Top News
3645 prikaza

Uspon i pad slavonskog 'šerifa' Branimira Glavaša

HDSSB otkrio Slavonsku sokolsku gardu - Branimir Glavaš
Marko Mrkonjic/PIXSELL
Nevjerojatno uzbudljivu političku karijeru obilježili su ratni zločini i razmirice s vrhom HDZ-a

HDSSB, stranka koju je Branimir Glavaš osnovao, stranka kojom je Glavaš neslužbeno upravljao i iz mostarskog zatvora, stranka je to koja je ovih dana pred raspadom.

Suspendirani su predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, njegov zamjenik Karlo Šatvar, ali i jedini saborski zastupnik HDSSB-a, Branimir Glavaš. Prije godinu dana je u Saboru sjedilo čak sedmero zastupnika HDSSB-a, a sada je Glavaš ostao sam. Time se nekad moćna regionalna stranka našla u bezizlaznoj krizi.

Nekad su stvari bile znatno drugačije. Nekada je Glavaš neprikosnoveno vladao Osijekom i Slavonijom. Streloviti uspon počeo je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je Glavaš bio jedan od osnivača HDZ-a u Zagrebu. Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine izabran je u Sabor tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske. Jedno vrijeme je aktivno sudjelovao u obrani Osijeka, a kasnije će biti osuđen zbog ratnih zločina počinjenih po njegovoj naredbi početkom Domovinskog rata.

Inspektor u MORH-u

1993. godine Hrvatska je dobila županije, a Osječko-baranjska dobila je svog prvog župana u liku Branimira Glavaša. Sve do 2000. godine i odlaska u Sabor obnašao je tu dužnost.

Pomalo ironična je činjenica da je Franjo Tuđman 1997. godine imenovao glavaša za inspektora u Glavnoj inspekciji Oružanih snaga RH. Na toj poziciji zadržao se do veljače 1999. godine, a tada mu je dodijeljen i čin general bojnika.

Branimir Glavaš Nisu ni počeli... Top News Glavaš: "Prijavio sam Rusak USKOK-u, neka se vidi tko je treća opcija"

Nedugo prije lokalnih izbora 2005. godine došlo je do žestokih razmirica na relaciji tadašnjeg šefa HDZ-a Ive Sanadera i slavonskog "šerifa" Glavaša. Sanader je optužio Glavaša da vodi autonomašku politiku i isključuje ga iz stranke koju je i osnovao. Taj razlaz se pokazao kao najveća životna i karijerna prekretnica bivšeg osječkog župana. 

Garaža i selotejp

Nedugo nakon razlaza počele su istrage zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku početkom Domovinskog rata. Famozni slučajevi Garaža i Selotejp obilježili su posljednjih desetak godina Glavaševa političkog djelovanja. 

U slučaju Selotejp na teret mu se stavlja da je naredio uhićenje, mučenje i likvidaciju desetak Srba u Osijeku tijekom 1991. godine. Istraga je dobila svoj nadimak po selotejpu kojim su ubijenima vezane ruke i noge, a i usta su im bila zalijepljena.

Branimir Glavaš Isti zakoni za sve Top News Josip Reihl-Kir ni u opasnijim vremenima nije ustuknuo pred Glavašem

"Ništa se nije znalo, a u ožujku 1993. njegov je leš u Dravi pronašao ribar iz Sarvaša. Na kosturu je bila jedna cipela i košulja, a ruke i noge bile su povezane selotejpom", ispričao je 2008. godine brat ubijenog Jovice Grubića, Drago.

Glavaš je u nekoliko navrata privođen, nekoliko puta je štrajkao glađu, a samo nekoliko dana prije izricanja presude za ubojstva civila, Glavaš bježi u Bosnu i Hercegovinu gdje je uhićen i odslužio je dio zatvorske kazne po bosanskim kaznionicama. Za Selotejp je osuđen na osam godina zatvora, a za garažu osuđen je na pet godina. Županijski sud u Zagrebu osudio ga je na jedinstvenu kaznu od deset godina.

Napunio akumulatore u zatvoru

Nakon presude tadašnji predsjednik Ivo Josipović oduzeo mu je i generalski čin, ali i brojna odličja kojima se Glavaš okitio tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. 

Slučaj Garaža je ubojstvo nekoliko srpskih civila u Osijeku. U jednoj osječkoj garaži su pripadnici 1. osječke bojne natjerali Čedomira Vučkovića da pije akumulatorsku kiselinu od čega je i umro. Nakon što je izišao iz mostarskog zatvora, Glavašu je organiziran koncert dobrodošlice u Osijeku, a on je rekao da mu je potpora Osječana dala snage da napuni svoje akumulatore tijekom izdržavanja kazne, što je bila očita aluzija na spomenuto ubojstvo civila.

Nakon što je gotovo pet godina proveo u zatvorima, Ustavni sud 2015. godine poništio je pravomoćnu presudu Vrhovnog suda i Glavaš je izišao na slobodu. Već dva puta je izabran u Sabor, ali nove presude za smrti srpskih civila u Osijeku se i dalje čekaju i on bi mogao ponovno završiti u zatvoru.

Netom prije redovnih parlamentarnih izbora prošle godine hrvatsku javnost šokirali su Glavaševi crnokošuljaši. Tada je osnovao Slavonsku sokolsku gardu za koju je tvrdio da je samo sportska sekcija HDSSB-a i sasvim je slučajno da imaju određen sličnosti s nacističkom Njemačkom i zloglasnim SS-om.

U međuvremenu, stranka koju je izgradio, kojom je upravljao i iza zatvorskih rešetaka, ruši se oko njega i moglo bi se dogoditi da je prisiljen i po treći put osnivati politički pokret u Osijeku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 15:04 26.Listopad 2016.

    Može on osnivati što god hoće, ali mislim da sljedbenika ima malo. On je politički mrtvac. Najtragičnije za Slavoniju je činjenica, da je uništena gospodarski baš u vrijeme njegove strahovlade.