, kada je riječ o predsjedniku Miloševiću, glavnom neprijatelju Hrvatske, Ashdown je tad izjavio da je Tuđman za njega imao više poštovanja, pa je to pojačalo Ashdownov dojam da su se njih dvojica dogovorili o podjeli Bosne: 
"Gospodin Tuđman je rekao da bi se s Miloševićem mogao dogovoriti".

Franjo Tuđman i Gojko Šušak na Jarunu Ratni ministar Top News Šušak i njegovo naslijeđe: Što je bilo dobro, a što nije

General Blaškić bio je optužen da je provodio etničko čišćenje protiv muslimana u dolini Lašve kad su poginule stotine civila i bio je u to vrijeme najviše rangirana vojna osoba kojoj se do tada sudilo pred Tribunalom, a suđenje mu je započelo 1997. Prvom presudom Tihomir Blaškić bio je osuđen na 45 godina zatvora. Konačno 2004. Blaškić je bio pravomoćno oslobođen. 

Ashdown je detalje razgovara s Tuđmanom tajio sve do kolovoza 1995. godine, kad je pokrenuta akcija Oluja, koju je Tuđman i najavio na spomenutoj večeri. Ashdown je 7. kolovoza 1995., neposredno nakon Oluje organizirao tiskovnu konferenciju na kojoj je obznanio 'sadržaj' poleđine jelovnika. Na toj tiskovnoj konferenciji rekao je kako strahuje da je akcija Oluja uvod u moguću podjelu BiH prema skici koju mu je Tuđman nacrtao tri mjeseca ranije na večeri u Londonu.

Predsjednik Franjo Tuđman desetak dana kasnije dao je intervju Francuskoj televiziji FR-2 u kojem je objasnio kako je došlo do skice i što je zapravo nacrtao. Tuđman je, prema tom stenogramu, rekao:

Alija Izetbegović, Bill Clinton i Franjo Tuđman | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL
"Vidite, prije svega ja nisam izložio u Londonu nikakvu ideju, pa ni crtu podjele Bosne. Veoma je zanimljivo da se i za kraljevskim stolom mogu naći ljudi koji zlorabe razgovore o ozbiljnim temama, a u tom razgovoru ja sam samo podsjetio da je u okviru NATO-a 1993. godine iz Bruxellesa izašla jedna karta gdje je povučena crta podjele interesnih sfera između Istočne Europe i Zapadne Europe, koja ide kroz sredinu Bosne, i da bi vjerojatno rješenje podjele, u okviru bosanske unije, između srpskog dijela i federalnog dijela bošnjačko-hrvatskog, trebalo tražiti u okviru te crte, a sve ostalo je onda jedna špekulacija kompromitiranja tog rješenja, da su ti prijedlozi moji, a ne iz tih međunarodnih krugova koji zapravo nuđaju, kao što smo kazali maločas, rješenje u okviru unije Bosne i Hercegovine na ta dva dijela.

... u okviru traženja izlaza iz krize na tlu bivše Jugoslavije, Muslimani su na početku pokušavali ostvariti sporazum sa Srbima. Ali Srbi taj sporazum nisu prihvatili, nisu prihvaćali bosanske Muslimane u svoje krilo, vjerojatno zbog toga što u Srbiji već ionako imaju velik broj muslimanskog življa u Sandžaku i na Kosovu. A onda je došlo do takvog prijedloga zapadnog svijeta što smo mi Hrvati prihvatili, koji je rezultirao Washingtonskim sporazumom, gdje je došlo do ideje i do programa stvaranja muslimansko-hrvatske federacije s konfederalnim osloncem na Hrvatsku, što samo po sebi onda u svim tim međunarodnim prijedlozima, do ovoga američkog sada, predstavlja kako bi se u okviru Unije Bosne i Hercegovine srpski dio mogao isto tako osloniti na Srbiju, odnosno Jugoslaviju.

