Top News
789 prikaza

Adut bi mu trebala biti potpuna transparentnost Fonda

1/5
Davor Puklavec/PIXSELL
Neće na ove lokalne izbore, iako su ga nagovarali, čeka svoju priliku, a onda bi mogao krenuti na Plenkovića, kojemu zamjera Bandića

Nakon smrti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića naveliko se spekuliralo hoće li HDZ zamijeniti svojega kandidata Davora Filipovića, te hoće li se otvoriti prostor i za nekog nezavisnog kandidata koji bi mogao široko obuhvatiti birače od centra i na lijevo i na desno.

I opet se u obje spekulacije pojavljivalo ime Damira Vanđelića, bivšeg menadžera Adrisa i nesuđenog kandidata HDZ-a prije Filipovića. Vanđelić, koji vodi Fond za obnovu nakon potresa, u zadnje vrijeme se povukao iz javnosti, ali je itekako aktivan. I planira u politiku. Samo čeka pravi trenutak, kažu oni koji ga poznaju. I kako saznajemo, ne računa više na neku vrstu pakta s HDZ-om, točnije s Andrejom Plenkovićem, jer očito je razočaran u njegovo odbijanje raskida svih veza s ljudima Milana Bandića. Ali unatoč tome, u HDZ-u ima mišljenja da Vanđelića treba sačuvati te da bi on bio i dalje bolji kandidat od Filipovića. 

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

Međutim, nakon što se zamjerio Plenkoviću s odbijanjem, on jednostavno više nije mogao proći kao kandidat HDZ-a. Bio bi to preveliki udarac na ego šefu stranke, ali i potpuno poniženje Filipovića i svih onih koji su mu u gradskom HDZ-u dali potporu kao najboljem kandidatu. 

Filipović je imao i nekih dobrih ideja, koje je očito pokupio i od Vanđelića, poput novog sustava javne nabave i oporbe u komisijama za natječaj za zapošljavanje. Ali se onda potpuno pokopao izjavama da će u Zagrebu u roku od godinu dana nakon njegove pobjede metropola imati tvornicu cjepiva protiv korona virusa. 

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

No vratimo se Vanđeliću i njegovim planovima iz sjene. Nakon smrti Milana Bandića, bilo je nagovaranja da kao nezavisni ide na izbore u Zagrebu. A tu tezu o kandidaturi je podgrijavao i sam šef Fonda za obnovu jer je na svojem Facebooku objavljivao kritike proračuna Zagreba, a i u intervjuima je kritizirao način kojim se upravlja metropolom. Ali od toga je ipak zasad odustao. Jednostavno je procijenio da nema onog najvažnijeg asa u rukavu: opipljiv dokaz da je sposoban uspostaviti jedan novi, učinkoviti model. Jer unatoč pohvalnoj menadžerskoj karijeri, većina javnosti za njega jednostavno nije čula i ne zanima ih previše što je radio u Adrisu i drugim tvrtkama. Obnova Zagreba nije započela niti godinu dana od potresa i svaki pokušaj izlaska na izbore Vanđelića bi pokosio jednostavnim, istinitim i učinkovitim oružjem: pet mjeseci vodi Fond i nije napravio ništa, pa kako mu onda vjerovati? Svjestan je toga i sam Vanđelić. Svi politički planovi su odgođeni do iza lokalnih izbora. 

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Davorin Višnjić/PIXSELL


- Vidjet će kako će se sve razvijati te hoće li biti stabilna vlast i u gradu i u državi - govori nam jedan njegov prijatelj.
Tome je pridonijela i sama Plenkovićeva odluka. Nakon što je Vanđelić odbio biti kandidat HDZ-a, odmah su Plenković i njegov ministar graditeljstva Darko Horvat poslali poruke da je moguće da on i ne bude više ravnatelj Fonda. A da se natječaj na koji se prijavio poništi. No nakon početne ljutnje, u HDZ-u su shvatili da bi si možda zbog šnicle ubili kravu i napravili si medvjeđu uslugu. Jer da ga nisu izabrali, Vanđelić bi sigurno išao na izbore, i to kao čovjek koji ne želi surađivati s bandićevcima i koji je zato žrtva HDZ-a. Već samo to bi bio golemi politički kapital. A tad se ne bi morao brinuti ni oko rezultata Fonda jer je maknut. Tako da zadržavanje Vanđelića u Fondu nije znak nikakvih popravljenih odnosa s Plenkovićem, nego čista premijerova pragmatičnost. 


U budućnosti će Vanđelić igrati na nekoliko aduta. Neki su već poznati i dosad su ga kvalificirali kao vruću političku robu na centru i desnici. Branitelj je mučen u logoru, koji je nakon toga izgradio uspješnu karijeru. Konzervativac je s liberalnim ekonomskim pogledima. Nema mrlja u karijeri, novo je lice, apelira na zajedništvo umjesto strančarenja i poziva se na domoljublje. Ono što će ipak biti novi adut kojim planira ići je neprikosnovena borba protiv korupcije. To će biti glavni adut, a upravo u tome se razočarao u Plenkovića i zbog njegova saveza s danas pokojnim Bandićem. 

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Vanđelić je navodno u privatnim razgovorima s prijateljima i nakon Bandićeve smrti isticao da je bivši gradonačelnik samo dio koruptivne hobotnice koju je trebalo pobijediti na izborima dok je Bandić bio živ i onda je sasjeći. A u HDZ-u na čelu s Plenkovićem nije vidio iskrenu želju da se to i provede. 


Sljedeći tjedan bi, navodno, napokon trebao predstaviti i sasvim novi sustav javne nabave kakav dosad nije viđen u javnoj upravi. Razvijen je poseban program za elektroničke dražbe, a utjecaj čovjeka na nabavu trebao bi biti minimalan. Također, kao adut bi mu trebala biti potpuna transparentnost Fonda. Sve bi to, kako je rekao ranije u intervjuu za Express, primijenio u cijeloj Hrvatskoj. Ali sve će biti uzaludno ako obnova i dalje bude išla sporo ili nikako. Koliko god se Vanđelić opravdavao sporošću ministarstva. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marinamb 15:02 25.Ožujak 2021.

    Transparentno poslovanje? Dok je HDZ na vlasti? Ne dolazi u obzir. HDZ ne zna, ne može i ne želi nikakvo transparentno poslovanje. Isto je tako mislio i radio i pokojni Bandić i zato su se odlično slagali i podržavali. Transparentno ... prikaži još!o poslovanje preporodilo bi državu kad bi HDZ to dozvolio.