Top News
2396 prikaza

Ustavni sud: Pravo žene je iznad prava embrija!

Željka Markić i Krešimir Planini iz "U ime obitelji"
Patrik Macek/ PIXSELL
Nakon 26 godina od podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona o pobačaju, ekstremna katolička i desničarska aktivistkinja je izgubila

Trebalo im je 26 godina, ali se došlo i do toga; pobačaj nije najljepša stvar na svijetu, ali je on u Hrvatskoj i legalan i pitanje je prava žene na integritet svog tijela. Riječ je, dakle, o odluci kakva bi se donijela u skoro svakoj zemlji zapadne demokracije. Ustavni sud Republike Hrvatske riješio je zahtjev za ocjenjivanje ustavnosti "Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece", priopćio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Pritom je ocijenio da "nerođeno" biće ustavnu zaštitu uživa samo dok se ne sukobljava s pravima žene iz članka 35. o pravu na privatnost na vlastiti duhovni i tjelesni integritet, koji uključuje i odluku hoće li začeti dijete i kako će se njezina trudnoća razvijati. Jedini problem sa sadašnjim zakonom, stoji u odluci, jest to što nije usklađen s Ustavom u pogledu institucija na koje se poziva.

Željka Markić Nepravomoćno Top News Željka Markić tužila Express - i izgubila

U odluci je zanimljivo i to što se poziva na odluku Europskog suda za ljudska prava iz 2011. iz slučaja "Oliver Brüstle protiv Greenpeace eV" u kojoj je apsolutno odbačen zahtjev da se ljudskim bićem smatra već i jajna stanica odmah nakon oplodnje spermijem. Strane koje su izgubile ovakvom odlukom Ustavnog suda su udruga "U ime obitelji" Željke Markić koja je vlastiti zahtjev Ustavnom sudu podnijela u listopadu prošle godine, te katolička i ekstremno desničarska aktivistkinja Ružica Ćavar.

Ćavar je zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o pobačaju podnijela još 1991. Ružica Ćavar se na nevladinoj sceni aktivirala još 25. ožujka 1990. kad je osnovala "Hrvatski pokret za život i obitelj". Narednih godina je povremeno sudjelovala ili organizirala performanse i prosvjede na temu Boga, Hrvatske, vitezova, crvenih zločinaca, Crkve, "Marijinih legija", ustaške parole "za dom spremni" i sličnih stvari. Konačno, na izborima 11. rujna 2016. nastupila je i kao 5. na listi koalicije "Pomak" (HSP, HČSP, ABH, OS).

Na drugom mjestu te liste bio je, inače, na skoro sve zamislive načine društveno, politički i kakav li ne kontroverzni Božidar Alić. Tada se Ćavar uzdala u "dobru volju birača". No, dobra volja birača je izostala, tako da niti je ona dobila iole bitan broj glasova, niti se makar približila izbornom pragu. Isti slučaj je bio i s listom. Zagrepčani su je, međutim, tada ipak primijetili i zapamtili po skandalu s njenim predizbornim plakatom koji su pronalazili u svojim poštanskim sanducima.

Prosvjed molitvene zajednice ispred bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu Vjerski juriš Top News Zabrana abortusa veliki je biznis - udrugama milijuni iz proračuna

Na plakatu je, naime, bila nacrtana "deformirana" Hrvatska, već poslovično s BiH, Bačkom, Srijemom, Sandžakom i dijelom crnogorskog primorja s jedne strane, te s druge Istrom i Dalmacijom, unatoč tome što u doba NDH niti Istra niti Dalmacija nisu bili pod vlašću ustaškog režima pod njemačko-talijanskom vlašću. Posljednjom odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske 26 godina duga trakavica koju je pokrenula Ružica Ćavar i na koju se nadovezala Željka Markić, trebala bi biti definitivno završena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.