Top News
103 prikaza

Ukrajinci hakirali stotinjak ruskih web stranica, postavili slike krvave svinjske glave

Cyber kiminal
Thinkstock
"Cyber napad bio je usmjeren na uništavanje internih informacija tvrtki koje opslužuju klijente ruskog javnog sektora uključene u rat protiv Ukrajine", objavila je ukrajinska vojna obavještajna služba.

Ukrajinska vojna obavještajna služba (HUR) tvrdila je 16. srpnja da je hakirala gotovo 100 ruskih web stranica koje podržavaju ratne napore Kremlja, isključivši ih s mreže i zamijenivši njihove početne stranice slikom krvave svinjske glave.

Obavještajna agencija rekla je da je operacija izvedena 15. srpnja uz pomoć "dobrovoljne hakerske zajednice", objavio je Kyiv Independent. 

"Cyber napad bio je usmjeren na uništavanje internih informacija tvrtki koje opslužuju klijente ruskog javnog sektora uključene u rat protiv Ukrajine", stoji u objavi na Telegramu.

HUR navodi da su ciljane tvrtke MITgroup, "grupa tvrtki koje se bave razvojem korporativnih web stranica", United Crane Technologies, "trgovačka i proizvodna tvrtka za proizvodnju i prodaju opreme za dizanje", te RUMOS-LADA, automobil Lada zastupništvo.

"Kao rezultat kibernetičkog napada, izgled zahvaćenih web resursa agresora doživio je određene promjene — sada je umjesto uobičajenih odjeljaka za Ruse na stranicama vidljiva samo svinjska glava i šifra pogreške '404', “ rekli su iz agencije.

HUR je navodno izveo nekoliko kibernetičkih napada posljednjih mjeseci.

Kibernetički napad velikih razmjera krajem lipnja ostavio je najmanje 250.000 potrošača na okupiranom Krimu i drugim teritorijima pod kontrolom Rusije bez komunikacije, rekao je vojni obavještajni izvor za Kyiv Independent.

Napad u lipnju navodno je zahvatio i mreže potrošača i mreže operatera koji su koristili pogođenu infrastrukturu na teritorijima pod ruskom okupacijom. Predstavnici ruskih provajdera nazvali su to "najsnažnijim DDoS napadom koji su ikada doživjeli", navodi HUR.

Kyiv Independent nije mogao provjeriti ove tvrdnje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.