Top News
1400 prikaza

'Uništenje svijeta najbliže još od 2. svjetskog rata'

Apokalipsa
Thinkstock
Znanstvenici koji svake godine pomiču kazaljke na "Satu sudnjeg dana" čovječanstvu su dali 2 do ponoći

Kad sljedeći put čujete da Kim Jong-un prijeti nuklearnim oružjem, a Donald Trump mu bude uzvraćao da je njegov nuklearni prekida "veći", ne računajte da je pet do 12... Znanstvenici su pomaknuli kazaljke "Sata sudnjeg dana" na dvije minute do ponoći, prvenstveno uslijed sve gore prijetnje nuklearnog rata, prenosi USA today.

Svake godine Bulletin of Atomic Scientists, neprofitna organizacija koja prati stanje s prijetnjama opstanku čovječanstva, na ovakav način slikovito prikazuje, nakon stvarnih izračuna, koliko je čovječanstvo udaljeno od uništenja. Nakon sadašnjeg pomicanja za dvije minute, simbolični sat našao se u poziciji najbliže "ponoći" još od 1953. godine.

Kim Jong Un VJEROJATNI SCENARIJ Top News Ovako bi izgledao nuklearni rat Sj. Koreje i SAD-a

Tada je prvi put testirana hidrogenska bomba, s jedne strane bio je SSSR i Varšavski pakt, s druge SAD i NATO, svijet je bio prožet paranojom i te godine također je bilo dvije minute do ponoći. "Ovime smo poslali jasnu poruku da smatramo da je svijet sve opasniji", kazao je na priopćenju novog mjerenja Lawrence Krauss, prvo čovjek organizacije.

Dodao je da ovaj put nuklearna prijetnja nije i jedini razlog za ovako alarmantnu procjenu stanja, nego da je sada riječ o vrlo opasnoj političkoj prijetećoj retorici. "Tijekom 2017. svjetski vođe nisu adekvatno odgovorili na sve goru prijetnju nuklearnog rata i klimatskih promjena, što je sigurnosno stanje u svijetu učinilo gorim nego godinu ranije, odnosno najopasnijom još od Drugog svjetskog rata", kazao je.

Priopćenje je istaknulo sjevernokorejski nuklearni program, ali i "hiperboličnu retoriku i provokativne poteze obje strane", teško su ovime iz organizacije iskritizirali i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 11:51 26.Siječanj 2018.

    Da postoji sat za uništenje Hrvatske,taj sat bi pokazivao 3 i po sata poslije ponoći.