Top News
5336 prikaza

Ubojice iz kafića: Zadranin je napisao 'Pakao', Daruvarac naručio piće, Zavadlav sjeo u Borsalino

Foto: Facebook, Pixsell/Ivana Ivanović
U bijegu nakon počinjenog zločina ubojice često nemaju kamo i policija ih pronađe u kafiću. Predaju se bez otpora. Tako je bilo i sad u Daruvaru gdje je 51-godišnjak otvorio vatru u Domu za nemoćne i ubio šest ljudi

Sjeo je u kafić. Pištolj je stavio na stol kao da vadi kutiju cigareta ili ključ od automobila. Hladnokrvni ubojica. 

"Sve sam ih pokokal", rekao je 51-godišnjak u Daruvaru, gdje je u mahnitom pohodu jutros ubio šestero ljudi u tamošnjem domu za nemoćne, uključujući i svoju majku, a još šest osoba teško je ozlijedio. Umirovljeni je vojni policajac iz Donjeg Daruvara.

K.P. je inače 1996. odlikovan Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu, pišu 24sata. 

Vrapče: Ubio mamu, sjeo u kafić i naručio kavu

Nekoliko mjeseci ranije, u zagrebačkom Vrapču oko deset sati ujutro, sličan scenarij. Muškarac A. K. (28) je izbo nožem majku (68) u obiteljskom domu, u spavaćoj sobi. Potom ju je pokrio dekom i nazvao prijatelja pa otišao u obližnji kafić. 

- Ubio sam mamu - samo mu je rekao. 

Te noći na subotu majka je bila budna do dva sata ujutro, a sin je bio za kompjuterom. Između ostalog, guglao je kako napraviti eksploziv C4 i neka od tih videa podijelio je putem društvenih mreža iza ponoći. 

Bio je prijavljivan zbog nasilja u obitelji, majku je vrijeđao i ponižavao, na koncu i usmrtio. 

- On je tu često dolazio, došao je tako i toga dana. Nije bio krvav niti je išta upućivalo da je napravio nešto takvo. Izgledao je mirno, nimalo rastrojeno i takav je bio kad je došla policija. Oni su ga okružili s dvije strane, a on je samo mirno legao na pod. Izgledalo je kao da je to očekivao i da mu je laknulo. Kao da se sad riješio nečega. Sve se zbilo jako brzo, kafić je ostao netaknut, prolila se samo ta njegova kava kako su ga uhvatili - ispričao je očevidac za 24sata. 

Zadar: Ubio majku i baku, od glave napravio instalaciju

Užasan prizor u kući zadarske obitelji na Bokanjcu šokirao je i istražitelje koji su s mučnim izrazima na licima izlazili iz spavaće sobe, pisala su 24 sata 2013. godine. 

Tijela dviju žena, Rene (55) i Jolande (78) pronašao je njihov suprug i sin kada je tog krvavog petka, 29. ožujka 2013. godine, došao kući s posla.

Njegov 20-godišnji sin Lovro, bivši student, ranije toga dana  satima je zlostavljao, tukao te noževima, sjekirama, pilom i brusilicom ozljeđivao majku Renu i nepokretnu baku. A onda ih je dokrajčio.

Majci je odrubio glavu, a baku je cijelu izrezao. No, nije mu bilo dosta. Nastavio se iživljavati nad njihovim mrtvim tijelima. U potpunom ludilu ostavio je trag ubojice, da ga se nikad ne zaboravi. Uzeo je sprej i preko cijelog zida je napisao “Pakao”. 

Mahniti mladić je osim grafita na zidu, nakon njihove smrti izveo je još nekoliko rituala. Lovre je nakon ubojstva kuću 'ukrasio' plakatima od kolaža, grafikama, mozaicima i crtežima te kuhinjskim priborom i još nekim predmetima koje je porazmještao u kući i izvan nje. Porazbijao je predmete po kući i njih uklopio u neku vrstu instalacija u spavaćoj sobi, kuhinji i na verandi. Nekoliko plakata odnio je ispred stana koji iznajmljuju na Relji, gdje je obitelj živjela prije nego su što napravili kuću na Bokanjcu, pisala su 24sata

U međuvremenu je uzeo susjedov auto, bacio krvavu odjeću, otuširao se kod prijatelja i obukao njegovu čistu odjeću. Potom je s drugim prijateljem u kafiću na zadarskoj rivi popio piće te i njemu, onako usput, na rastanku ispričao što je učinio. 

Mladić je na suđenju prisilno dobio šestomjesečnu kaznu boravka u psihijatrijskoj ustanovi, koja se produžuje svakih šest mjeseci ovisno o njegovu stanju.  

Zavadlav pucao otišao u kafić. Šunjerga ubio tatu i mamu pa otišao na zabavu

U kafiću je policija uhitila i Filipa Zavadlava nakon ubojstava kalašnjikovom u Splitu. Bio je to siječanj 2020. S AK-47 u rukama Zavadlava su snimili kako korača centrom Splita prije negoli će otvoriti vatru i ubiti Juricu Torlaka, Marina Ožića Paića i Marina Bobana. Nakon pucnjave odbacio je kalašnjikov u kontejner u Nazorovom prilazu. Vratio se kući i presvukao se, potom je otišao naći se s bratom u kafić Borsalino na Skalicama. Tamo ga je uhitila policija.  

U listopadu 2023. Filip Zavadlav ponovno je osuđen na 40 godina za ubojstva u splitskom Varošu.  

Tin Šunjerga (19) metkom u potiljak ubio je majku u autu, a oca u garaži u Čistoj Velikoj kraj Vodica 25. ožujka 2017.

- Mama je sjela za upravljač, a ja otraga iza nje. Očev pištolj, koji sam ukrao, stavio sam na pod između nogu. Prijatelj Ivan bio je na suvozačkome mjestu. Majka je upalila naš Citroen i krenula iz polja - svjedočio je Šunjerga: 

- Podigao sam pištolj, prislonio ga na majčin zatiljak i opalio. Krv je prsnula posvuda. Ivan sav poprskan, odmah je pobjegao, a ja sam još ostao i s pištoljem krenuo kući, rekao je bez emocija i zamuckivanja istražiteljima 19-godišnji ubojica.

Nakon zločina se presvukao i krenuo na proslavu rođendana. U Gaćelezima ga je zaustavila patrola koja je provjerila samo njegove osnovne podatke. A Tin je ispod suvozačeva sjedala svojeg Mercedesa skrivao pištolj. Na droge ga nisu provjeravali te je slobodno nastavio vožnju.

Pištolj nije ostavio, nego ga je ležerno ponio na zabavu. Držao ga je skrivenog za pojasom i samo je čekao priliku kad će ga opet upotrijebiti. Nakon što je popio ecstasy, latio se oružja i u zrak ispalio tri hica. Istražitelji su tijekom očevida dan kasnije pronašli čahure i usporedili ih s čahurama na mjestu ubojstava. Potvrdili su da ih je ispucao isti pištolj, pisala su 24sata.

U listopadu 2019. Vrhovni sud povećao mu je kaznu na 40 godina zatvora. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 15:19 22.Srpanj 2024.

    Treba ga na goli otok dok je bio drug Tito OVO ne bi gledali sta je nsjgore sustav kaze deset godina