Top News
2324 prikaza

Velika koalicija? Može, čim HDZ izbaci lopove i ustaše!

Arsen Bauk
Boris Ščitar/ PIXSELL
Arsen Bauk o savezu SDP-a i HDZ-a, o Bernardiću, o Martini Dalić, o Istanbulskoj konvenciji

Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a, pokušao je iskoristiti ovih dana priliku dok njegov stranački kolega predsjeda Saborom i progurati Istanbulsku koaliciju na dnevni red. No Siniša Hajdaš Dončić mu je, premda rekavši da kao član SDP-a podržava taj prijedlog, odbio ideju "zbog poslovničkih odredbi". Bauka Hajdaš-Dončićevo objašnjenje nije oduševilo...

Istanbulska konvencije nikako da ugleda svjetlo dana u Saboru. Odbor za ljudska i prava nacionalnih manjina traži ratifikaciju do ljeta, to podržavaju HNS i SDSS, partneri HDZ-a. Hoće li to pokrenuti stvari s mrtve točke?

Taj stav oni izražavaju već dulje, ali očito da predsjednik Vlade ima druge razloge zbog kojih oteže i kalkulira s ratifikacijom. SDP je prije godinu dana uputio prijedlog zakona o ratifikaciji u hitni postupak. Koristimo sve poslovničke mogućnosti kako bismo tu točku stavili na dnevni red. To je i jedan od razloga što smo na prijedlog poslovnika uputili nekoliko stotina amandmana. Na taj način radimo pritisak da se u poslovnik uvrsti odredba prema kojoj ćemo po dosta suženom i ograničenom, ali nama sasvim dovoljnom obliku, imati pravo neke točke dnevnog reda staviti na raspravu u Saboru.

Rekli ste da premijer oteže i kalkulira. Vaša procjena, čega se Andrej Plenković boji?

Oteže i kalkulira zbog unutarnjih odnosa u HDZ-u. Iako moram reći da mi nisu jasna u potpunosti protivljenja dijela HDZ-a jer su tu konvenciju ratificirale države kojima su na vlasti puno konzervativnije stranke nego što je to konzervativni dio HDZ-a.

Je li ovo tema na kojoj se pokazuje pucanje vladajuće koalicije?

Split: Proslava blagdana sv. Duje - Dana grada Splita | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Na tom pitanju se vidi pucanje vladajuće koalicije, ne u smislu da bi se ona raspala, nego da ne bi svi glasali jednako. Nešto slično je Angela Merkel napravila u njemačkom parlamentu. Na glasanje je stavila zakon o legalizaciji istospolnih brakova. Tad je većina zastupnika u parlamentu, i to ne samo većine, nego i iz opozicije, donijela takvu odluku. Neka premijer postupi kao Angela Merkel pa ćemo vidjeti rezultat glasanja. To je prilika da se pokaže pluralizam mišljenja i unutar iste stranke.

Vladajući spočitavaju SDP-u da je imao priliku, a nije ratificirao Istanbulsku konvenciju. Kao argument su se navodile i financije, a sad je i to otpalo. U vrijeme dok su bili u oporbi HDZ je pozivao na ratifikaciju. Kako to komentirate?

Očito će to biti još jedno vrijeme tema u Saboru. Bilo bi dobro da se to što prije riješi pa da se mirne duše možemo vratiti na Drugi svjetski rat. U odgovoru na naš prijedlog zakona Vlada nije problematizirala financije. Rekli su da je taj zakon u njihovu planu i da će ga u četvrtom tromjesečju 2017. godine riješiti. Mi im dajemo još jedno tromjesečje tolerancije. Ne moraju ni zakon uputiti u proceduru. Imaju naš prijedlog. Spremni smo im prepustiti autorstvo nad njim.

Iza vas je rasprava o izmjenama poslovnika koja je trajala cijelu noć. Prijeti li vladajućima još jedna besana noć? Na izmjene poslovnika predloženo je više od 500 amandmana.

Ne jedna, nego više. Ovdje je doista riječ sad već o malo iracionalnom protivljenju oko dvije stvari koje nisu uopće tako dramatične za parlamentarnu većinu. Prva je da nas o općim temama slušaju između 9.30 i 10.30 sati, kao i do sada, kad je riječ o stankama. Drugo je pravo da se minimalni broj točaka dnevnog reda, tri mjesečno, stave na raspravu na zahtjev i po izboru oporbe. Ako je to doista razlog da tjeraju inat i da neće prihvatiti ni taj minimalni zahtjev, nama ne preostaje drugo nego da se i mi inatimo. Vidjet ćemo tko će biti uporniji. Na sve zakone za koje smatramo da ne idu u korist građana spremni smo ulagati poveći broj amandmana. Ipak, nadam se da ćemo se dogovoriti na korektan način.

Postoji li signal da su vladajući spremni prihvatiti vaše zahtjeve oko poslovnika?

Ne postoji, ali s obzirom na to da su Južna i Sjeverna Koreja počele pregovarati, valjda ćemo i mi početi institucionalno o tome razgovarati.

