Top News
138 prikaza

U Vladi izmislili "čudnovatog kljunaša" za uhljebljivanje

Sjednica Vlade
Patrik Macek (PIXSELL)
Kad je SDP uveo zapošljavanje bez natječaja po principu tzv. revolving doora, oporbeni HDZ ih je prozivao zbog brzinskog punjenja ministarstava vlastitim kadrovima

Nakon što je Ustavni sud zabranio zapošljavanje bez natječaja u kabinetima ministara, nova vlada se odlučila za pravnu vratolomiju i pokušava izigrati tu odredbu kako bi zaposlila oko 140 svojih ljudi. 

U najnovijem zakonu su propisali da se najuži suradnici ministara, predsjednika Vlade, potpredsjednika, ali i predsjednika države, biraju na natječajima. Ali tih natječaja u biti nema. 

Oni koji se prijave ne moraju prolaziti nikakve konkretne testove o poznavanju javne uprave, posla koji dolaze raditi, zakona i slično. 

Jedini kriterij po kojem će biti odabrani je razgovor s ministrom u četiri oka. Za razliku od uobičajenog zapošljavanja u državnu službu, ako se netko požali na ministrov izbor, to ne sprečava izabranu osobu da počne raditi. 

Takvu odrebu natječaja bez natječaja napali su i sindikati i pravni stručnjaci, ali je Vlada ipak odlučila poslati zakon u proceduru.

Kao i kod prethodne vlade, tako zaposleni suradnici ministara ne bi ostajali u sustavu nakon što njihov šef ode nego i oni odlaze s njim. 

Kad je SDP uveo zapošljavanje bez natječaja po principu tzv. revolving doora, oporbeni HDZ ih je prozivao zbog brzinskog punjenja ministarstava vlastitim kadrovima. Ustavni sud je, nekoliko dana prije nego što je nova vlada počela raditi, poništio tu odredbu. 

Ministre su dočekali prazni kabineti jer su svi bivši kadrovi SDP-a i HNS-a otišli. 

Neki od novih ministara su pokušali zaposliti koga žele tako što su im dali ugovor na određeno vrijeme, ali odmah su dobili po prstima od inspekcije rada, koja je te ugovore proglasila nezakonitima. 

U nemogućnosti da pronađu drugi model, a u želji da što prije popune fotelje, u Vladi su smislili “pravnog čudnovatoga kljunaša”, mješavinu odredbi o nužnim natječajima, ali i njihovu zaobilaženju. 

Pitanje je hoće li i taj prijedlog izdržati ocjenu Ustavnog suda, ali za to se vladajući ne moraju previše brinuti. Tek treba postaviti nove suce, a kad oni i počnu raditi, Zakon o zapošljavanju im vjerojatno neće biti na vrhu prioriteta.

Prošli put su zakon srušili tri godine nakon što su dobili zahtjev za ocjenom ustavnosti. Baš na kraju SDP-ova mandata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.