Slobodan Praljak Ured predsjednika Top News Transkripti: Praljak Tuđmanu predložio tajne udare u BiH

U razgovoru za tim kraljevskim stolom ja sam toga gospodina na njegovo interesiranje htio sam podsjetiti na tu kartu koja je g. 1993. u Europi izašla u Bruxellesu iz kruga NATO-a. I bio bih Vam veoma zahvalan da je donesete precizno, jer se vidi gdje je, znači, razgraničnje između Istočne i Zapadne Europe, između sfere utjecaja Rusije, bez obzira na to je li u Rusiji vladao Ivan Grozni, Petar Veliki, Staljin, ili Jeljcin - uvijek ostaje ta sfera gdje Rusija želi ostvariti utjecaj preko pravoslavnih zemalja, i Zapadne Europe, zapadnoga svijeta. Ja sam, znači, podsjetio na tu razdiobu da bi onda gospoda zlorabila i falsificirala, pa onda od londonskog "Timesa" do "Spiegla" prenosila jednu falsificiranu crtu kako sam ja tobože čak pristao da istočnom dijelu pripadne istočna Slavonija i Baranja, što je potpuni nonsens i krivotvorenje u providne političke svrhe. Bio bih veoma zainteresiran da donesete to. Pripisujući meni ono do čega su zapravo došli i u takvim ozbiljnim sredinama kao što je Bruxelles, sa sklopom i NATO-a i Europske unije, i sada prijedloga s kojim američka delegacija obilazi glavne svjetske gradove", objasnio je Franjo Tuđman.

Mirko Norac i Franjo Tuđman | Author: Siniša Hančić/Pixsell/History Siniša Hančić/Pixsell/History
Sedam godina kasnije lord Paddy Ashdown je dao intervju tjedniku 'Nacional'. U to vrijeme već je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH. I u tom razgovoru ponovio je detalje s večere u Londonu iz 1998. godine:

"Taj sam događaj dokumentirao u svom dnevniku. To se dogodilo na banketu u povodu 50. godišnjice pobjede nad fašizmom u Europi. Svečanost se održavala u Londonu, tu su bili kraljica, britanski premijer, Bill Clinton, svi svjetski lideri, uključujući i Tuđmana. On je sjedio pokraj mene s hrvatskim veleposlanikom i počeli smo razgovarati. Vino je bilo jako dobro. Ja sam se tada upravo vratio iz BiH i govorili smo o ratu. Postavio sam Tuđmanu jednostavno pitanje - kako će bivša Jugoslavija izgledati nakon rata? On je uzeo jelovnik, ne salvetu, i nacrtao kartu BiH, povukao crtu kroz BiH i pokazao da će jedna strana Bosne pripasti Hrvatskoj a druga Srbiji. Pitao sam ga: a gdje je Bosna? On je rekao: “Nema tu Bosne.” Onda smo razgovaralo o toj liniji, zašto je Banja Luka s jedne a Mostar s druge strane, gdje je tu Sarajevo, i tako.

Horvatinčić, Domazet Lošo i Rojs Svečanost Top News Tomo, Lošo, Rojs: Tko je došao vidjeti Franjino novo ruho

Bio sam šokiran. Morao bih pogledati u dnevnik da osvježim pamćenje. Kopiju svog dnevnika u kojem sam to napisao poslao sam britanskom ministru vanjskih poslova. Shvatio sam da mi je Tuđman prezentirao dogovor koji su postigli on i Milošević u Karađorđevu. Kad je počela “Oluja”, taj dokument dospio je u javnost i mislim da je to utjecalo na ono što se poslije događalo."

Ashdown je rekao da jelovnik s te večere i dalje čuva:

"Imam ga u svom sefu. Ja o svemu vodim evidenciju. Mislim da će se jednog dana netko iz BiH osvrnuti na ovo čudno razdoblje kad je BiH morala imati visokog predstavnika. Svoj ću dnevnik možda dati Sarajevskom univerzitetu i zahtijevati da se zaključa i bude nedostupan 50 godina kako bi nakon tog razdoblja ljudi mogli proučavati kako je izgledala ova zemlja u tom čudnom vremenu."

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • jjames 21:26 11.Lipanj 2019.

  Pročitajte knjigu ive lučića o toj famoznoj podjeli, to je jedna velika laž i ovaj pamflet je samo za smeće.

 • OLUJA 23:09 24.Prosinac 2018.

  Ako je istina o toj salveti, ta salveta je stvorila Hrvatsku. Srbi toga nisu "svesni".

 • BESTpartizan 17:12 23.Prosinac 2018.

  dogovoreni rat