U javnosti su se mogle čuti kritike na račun zastupnika, da ste spremni cijelu noć raspravljati o dokumentu koji se tiče vas samih, a ne recimo o problemu blokiranih, ovršenih, demografskim mjerama kojima bi se spriječilo izumiranje Hrvatske?

Mi smo u saborsku proceduru uputili prijedlog izmjena Zakona o obveznim odnosima, koji bi u značajnoj mjeri olakšao položaj blokiranih. Također, predložili smo izmjene Ovršnog zakona, koji bi spriječio ovrhu cijele plaće. Uputili smo još nekoliko ‘manjih’ zakona, primjerice o dodatku na mirovinu, rodiljnim naknadama, koji bi velikom broju naših sugrađana olakšao život. Ta rasprava bila je borba da i te teme dođu na dnevni red. Nije točno da se nismo borili za građane. Dapače. Tražili smo da imamo pravo staviti na dnevni red ono što mislimo da je u interesu građana.

Koliko po vama može trajati ova vladajuća većina?

Mislim da će ona trajati onoliko koliko će to htjeti HDZ. Ne vjerujem u scenarije da će se manji partneri povući iz Vlade i isprovocirati izbore, jer bi oni na izborima prošli relativno loše.

Oporba je krenula u petu inicijativu rušenja nekog člana Vlade, ovaj put Martine Dalić, uz izvjestan ishod. Nije li mazohistički oporbi slušati od HDZ-ovaca da ćete opet doživjeti poraz i da će rezultat biti 5-0 u njihovu korist?

Ako oni smatraju da opozicija ne treba išta raditi četiri godine u Saboru neka to otvoreno kažu, da to znam, pa ću moći otići četiri godine na Brač i odmarati se te doći u Sabor na zadnju sjednicu i glasati o njegovu raspuštanju. Takve izjave su glogov kolac u srce parlamentarizma. Nadam se da ipak parlamentarizam u Hrvatskoj nema svoje vampire, koji su sišu krv i žele ubiti svaku raspravu. Smatramo da ima dovoljno argumenata za opoziv Martine Dalić, a to što ima dovoljno argumenata ne znači da ima dovoljno glasova. Ali nisam čuo od svih predstavnika parlamentarne većine da su izrijekom rekli da će glasati protiv našeg prijedloga, nego su rekli da im treba još vremena.

Koliko je tih koji su tražili još vremena?

Arsen Bauk | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Znam za gospodina Pupovca. To je troje zastupnika koje je dovoljno da HDZ nema većinu protiv našeg prijedloga. Neće se pad Martine Dalić isprovocirati glasanjem u Saboru, nego to može biti pritisak prije glasanja, da podnese ostavku. Ako Dalić više nema povjerenje svih partnera u Vladi, sigurno se to neće pustiti da se vidi u Saboru. Glasanje o Martini Dalić je glasanje o Vladi. Hoće li netko od sadašnje parlamentarne većine biti protiv ili suzdržan oko naše inicijative, to su te finese koje šalju suptilne poruke.

Kad bi došlo do pada Vlade i izbora, može li SDP s ovakvim financijskim teškoćama i unutarstranačkim sukobima pobijediti na izborima?

Naše financijsko stanje je bolje od nekih stranaka koje su također ostvarile uspjeh na izborima. To takozvano nejedinstvo SDP-a je bilo i na izborima 2016. godine. Nisu tad bile ništa manje tenzije.

Ima li Davor Bernardić snage iznijeti tu borbu protiv Andreja Plenkovića?

Mora imati. Članovi stranke su na unutarstranačkim izborima velikom većinom odlučili da je on najbolji kandidat.

Od tada do danas više puta se i čulo da bi on trebao odstupiti. Pred SDP-om je konvencija.

To se više puta čulo od onih koji su smatrali da on ne treba biti ni izabran za predsjednika. Po tome se stvari nisu promijenile. Drugačije bi bilo da ti zahtjevi dolaze od onih koji su ga podržavali. Zahtjevi za ostavkom dolaze uglavnom od anonimnih izvora. Tek nekoliko kolega je javno reklo da predsjednik treba odstupiti, što je u razini naše unutarstranačke tolerancije i demokracije. Svakako je neodrživo stanje da imamo permanentni zahtjev za odlaskom i raspravu oko toga.

Mislite li da će Davor Bernardić politički preživjeti konvenciju?

On će biti predsjednik i nakon subotnje konvencije. U javnosti se često čuje kritika da će, uz ovakav SDP i predsjednika, HDZ vladati vječno. 
Ni Rimsko Carstvo nije vječno trajalo.

Često se priča o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a. U kojem je trenutku ona moguća?

Malo ću karikirati, ali neću puno. HDZ se samo treba riješiti lopova i ustaša.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mmest163 16:10 12.Ožujak 2018.

    Ako pred one dvije kategorije doda bivše komuniste i udbaše,malo će vas ostati neokaljanih

  • nelson 10:19 12.Ožujak 2018.

    ta koalicija ne bi mogla 2 sata biti na vlasti